Nakon dezinfekcije vrtića u Dugom Selu epidemiolozi se nadaju da je širenje zaustavljeno, uzeti su brisevi svih površina. Ipak roditelji ostale djece su u strahu
U Dugom Selu petero vrtićke djece u bolnici zbog salmonele
Zbog epidemije salmonelom u dječjem vrtiću Dugo Selo petero je djece završilo u zaraznoj bolnici, a među kliconošama su i četiri tete te dvije kuharice zaposlene u vrtiću. Iako ravnateljica vrtića Draženka Sesan tvrdi da prave epidemije nije ni bilo, te da je širenje zaraze zaustavljeno, roditelji preostalih 345 mališana strahuju za zdravlje svoje djece.
Nalazi su negativni
- U vrtiću je izbila epidemija, a najgore je što su zaražene tete i kuharice - rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja i dodao da se cijela stvar pokušala zataškati.
- Epidemija je krenula još 30. svibnja, nakon toga smo odmah proveli sve mjere kako bi spriječili dalje širenje - rekla je dr. Tanja Grdić, epidemiolog sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Osim što su stručnjaci napravili testiranja i otkrili tko je u kolektivu kliconoša, odmah su spomenute osobe i izdvojene iz kolektiva.
- Kuharice i tete koje su pozitivne na salmonelu odmah su povučene s posla, a tako će i ostati dok im nalazi na klicu ne budu negativni - objasnila je dio procedure koju provodi Zavod u ovakvim slučajevima dr. T. Grdić.
Usto, nastavila je, odmah su poduzete mjere dezinfekcije prostorija i svih radnih površina, te igračaka u vrtiću.
- Već dva puta uzeli smo briseve svih površina, suđa, te uzorke hrane - istaknula je.
Svi dosadašnji nalazi bili su negativni, pa epidemiolozi smatraju da hrana nije uzrok.
- Idući tjedan bit će gotove i ponovljene analize, pa ćemo znati kako stvari stoje, no s obzirom na mali broj oboljelih, čini se, da se zaraza širila isključivo osobnim kontaktom, što je daleko sporiji način prijenosa od onog hranom - poručila je.
Stroge kontrole
Ravnateljica vrtića poručuje roditeljima da nema straha, a petero oboljele djece ne može se nazvati epidemijom.
- Godinama smo dio HACCP-a (Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke, nap. a.), koji uključuje preventivni pristup sigurnosti hrane u fazama proizvodnje i pripreme pa se sve redovito kontrolira - istaknula je D. Sesan.
Sva kontrolirana hrana bila je negativna na salmonelu, a osim petero djece još su neka imala proljev nevezan uz ovu klicu.
- Roditelji se prestraše, pa i s manjim proljevima hitaju u zaraznu bolnicu - zaključila je.
Uz proljev salmonela može u krvi izazvati i jednu vrstu sepse. I dok se salmoneloze koje se najčešće javljaju ljeti tek očekuju, liječnici upozoravaju da se proljev i boravak u bolnici mogu jednostavno izbjeći.
- Pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane najvažniji su - upozoravaju sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Iako izgledaju "lagano", ljeti treba izbjegavati kremaste kolače, a sladolede je najbolje izabrati među onima industrijske proizvodnje.
U kremama koje nisu termički obrađene, a sadrže jaja salmonela se lako namnoži, objašnjavaju stručnjaci, a osim proljeva ova klica može izazvati i teže posljedice. Naime, može prijeći u krv i izazvati bakteriemiju, a riječ je o vrsti sepse koja se mora liječiti antibioticima i ima izuzetno težak tijek.