Obavijesti

News

Komentari 37

U Australiji raste broj zaraženih: Melbourne ide u novi lockdown

U Australiji raste broj zaraženih: Melbourne ide u novi lockdown

Melbourne je trećinu 2020. proveo pod strogim epidemiološkim mjerama, uključujući i policijski sat. No uglavnom je izbjegao nove infekcije, za razliku od Sydneya, gdje se prošlog mjeseca raširila zaraza

Zbog širenja zaraze koronavirusom australska država Victoria, s glavnim gradom Melbournom, u četvrtak je proglasila petodnevni 'lockdown', pridruživši se Sydneyu koji se bori s vrlo zaraznom delta varijantom virusa SARS-CoV-2.

Od ponoći, država sa 6,6 milijuna ljudi uvela je mjeru ostanka kod kuće, a izlazak je moguć samo za kupovinu, cijepljenje i obavljanje posla od ključne važnosti.

Od početka pandemije prije godinu i pol ovo je peto "zaključavanje" Melbourna.

Ista mjera je na snazi i u Sydneyu pa je sada gotovo polovica od 25 milijuna stanovnika Australije pod strogim restikcijskim mjerama.

Premijer države Victorije Daniel Andrews je na konferenciji za medije kazao da ne treba čekati i oklijevati već radije sada uvodi 5-dnevno zatvaranje nego da se "kasnije nađemo u petotjednom ili petomjesečnom lockdownu".

U Sydneyju porast zaraženih delta sojem unatoč karanteni
U Sydneyju porast zaraženih delta sojem unatoč karanteni

Nakon dva tjedna bez ijednog novog slučaja zaraze, država Victoria je u protekla dva dana zabilježila 18 novih slučajeva, što je alarmiralo vlasti koje upozoravaju da se delta varijanta virusa jako brzi širi.

Melbourne je trećinu 2020. proveo pod strogim epidemiološkim mjerama, uključujući i policijski sat. No uglavnom je izbjegao nove infekcije, za razliku od Sydneya, gdje se prošlog mjeseca raširila zaraza.

No vlasti u državi Novi Južni Wales izvijestile su o padu novih slučajeva zaraze, pa se Sydney s okolicom napada da će 'lockdown', uveden 26. lipnja, završiti krajem srpnja, kako je i najavljeno. 

Od početka pandemije u Australiji je zabilježeno tek nešto više od 31.400 slučajeva zaraze, a umrlo je 912 ljudi.

Cijepljeno je, međutim, tek 12 posto odraslih Australaca u populaciji od 20,5 milijuna ljudi.