News

Komentari 0

U Etiopiji pritvorili osoblje UN-a

U Etiopiji pritvorili osoblje UN-a

Najmanje 16 članova osoblja Ujedinjenih naroda i njihovih obitelji pritvoreno je u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi, rekao je u utorak glasnogovornik UN-a

"Aktivno surađujemo s etiopskom vladom kako bismo osigurali njihovo trenutno puštanje na slobodu", kazao je glasnogovornik Stephane Dujarric.

Odbio je govoriti o etničkom podrijetlu uhićenih, dodajući da su oni dio osoblja UN-a, da su svi iz Etiopije te da ih žele vidjeti oslobođene, bez obzira koja etnička pripadnost je navedena na njihovim osobnim dokumentima.

Reuters podsjeća da su u nedjelju stotine tisuća ljudi prosvjedovale u nekoliko etiopskih gradova protiv pobunjeničke skupine Fronte za nacionalno oslobođenje naroda Tigraja (TPLF).

Fronta se bori za veću autonomiju u regiji sjevernog Tigraja, a središnja vlada je pod pritiskom jer se pobunjenički borci približavaju glavnom gradu Adis Abebi.

Danas iz Adid Abebe stižu izvješća o masovnim uhićenjima pripadnika naroda Tigraj, uključujući žene i djecu.

Etiopsko povjerenstvo za ljudska prava javlja da je danas u Adis Abebi uhićeno više stotina Tigrajaca.

Policija odbacuje optužbe da zatvara ljude na etničkoj osnovi i tvrdi da su akcije usmjerene prema pristašama pobunjenika koji se bore protiv središnje vlade.

Fasika Fanta, glasnogovornik policije u Adis Abebi, i glasnogovornik vlade Legesse Tulu rekli su za Reuters da nemaju nikakvih informacija o uhićenju osoblja UN-a.

"Oni koji su uhićeni su Etiopljani koji su prekršili zakon", rekao je Legesse.

Devet etiopskih pobunjeničkih skupina najavilo je u petak savez protiv vlade premijera Abiya Ahmeda i predvođeni skupinom iz Tigraja zaprijetili su maršom na glavni grad Adis Abebu.

Savezna vlada je godinu dana u ratu protiv boraca Fronta za nacionalno oslobođenje naroda Tigraja (TPFL) koji su proteklih mjeseci napredovali izvan svoje regije, posebice u području Amhare.

TPLF i njihov saveznik Vojska oslobođenja oromo (OLA), oružana skupina naroda Oromo, ne isključuju marš na Adis Abebu kako bi srušili Abiya Ahmeda.

U zemlji je prošli tjedan proglašeno izvanredno stanje što je omogućilo vlastima da bez naloga pritvore svaku osobu osumnjičenu da podržava "terorističke skupine" i da ukinu medije koji "pružaju izravnu ili neizravnu moralnu potporu" TPLF-u.

Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., poslao je vojsku u Tigraj u prosincu 2020. kako bi svrgnuo regionalne vlasti nastale iz TPFL-a koje je optužio za napad na federalne vojne baze.

TPLF je već bio u koaliciji s drugim etničkim i geografskim skupinama krajem 80-ih godina, prije svrgavanja autokrata Mengistua Haïlémariama 1991. godine. Ta koalicija kojom je dominirao TPLF, vodila je zemlju gotovo 30 godina prije prosvjednog pokreta kojim je Ahmed stupio na vlast 2018. godine.

UN i Etiopija su u zajedničkoj istrazi zaključili da su sve vojne formacije koje ratuju u etiopskoj sjevernoj pokrajini Tigraj počinile zlodjela koja se mogu smatrati ratnim zločinima.

Najčitaniji članci