Obavijesti

News

Komentari 24

U Hrvatskoj ima tisuće zgrada koje nisu dovršene i useljene

U Hrvatskoj ima tisuće zgrada koje nisu dovršene i useljene
1

Sudbina betonskih aveti je neizvjesna jer bi investitor trebao platiti rušenje, a najčešće su se iz posla povukli zbog manjka novca tako da će ostati nedovršene

VIDEO

Investitori su u gradnju uložili milijune. No građevinskih radnika na ovim parcelama već dugo nema. Radovi na gradnji stambenih zgrada su prestali. Nekima je nestalo novca za daljnje ulaganje, a birokracija je pokorila druge projekte. U apsolutno jedinstvenim uvjetima živi mlada bjelovarska obitelj Batinić. Tomislav i supruga Nikolina te trojica sinova jedini su stanari zgrade s čak 40 stanova i devet poslovnih prostora. Zgrada u Ulici Vlahe Paljetka, ima povijest dulju od dva desetljeća. Nekadašnji ponos bjelovarskog graditeljstva, Tehnogradnja, za tu je atraktivnu lokaciju predvidio nekoliko zgrada. No pretvorbene i privatizacijske bolesti nisu mimoišle ni tu tvrtku. Završila je u stečaju. 

Zgrada u kojoj su budući stanari avansirali više od pola stanova i poslovnih prostora otišla je u ruke splitske tvrtke Jole. Očajni kupci nikad dovršenih stanova počeli su bitku, ali su potpunu kalvariju doživjeli kada je i tvrtka Joli propala. Na splitskom Općinskom sudu još traje višegodišnji spor za koji je teško reći kada će završiti. No to nije obeshrabrilo Batiniće, koji su nedovršeni stan od 80 četvornih metara kupili prije šest godina na sudskoj dražbi. Platili su ga oko 27.000 eura.

- Činilo se kao da će se sve brzo raspetljati. S majkom sam odlučio kupiti stan u rohbau jer mu je cijena bila povoljna - govori Tomislav. Prisjeća se da je na licitaciji tada prodano još desetak stanova.

Nakon dvije godine zgradu je preuzela tvrtka za održavanje Beming, no nisu je stavili u funkciju. Tomislav je sve uzeo u svoje ruke.

Uložili smo 20.000 eura i stan osposobili za život, kaže. S komunalcem se dogovorio da mu priključe vodu i kanalizaciju, na krovištu je promijenio dio crijepa i zatvorio poslovne prostore u koji su zalazili pijanci i beskućnici. Obitelj još očekuje prve susjede.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa