Obavijesti

News

Komentari 131

WHO: Prije cijepljenja djece treba cijepiti rizične i starije

WHO: Prije cijepljenja djece treba cijepiti rizične i starije
6

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju cijepiti protiv covida-19 dok se ne cijepe stariji i rizične skupine u svim državama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.45

Grčka, u očekivanju turista, oprezno ublažava mjere uvedene zbog Covida-19

Grčka vlada u petak je predstavila nacrt planiranog ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, očekujući dolazak turista sredinom svibnja. 

Kafići na plažama i uređene plaže mogle bi se otvoriti već u subotu, rekao je dužnosnik za državnu televiziju. 

Škole će se otvoriti u ponedjeljak, muzeji se mogu otvoriti 14. svibnja, kina na otvorenom 21. svibnja, a vanjska kazališta 28. istog mjeseca, piše agencija dpa. 

Restorani na otvorenom u Grčkoj su otvoreni prošli ponedjeljak, nakon šest mjeseci.

Čelnik grčke Civilne zaštite Nikos Chardalias u petak je rekao kako je riječ o opreznim, no nužnim potezima kako bi se država otvorila. 

Pozvao je Grke da i dalje poštuju mjere opreza, a poziv je ponovila i liječnica Vana Papaevangelou, članica državnog kriznog stožera. 

Iako u Grčkoj broj zaraženih pada, zbog otvaranja se mogu očekivati lokalna izbijanja zaraze, upozorio je stožer. U protekla 24 sata mediteranska država imala je 2691 novih slučajeva. 

Ublažavanje mjera prate i dodatne regulacije - učenici u školama će ponedjeljkom i četvrtkom morati pokazati negativan test koji će im besplatno davati država. 

Na snazi ostaje i policijski sat koji traje od 23 sati do 5 ujutro. 

21.20

WHO: Prije cijepljenja djece treba cijepiti rizične i starije širom svijeta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju cijepiti protiv covida-19 dok se ne cijepe stariji i rizične skupine u svim državama. 

„Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju cjepivo za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze“, rekla je Kate O'Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje. 

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila. 

Očekuje se da će to idući tjedan učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će cjepivo svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja kolovoza. 

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji cjepiva koju WHO opetovano kritizira. 

„Kad cjepiva budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno cjepiva za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje cjepiva“ mlađim generacijama, naglasila je O'Brien, a prenosi agencija France Presse. 

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija "neprihvatljiva".

„Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su cjepiva, ravnopravnost u cijepljenju“, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 tisuća života. 

„Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama“, kazao je čelnik WHO-a. 

Istaknuo je kako je „više od 80 posto doza cjepiva“ dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto. 

"To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva", zaključio je čelnik WHO-a. 

19.35

Britanija od 17. svibnja otvara putovanja za ograničen broj destinacija

Velika Britanija će dozvoliti stanovnicima međunarodna putovanja od 17. svibnja, ali samo za određen broj destinacija jer oprezno popušta mjere zatvaranja, objavljeno je u petak.

Portugal, Izrael, Novi Zeland, Australija i Singapur su na zelenoj listi za putovanja u sustavu koji će se ažurirati svaka tri tjedna, rekao je ministar prometa Grant Shapps. Popularne destinacije poput Francuske, Španjolske i Grčke nisu još na zelenoj listi. 

Zrakoplovne tvrtke, turističke agencije i turističke destinacije u južnoj Europi čekale su više od četiri mjeseca da Britanci počnu putovati, ali će morati pričekati još nekoliko mjeseci da se putovanja potpuno pokrenu.

S popisa su izostavljene Španjolska, Francuska, Italija i Sjedinjene Države, četiri zemlje koje su Britanci najviše posjećivali 2019. godine. One se nalaze u istoj kategoriji kao i Hrvatska, a oni koji otputuju u te zemlje moraju u samoizolaciju po povratku u Britaniju.

Unatoč ograničenjima, dozvola putovanja u inozemstvo dobrodošao je poticaj za pogođeni sektor, nakon što je Britancima zabranjen odlazak u inozemstvo bez opravdanog razloga od početka siječnja.

British Airways, EasyJet, Ryanair, TUI i drugi prijevoznici vjerojatno će morati pričekati do idućeg mjeseca za ponovno otvaranje većih razmjera koje im je potrebno za financijski oporavak. 

Tvrdilo se da bi britanski program cijepljenja, koji je nadmašio ostatak Europe, trebao uskoro omogućiti više putovanja, ali zasad se EU više otvara.

Izvršni direktor kompanije IAG, u čijem je vlasništvu British Airways, pozvao je ranije u petak Veliku Britaniju i SAD da otvore 'putni balon' s obzirom na visoku stopu cijepljenja stanovništva.

18.50

Pet članica EU-a tvrdi da fokus treba biti na proizvodnji, ne na patentima za cjepiva

Pet članica Europske unije u petak se ogradilo od ideje odricanja patenata za cjepivo protiv koronavirusa, kazavši kako je ključ konačne pobjede protiv pandemije u brzoj proizvodnji cjepiva. 

Čelnici država EU-a o suspenziji patenata, ideji koju podržava američki predsjednik Joe Biden, razgovaraju na dvodnevnom sastanku na vrhu koji je počeo u petak u portugalskom gradu Portu, no podijeljeni su oko dobrobiti tog prijedloga.

„Nitko neće biti siguran dok to nismo svi. Ako se cijepi samo u razvijenim zemljama, naša će pobjeda protiv covida-19 biti kratkotrajna. Svjedočimo kako brzo virus mutira, stvarajući nove varijante koje donose nove izazove“, poručili su čelnici Belgije, Švedske, Francuske, Danske i Španjolske u zajedničkom pismu Europskoj komisiji. 

„Cjepiva su postala ključna sigurnosna politika, a EU si ne može dopustiti da u tome kasni. Zbog toga je ključan prioritet povećanje europskih proizvodnih kapaciteta“, stoji u pismu. 

Stručnjaci smatraju kako bi se o ukidanju patenata pregovaralo godinama i da se time ne bi dotaknulo ključne teme povećanja proizvodnje cjepiva, piše agencija Reuters. 

„Što je trenutno pitanje? To nije intelektualno vlasništvo. Možete li dati svoje intelektualno vlasništvo laboratorijima koji ne znaju kako proizvoditi i neće proizvesti sutra?“, rekao je u uvodu samita francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

„Glavno pitanje je solidarnost u distribuciji doza“, naglasio je Macron i dodao da Francuska surađuje s Njemačkom po tom pitanju. I Berlin se u četvrtak usprotivio ideji o suspenziji patenata. 

Biden je u srijedu prihvatio poziv Indije i Južnoafričke Republike za odricanjem od patenata, odgovarajući time na pritisak demokratskih zastupnika i stotinu drugih država, no i razbjesnivši farmaceutske tvrtke. 

Neki dužnosnici EU-a rekli su da bi za dogovor o suspenziji patenata u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) trebalo dvije godine, dokad će cjepiva postati nevažna za trenutno aktualnu pandemiju. 

EU čelnici će u Portugalu najvjerojatnije čuti preporuku Europske komisije o tome da suspenzija patenata neće ubrzati proizvodnju, posebno u siromašnijim državama, jer proizvodni proces zahtijeva naprednu tehnologiju i pogone, piše Reuters. 

Njemačka, dom BioNTecha koji je s američkim Pfizerom razvio mRNA cjepivo protiv covida-19, protivi se odricanju od patenta, dok ga Italija podržava, otkrili su dužnosnici EU-a. 

18.10

U Ličko senjskoj županiji osam novooboljelih, dvoje preminulo

U Ličko senjskoj županiji u protekla 24 sata osam je novooboljelih od Covida-19, a umrla su dvojica muškaraca od 82 i 86 godina, priopćio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

Testirano je 67 osoba.

Na Covid odjelu Opće bolnice Gospić umrli su pacijenti iz Gospića (82) i Gračaca (86), a s obzirom na mjesto prebivališta druga će osoba biti zavedena u popis umrlih Zadarske županije. 

Tri novooboljele osobe su iz Senja, dvije iz Otočca i po jedna iz Gospića, Novalje i Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U samoizolaciji su u županiji trenutno 302 osobe, a policija je tijekom provjere tri osobe zatekla u kršenju te protuepidemijske mjere.

Od Covida-19 s područja Ličko-senjske županije do sada je ukupno oboljelo 4425 osoba od kojih je 91 aktivan slučaj, 142 osobe su umrle, a izliječene su ukupno  4192 osobe. 

Komentari 131