Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

U Francusku 24.000 izbjeglica, a u Njemačku će još 31.000?

Mađarski premijer Viktor Orban istovremeno kritizirao je u ponedjeljak europske kvote za prihvat izbjeglica ističući da ''nije riječ o izbjeglicama, već o migrantima''

REUTERS
Foto: REUTERS
62 komentara

Francuski predsjednik Françoise Hollande najavio je da će Francuska, prema planu Europske komisije prihvatiti oko 24.000 izbjeglica. U obraćanju u ponedjeljak ujutro, Hollande je istaknuo kako će predložiti sazivanje međunarodne konferencije o izbjegličkoj krizi te istaknuo da ona ''može i mora biti dovedena pod kontrolu''.

Kako je objavio Reuters, EU planira predložiti i Njemačkoj da prihvati još dodatnih 31.000 izbjeglica iz Italije, Grčke i Mađarske. Pozivajući se na izvor iz EU, agencija je objavila kako je u planu Crnu Goru, Kosovo i Albaniju dodati na listu 'sigurnih' zemalja za deportaciju iz zemalja Europske unije. 

Istovremeno, mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je europske kvote za prihvat izbjeglica ističući da ''nije riječ o izbjeglicama, već o migrantima''. 

- Oni ne bježe jer strahuju za svoje živote. Ako žele dalje od Mađarske, to nije zato što su u opasnosti,  već zato jer žele nešto drugo. Cilj im je Njemačka jer žele ''njemački život''. Ništa od ovog nema veze sa sigurnošću. Da žele samo fizičku sigurnost, ostali bi na sigurnom u Makedoniji ili Turskoj - kaže Orban. 

Samo tijekom proteklog vikenda u Njemačku je ušlo oko 20.000 izbjeglica. Iz cijele zemlje, ali i šire, dolazi hrana i odjeća za tisuće koje su prepješačile put do Njemačke, nakon što su gradske vlasti u Münchenu objavile kako više ne mogu sami brinuti za izbjeglice. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message