Obavijesti

News

Komentari 49

U Dugom Selu obučavaju se psi koji rade u vojnoj policiji, carini

U Dugom Selu obučavaju se psi koji rade u vojnoj policiji, carini
5

U Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu se nalazi oko 50 pasa koji se školuju za različite namjene i službe, od policije do vojske

VIDEO

Dobar dan. Molim Vas dokumente, zatražio je vojni policajac od sumnjivog vozača auta. Vozač je izašao i izvadio pištolj.

- Drži ga - viknuo je policajac Rotu (5), nizozemskom ovčaru. Pas je preskočio auto, ugrizao napadača za ruku i bacio na tlo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Ovčar nije puštao napadača dok se ovaj nije predao. Vojni policajac je priveo vozača, a Rot je dobio nagradu. Ovo je bila samo jedna od demonstracija u Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu. U satniji se nalazi oko 50 pasa koji se školuju za različite namjene i službe, od policije do vojske.

- Kod nas priča počinje pravodobnim planiranjem uzgoja. Naravno, u skladu s potrebama MORH-a te onih s kojima imamo potpisane sporazume (Ministarstvo financija - Carina, Ministarstvo pravosuđa, MUP). Kod uzgoja koristimo naše ženke, koje sve imaju certifikat Hrvatskoga kinološkog saveza. Ženke parimo s civilnim psima čiji vlasnici moraju biti članovi Hrvatskoga kinološkog saveza i Međunarodnoga kinološkog saveza.

Nakon što se oštene, štenci ostaju u matičnom leglu do nekih 8 tjedana (2 mjeseca starosti) i nakon toga ih odvajamo u boksove - kazao je zapovjednik Voda za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa, natporučnik Darko Ivić. Nakon smještaja u boksove počinje proces socijalizacije i preddresure tih štenaca, odnosno razdoblje pripreme za samo školovanje i obuku. To sve traje oko godinu dana i u tom procesu se, prema nagonu pasa, odlučuje o daljnjoj obuci.     

Kad sam stigao u satniju, imali smo tri legla štenaca. Kad sam vidio te štence, rodila se ljubav i vjerojatno će tako biti do kraja života.

S obzirom na to da ovdje provodimo puno vremena u radu sa psima, normalno je da se povežemo sa svakim tim psom jer zajedno prolazimo kroz cijeli proces obuke, tako da se ne mogu izbjeći emocije kad psi odlaze dalje u službu. Dobra je stvar što štenaca ima uvijek, pa se dobro nosimo s tim - kazao je natporučnik Darko Ivić, zapovjednik Voda za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa. Zapovjednik satnije, bojnik Željko Barbir, kaže da pse moraju osposobiti tako da mogu sudjelovati u svim situacijama.

- Radimo sa psima tako da ih naviknemo na gradska područja, automobile, pucnjeve itd. Surađujemo s HRM-om, HRZ-om i PZO-om, pa tako pse navikavamo na brodove, zrakoplove, helikoptere - kaže Barbir.

Vojska i vojna policija prije su imale sposobnost skakanja s padobranom sa psima, no kako su danas drukčiji standardi, više nema potrebe za tim - rekao je Barbir.

Od veljače 2003. godine  postrojbe vojne policije sudjelovale su sa svojim vodom u  misiji ISAF-a u Afganistanu u Kabulu kao dio multinacionalne satnije vojne policije. Tad su psi korišteni za detekciju eksploziva i droge. Od 2015. godine vojna policija sudjeluje u misiji “Resolute Support” u Afganistanu sa službenim psima za detekciju eksploziva.

- U Afganistanu sam bio kad je dolazio bivši predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy u Kabul te kad je došla njemačka ministrica i mađarski ministar obrane. Oni su preko ISAF-a izričito tražili da ih naši psi i policajci osiguravaju što govori koliko nas cijene. Naša predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH, Kolinda Grabar Kitarović, prije imenovanja za predsjednicu Republike bila je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i bila je najviše rangirana žena u NATO-u. Ponosno ističemo da je kod svakog posjeta Afganistanu naša predsjednica izričito tražila da je osiguravaju hrvatski vojni policajci iako je za osiguranje na raspolaganju imala najbolje postrojbe NATO-a - kazao je Barbir.

Što se tiče detekcije eksploziva, do prije nekoliko godina pas je detektirao eksploziv lajanjem. Tad su se teroristi prilagodili i ubacili zvučnu komponentu. Čim bi pas zalajao, naprava bi eksplodirala. Tad se većina u svijetu prebacila na način da pas markira mjesto sjedanjem. Što se tiče detektiranja droge, pas je prije grebao automobil te stvari u njemu kad bi nanjušio drogu. I tu se također promijenila obuka jer bi prijašnjim načinom pas prilično oštetio torbe, čija je vrijednost znala biti veća nego zaplijenjena droga. Satnija inače uzgaja njemačke, belgijske (malinois) i nizozemske ovčare.

Obuka vodiča i pasa za pse čuvare traje 4 mjeseci, zaštitne i tragače 5 mjeseci, zaštitno-tragačke 6 mjeseci, a psi koji detektiraju eksploziv, drogu, duhan i duhanske proizvode obučavaju se 7 mjeseci. Što se tiče isticanja posebnog nekog psa, u satniji s ponosom spominju Kety Issy Top, koja je odlikovana u ISAF-ovoj misiji. Issy je bila ujedno prva uzgojna ženka. O zdravstvenom stanju pasa brinu se u veterinarskoj ambulanti koja je registrirana pri Ministarstvu poljoprivrede.

- Sudjelujemo u svim fazama razvoja vojnih radnih pasa. Psi koji se dalje šalju u postrojbe pod nadzorom su veterinarske struke. Također se brinemo o našim psima koji su odradili svoj radni vijek i otišli u zasluženu mirovinu.  Što se tiče većih i opsežnijih zahvata, nismo opremljeni za to te se oslanjamo na Veterinarski fakultet, Hrvatski veterinarski institut i ostale ovlaštene veterinarske organizacije, s kojima imamo dobru dugogodišnju suradnju. Zadnjih godina u posjet dolaze i studenti s Veterinarskog fakulteta, kojima dajemo povratnu informaciju. Radimo procjenu zdravstvenog stanja psa kako bismo procijenili kolika je njegova radna sposobnost što se tiče upućivanja pasa u mirovne operacije ili sudjelovanja u združenim vježbama - kazala je voditeljica veterinarske ambulante, bojnica Jelena Jelen Orlić. Dodala je da veterinarska struka postupa prema NATO standardima i u skladu sa zakonima Republike Hrvatske.

- Uzgoj i obuka pasa kompleksan je posao. Mi smo godinama priznati u međunarodnom okruženju, tako da su rezultati koje postižemo s našim psima vrhunski. A sa svoje strane mogu reći da su zdravi i otporni - kazala je bojnica. Radni vijek obučavanih pasa je sedam-osam godina. Potom psi odlaze u zasluženu mirovinu. Obično ih udome njihovi vodiči.

- Kad se službeni psi umirovljuju, njihovi bivši vodiči rado ih udomljuju te tad psi postaju njihovi kućni ljubimci. Ako ih vodiči nisu u mogućnosti udomiti, tad pas ostaje kod nas u satniji, gdje ima doživotnu skrb. Volio bih napomenuti da smo obučavali pse za detekciju eksploziva za iračke snage sigurnosti. Njima smo 2009. godine donirali šest naših pasa i obučili njihove vodiče  - rekao je 1. dočasnik Satnije za obuku vodiča i službenih pasa, stožerni narednik Damir Zajec.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.