Obavijesti

News

Komentari 94

Moglo bi pasti dosta snijega: 'Danas i sutra nemojte nigdje!'

Moglo bi pasti dosta snijega: 'Danas i sutra nemojte nigdje!'
1

Valja upozoriti da će snijega nošenog burom biti i na dijelu sjevernog Jadrana, a u petak navečer je u unutrašnjosti Dalmacije moguća kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, navodi Vakula

VIDEO

Hladnoća, vjetar, kiša i snijeg obilježje su vremena ovog jutra u gotovo cijeloj Hrvatskoj. U Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i na Banovini pada snijeg, a prve pahulje oko 7 sati ujutro zalepršale su i iznad Zagreba.

Snijeg zabijelio Hrvatsku! Pada li i kod vas? Više na http://bit.ly/2EhVOHL

Posted by 24sata on Friday, December 14, 2018

U istočnoj i središnjoj Hrvatskoj vrijeme je potencijalno opasno zbog snijega i leda na cestama i pločnicima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:59

Ljudima se savjetuje da pripaze pri vožnji, ali i hodanju na skliskim površinama.

POGLEDAJTE VIDEO (Savjeti za vožnju po snijegu):

Pokretanje videa...

01:18

U Lici i Gorskom kotaru, gdje je snijeg padao i jučer, moglo bi biti problema u cestovnom i željezničkom prometu. Najviše snijega ima na Zavižanu, prema jutrošnjem mjerenju 25 cm. U Gospiću je 21 cm snijega, na Plitvicama 19, Slunju 16, Ogulinu 12, Otočcu 11, Delnicama 9...

POGLEDAJTE VIDEO (Kako montirati lance za snijeg):

Pokretanje videa...

01:06

Na Jadranu se očekuje obilnija kiša zbog koje bi neka područja mogla i poplaviti. Kao i u ostatku zemlje mogući su problemi u prometu što je vidljivo i iz posljednjeg izvještaja HAK-a

Vakula: U petak i subotu ne krećite na put!

- Valja upozoriti da će snijega nošenog burom biti i na dijelu sjevernog Jadrana, a u petak navečer je u unutrašnjosti Dalmacije moguća kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom. Zbog svega ovoga, tijekom petka i subote, ne morate li, ne krećite na put, posebice ne bez zimske opreme kroz gorsku Hrvatsku. A ako baš morate, preporučujem pratite izvještaje HAK-a - poručio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Vakula dodaje kako će u noći na nedjelju slijedi razvedravanje i veliki pad temperature, osobito u kopnenom području, gdje će biti česte poledice, a i mogućih problema zbog smrzavanja neočišćenog snijega na kolnicima i pločnicima. 

- Zimskog će ugođaja u većini Hrvatske biti i u sljedećem tjednu - navodi Vakula.

Kako staviti lance? Nije teško, samo isprobajte prije snijega
Kako staviti lance? Nije teško, samo isprobajte prije snijega

Kamioni ne mogu prema Rijeci

Zbog olujnog vjetra od 6,30 sati samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. 

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a na dionicama Bakar-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Od 5,30 sati jutros zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Bosiljevo i Kikovica. Promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te ostala vozila bez propisane zimske opreme.

Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom trenutačno nema otvorenih cesta iz unutrašnjosti prema Rijeci i obratno.

Snijeg stvara velike probleme: Auti zapeli na cesti preko Učke
Snijeg stvara velike probleme: Auti zapeli na cesti preko Učke

Razvedravanje u subotu popodne

Vrijeme će danas biti oblačno, na Jadranu uz kišu, a na kopnu snijeg, češći i obilniji u drugom dijelu dana. Mjestimice će se stvoriti i deblji snježni pokrivač, ponajprije u gorju. U Dalmaciji je lokalno moguća obilnija oborina praćena grmljavinom. Snijega nošenog vjetrom bit će i na sjevernom Jadranu, dok je ponegdje u unutrašnjosti Dalmacije navečer moguća kiša koja se smrzava u dodiru s hladnim tlom. Vjetar u unutrašnjosti slab i povremeno umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati jaka bura s olujnim udarima, a na jugu zemlje istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu od -2 do 2, na Jadranu od 4 do 9 °C, no na krajnjem jugu malo toplije, javlja DHMZ.

Sutra se očekuje pretežno oblačno, na kopnu uz snijeg, a na Jadranu kišu. Snijeg će biti češći na istoku i u gorju, a kiša u Dalmaciji gdje na jugu u prvom dijelu dana lokalno može biti i obilnija. Od podneva postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje sa zapada. Puhat će povremeno umjeren, u gorju na udare i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, često s olujnim udarima. Temperatura zraka na kopnu većinom između -3 i 2, u gorju ponegdje i malo niža. Na Jadranu najniža jutarnja uglavnom između 1 i 5, a najviša dnevna od 5 do 9 °C. Na jugu toplije.

Ima ga čak i na Braču: Napadat će i do 50 centimetara snijega!
Ima ga čak i na Braču: Napadat će i do 50 centimetara snijega!

Za sve je kriva sredozemna ciklona

Tijekom četvrtka počeo je utjecaj sredozemne ciklona na vremenske prilike u našim krajevima.  Oborine su prvo zahvatile otvoreno more i vanjske otoke, a potom ih je bilo i uz obalu, te u gorskim krajevima.

Snijeg je jučer kratko padao i u unutrašnjosti Istre, na Braču, Kozjaku, Klisu, Mosoru, Muću, Gornjim Brelima...

Zaštitite vodomjere!

Splitski Vodovod i kanalizacija (ViK) izvijestili su jutros građane da zbog niskih temperatura zraka koje se spuštaju ispod nule obvezno zaštite svoje interne vodomjere i vodne instalacije od smrzavanja.

"Sve naše potrošače upozoravamo da na vrijeme provjere i poduzmu zaštitne mjere kako uslijed smrzavanja vode u cijevima ne bi dolazilo do prekida isporuke pitke vode domaćinstvima. Napominjemo da interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iza šahte priključka (glavnog vodomjera). Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici, a u sklopu mjera od smrzavanja, potrebno je zaštiti vodovodne instalacije, prvenstveno okno vodovodnog priključka te instalacije koje su izložene hladnoći (vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata) i u negrijanim objektima (vikendice, garaže, konobe i sl.)", poručili su građanima u svom priopćenju iz ViK- a.

Kako se dalje navodi u priopćenju, s obzirom na najave skoroga razdoblja niskih temperatura zraka koje bi se mogle spuštati i ispod ništice potrošačima predlažu za zaštite vodomjerno okno priručnim sredstvima poput dasaka, starih deka, tkanine, stiropora, slame, jutenih vreća, da ispuste vodu iz slavina u dvorištu i internih vodovodnih cijevi koje nisu na propisanoj dubini.

Osim toga u vikendicama i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje te kod odlaska na duži put treba se zatvoriti ventil iza vodomjera i ispustiti vodu, te pripaziti na vodomjere u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore, otvore u zidovima.

Stariji se trebaju čuvati hladnoće

Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu pučanstva koja je posebno osjetljiva na hladnoću pa trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći, dok se pri izlasku trebaju zaštititi kapom, šalom, rukavicama i odjenuti toplu komotnu odjeću i obuću, poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba - Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u petak je objavio preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće.

Starije osobe zbog sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja i nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Starije osobe preporučljivo je kontaktirati i posjećivati češće te se brinuti o njihovim životnim, stambenim, socijalnim i zdravstvenim potrebama, dok starija osoba uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), popis lijekova koje uzima i telefonski broj osobe koju se može kontaktirati.

Izlazak po hladnoći u pravilu treba izbjegavati, pogotovo u ranim jutarnjim i noćnim satima, a osobito bolesnici oboljeli od kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Prilikom izlaska treba zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama i prekriti usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, te izbjegavati hodanje po zaleđenim površinama.

Bitna je slojevita i ne uska odjeća s vanjskim slojem koji je nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti napravljena od prirodnih materijala. Obuća također mora biti komotna, primjerena temperaturi te otporna na vlagu, bez visokih potpetica zbog sprečavanja padova i ozljeda.

Treba pripaziti da su prostorije u domu dovoljno tople (nikako hladnije od 18°C), na znojenje ili drhtavicu, simptome poput trnjenja prstiju, gubitka osjeta, izrazito blijede ili crvene kože, na dovoljan unos tekućina (pogotovo čajeva ili juha), kao i da se izbjegava teži fizički rad (osobito čišćenje snijega).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag