Obavijesti

News

Komentari 4

U eksploziji u Pakistanu 52 mrtvih, više od 100 ranjenih

U eksploziji u Pakistanu 52 mrtvih, više od 100 ranjenih
2

Bomba je eksplodirala usred mnoštva vjernika tijekom obreda u hramu Šaha Nuranija, vjerskog čelnika sufizma, mistične grane islama koju neke radikalne islamske skupine smatraju herezom

VIDEO

Eksplozija za koju je u subotu odgovornost preuzela militantna skupina Islamska država u sufijskome svetištu na jugozapadu Pakistana usmrtila je najmanje 52 osobe, a ranjeno je više od stotinu, novi su podaci koje su objavile lokalne vlasti. 

Bomba je eksplodirala usred mnoštva vjernika tijekom obreda u hramu Šaha Nuranija, vjerskog čelnika sufizma, mistične grane islama koju neke radikalne islamske skupine, među kojima talibani, smatraju herezom, rekao je za AFP čelnik mjesne vlade Džaved Ikbal.

Eksplozija se dogodila dok su stotine ljudi bile u hramu, rekao je predstavnik lokalne vlasti agenciji Reuters. 

Pokrajinski ministar unutarnjih poslova Sarfaraz Bugti rekao je da su ubijene 52 osobe, a više od 105 je ranjeno, među kojima su brojne žene i djeca. 

"Svakoga dana pri zalasku sunca ovdje se održava dhamaal (ritualni ples) zbog čega ovamo dolazi velik broj ljudi", rekao je Nawaz Ali zadužen za čuvanje svetišta. 

Svetište se nalazi u pokrajini Balučistan, 100 kilometara sjeverno od Karačija kamo su pak usmjereni deseci ranjenih vozilima hitne pomoći. Vlada je poslala 25 ambulantnih vozila, a u pomoć je pozvana i vojska kako bi pomogla u operaciji spašavanja.

Još nije poznato je li napad izveo bombaš samoubojica ili je izveden eksplozivnom napravom, rekao je Bugti.

U Balučistanu su izvedeni neki od najgorih napada militanata ove godine u Pakistanu. 

Takozvana Islamska država je u priopćenju preko svoje izvještajne agencije Amaq preuzela odgovornost za subotnji napad. IS je preuzeo odgovornost i za zadnji veliki napad u toj pokrajini, na policijsku akademiju u listopadu gdje je ubijeno 60 osoba.

Balučistan, na granici Irana i Afganistana, najsiromašnija je pakistanska pokrajina, unatoč zalihama nafte i plina i izlazu na Arapsko more.

Pokrajinu potresaju sukobi sunita i šijita, islamistički napadi i separatistička pobuna od 2004. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...