Obavijesti

News

Komentari 0

'U BiH korupcija najraširenija, vlasti odbijaju riješiti problem i svjesno blokiraju sve reforme'

'U BiH korupcija  najraširenija, vlasti odbijaju riješiti problem i svjesno blokiraju sve reforme'

BiH je među državama u kojima je korupcija najraširenija, a vlasti ne samo da odbijaju rješavati taj problem nego i same potiču koruptivno ponašanje i masovno kršenje zakona što državu vodi ka uništenju

U povodu 9. prosinca, koji se obilježava kao međunarodni dan borbe protiv korupcije, Transparency International podsjeća kako BiH, prema posljednjem Indeksu percepcije korupcije, spada među zemlje koje su najviše nazadovale, a pokazatelji uz 2020. ukazuju da je stanje sada najgore još od 2012. TI ističe kako je to rezultat činjenice da su "političke stranke u BiH pokazale ne samo da ne žele unaprijediti borbu protiv korupcije, već i da su izravni pokretači korupcije".

Sarajevo Zgrada Državne agencije za istragu i zaštitu

Europska je komisija u svom posljednjem izvješću za BiH iz 2019. izravno upozorila na nedostatak bilo kakvog napretka u provedbi reformi, poput reforme izbornog zakonodavstva, pravosuđa, i drugih antikorupcijskih mehanizama, a posebno izvješće OESS-a o procesuiranju korupcije ističe fenomen "kulture nekažnjivosti", raširen u BiH.

BiH nazaduje, korupcija dramatična, vlasti blokirale zakone 

I njemački sudac Reinhard Priebe, koji je na poticaj EU ranije ove godine sačinio još jedno posebno izvješće o vladavini prava u BiH, navodi da se pravosuđe ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije.

"Unatoč upozorenjima o dramatičnom stanju korupcije od svih relevantnih međunarodnih institucija i činjenici da pitanja borbe protiv korupcije predstavljaju većinu od 14 prioriteta postavljenih pred BiH kako bi stekla status kandidata za članstvo u EU, sve relevantna izvješća ukazuju na nazadovanje BiH u borbi protiv korupcije i vladavini prava", navodi Transparency.

Šef obavještajne službe negirao krivicu za zloporabu položaja
Šef obavještajne službe negirao krivicu za zloporabu položaja

 Dodaje kako vlasti u BiH ne samo da nisu napravile nikakve korake radi poboljšanja zakonskog i institucionalnog okvira u borbi protiv korupcije, već su i izravno blokirale usvajanje pojedinih zakona, poput onoga o sukobu interesa i o javnim nabavkama. Nema ni novog zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, a samo pravosuđe se suočava s nezapamćenim korupcijskim skandalima u svojim redovima, nedostatkom integriteta, političkim utjecajima i potpunim odsustvom odgovornosti.

I pandemiju COVID-a ponovo su obilježile afere visoke korupcije, trgovine utjecajem u pravosuđu te izborne nepravilnosti i krađe, kao i zloporaba javnih resursa.

Tri su osobe privedene zbog namještanja izbora u Srebrenici
Tri su osobe privedene zbog namještanja izbora u Srebrenici

Nastavak ovakvih trendova, upozorava TI, može dovesti samo do potpunog bezakonja i propasti institucija BiH pa se pod hitno mora izvršiti pritisak kojim će se osigurati pravosudne reforme, regulirati sukob interesa, javne nabavke, izborni sustav i financiranje političkih stranaka.