News

Komentari 38

U grobovima oko škole u Kanadi našli tijela još 182 djece

U grobovima oko škole u Kanadi našli tijela još 182 djece

U Kanadi pronašli još neoznačenih grobova. Ovaj put u školi svetog Eugena u blizini Cranbooka. Otkrivena su skoro 200 ljudskih tijela dok su prethodna otkrića iznosila gotovo 1.000 tijela

Autohtono pleme objavilo je u da su pronašli ostatke još 182 osoba u blizini terena bivše rezidencijalne škole sveti Eugen u Britanskoj Kolumbiji.Pronađeni ostaci su u neobilježenim grobovima dubokim 90 centimetara do 1,2 metra.

- Ovi faktori, među ostalim, čine izuzetno teškim utvrditi sadrže li ovi neobilježeni grobovi ostatke djece koja su pohađala školu sv. Eugena - navodi se u priopćenju zajednice.

Prvo je u svibnju u neobilježenim grobovima otkriveno 215 djece u bivšoj indijskoj rezidencijalnoj školi Kamloops, također u Britanskoj Kolumbiji. Prošli tjedan otkriveno je još 751 tijela u školi srednjovjekovnog grada Saskatchewana.

Prošli ponedjeljak gorjele su dvije druge katoličke crkve u provinciji, dok je Kanada obilježavala Nacionalni dan autohtonih ljudi. To se dogodilo nakon što su otkriveni na stotine neoznačenih grobova mjestima bivših internata u Kanadi.

Oko 150.000 djece Amerindijanaca, mestika, eskima bilo je prisilno izdvajano iz svojih obitelji i zatvarano u 139 internata diljem zemlje gdje su im prekidali svaku vezu s roditeljima, s materinskim jezikom i kulturom. Mnoga su djeca bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti, u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala "kulturnim genocidom."

Takva se praska provodila sve do kasnih 1990-ih godina.

Za televiziju CBC, bivši štićenik internata Marieval, Barry Kennedy ocijenio je da je to otkriće tek vrh ledenog brijega. 

- U tim smo školama iskusili silovanje. Iskusili smo nasilne udarce. Iskusili smo stvari koje se u našim obiteljima nisu smatrale normalnima - rekao je.

 

 

Najčitaniji članci