Obavijesti

News

Komentari 6

U Dugom Selu petero vrtićke djece u bolnici zbog salmonele

Nakon dezinfekcije vrtića u Dugom Selu epidemiolozi se nadaju da je širenje zaustavljeno, uzeti su brisevi svih površina. Ipak roditelji ostale djece su u strahu

VIDEO

Zbog epidemije salmonelom u dječjem vrtiću Dugo Selo petero je djece završilo u zaraznoj bolnici, a među kliconošama su i četiri tete te dvije kuharice zaposlene u vrtiću. Iako ravnateljica vrtića Draženka Sesan tvrdi da prave epidemije nije ni bilo, te da je širenje zaraze zaustavljeno, roditelji preostalih 345 mališana strahuju za zdravlje svoje djece.

Nalazi su negativni

- U vrtiću je izbila epidemija, a najgore je što su zaražene tete i kuharice - rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja i dodao da se cijela stvar pokušala zataškati.

- Epidemija je krenula još 30. svibnja, nakon toga smo odmah proveli sve mjere kako bi spriječili dalje širenje - rekla je dr. Tanja Grdić, epidemiolog sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Osim što su stručnjaci napravili testiranja i otkrili tko je u kolektivu kliconoša, odmah su spomenute osobe i izdvojene iz kolektiva.

- Kuharice i tete koje su pozitivne na salmonelu odmah su povučene s posla, a tako će i ostati dok im nalazi na klicu ne budu negativni - objasnila je dio procedure koju provodi Zavod u ovakvim slučajevima dr. T. Grdić.

Usto, nastavila je, odmah su poduzete mjere dezinfekcije prostorija i svih radnih površina, te igračaka u vrtiću.

- Već dva puta uzeli smo briseve svih površina, suđa, te uzorke hrane - istaknula je.

Svi dosadašnji nalazi bili su negativni, pa epidemiolozi smatraju da hrana nije uzrok.

- Idući tjedan bit će gotove i ponovljene analize, pa ćemo znati kako stvari stoje, no s obzirom na mali broj oboljelih, čini se, da se zaraza širila isključivo osobnim kontaktom, što je daleko sporiji način prijenosa od onog hranom - poručila je.

Stroge kontrole

Ravnateljica vrtića poručuje roditeljima da nema straha, a petero oboljele djece ne može se nazvati epidemijom.

- Godinama smo dio HACCP-a (Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke, nap. a.), koji uključuje preventivni pristup sigurnosti hrane u fazama proizvodnje i pripreme pa se sve redovito kontrolira - istaknula je D. Sesan.

Sva kontrolirana hrana bila je negativna na salmonelu, a osim petero djece još su neka imala proljev nevezan uz ovu klicu.

- Roditelji se prestraše, pa i s manjim proljevima hitaju u zaraznu bolnicu - zaključila je.

Uz proljev salmonela može u krvi izazvati i jednu vrstu sepse. I dok se salmoneloze koje se najčešće javljaju ljeti tek očekuju, liječnici upozoravaju da se proljev i boravak u bolnici mogu jednostavno izbjeći.

- Pranje ruku, voća i povrća te termička obrada hrane najvažniji su - upozoravaju sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Iako izgledaju "lagano", ljeti treba izbjegavati kremaste kolače, a sladolede je najbolje izabrati među onima industrijske proizvodnje.

U kremama koje nisu termički obrađene, a sadrže jaja salmonela se lako namnoži, objašnjavaju stručnjaci, a osim proljeva ova klica može izazvati i teže posljedice. Naime, može prijeći u krv i izazvati bakteriemiju, a riječ je o vrsti sepse koja se mora liječiti antibioticima i ima izuzetno težak tijek.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.