Obavijesti

News

Komentari 0

U Australiji toplinski val, zbog El Nina rizik od šumskih požara

U Australiji toplinski val, zbog El Nina rizik od šumskih požara

Upozoreno je da bi temperature u Zapadnoj Australiji, najvećoj državi u zemlji, udaljenim područjima Pilbara i Gascoyne, u nedjelju mogle približiti 50 stupnjeva Celzijevih

VIDEO

Velike dijelove Australije zahvatio je u nedjelju toplinski val, objavila je nacionalna meteorološka agencija, povećavajući rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenskog obrasca El Nino.

Upozorenja na toplinski val na "ekstremnoj" razini, najvišem stupnju opasnosti, na snazi ​​su drugi dan za dijelove Zapadne Australije i proširena su na Južnu Australiju, dok su područja Queenslanda, Novog Južnog Walesa i Sjevernog teritorija pod "ozbiljnim" upozorenjima, rekla je agencija.

Upozoreno je da bi temperature u Zapadnoj Australiji, najvećoj državi u zemlji, udaljenim područjima Pilbara i Gascoyne, u nedjelju mogle približiti 50 stupnjeva Celzijevih.

Oko 1500 kilometara sjeverno od glavnoga grada Pertha, u rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, prognozirana je maksimalna temperatura od 48 stupnjeva Celzijevih, više od sedam stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za siječanj, prema podacima prognostičara. U 6.30 sati ujutro po lokalnom vremenu na tom području izmjerena je temperatura od 31,1 stupanj Celzijev.

Upozorenje zbog ekstremnog toplinskog vala za Zapadnu Australiju, temperature i do 47
Upozorenje zbog ekstremnog toplinskog vala za Zapadnu Australiju, temperature i do 47

Najviša zabilježena temperatura u Australiji od 50,7 stupnjeva Celzijevih zabilježena je u zračnoj luci Onslow u Pilbari 13. siječnja 2022.

Na istočnoj obali, u dijelovima Sydneya, glavnoga grada Novog Južnog Walesa, u nedjelju se predviđa da će biti 40 stupnjeva Celzijevih, gotovo 10 stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za siječanj.

Vrući i suhi uvjeti povećali su rizik od šumskih požara u nekim područjima, rekla je meteorološka agencija, jer Australija prolazi kroz vremenski obrazac El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

VIDEO Snažna oluja poharala je zapad Australije: Tisuće ostale bez struje, evakuirali i vrtić...
VIDEO Snažna oluja poharala je zapad Australije:  Tisuće ostale bez struje, evakuirali i vrtić...

Posljednje dvije sezone šumskih požara u Australiji bile su mirnije u usporedbi s "Crnim ljetom" 2019.-2020. kada su šumski požari uništili područje veličine Turske, pri čemu je život izgubilo 33 ljudi.

U tim su požarima smrtno stradale tri milijarde životinja i bilijuni beskralješnjaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.