Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

U Hrvatskoj zabranili uvoz električnih stolica i vješala u Hrvatsku

Uz odobrenje nadležnog ministarstva moći će se, primjerice, nabaviti stolice i stolovi s okovima, razne lisice te nazupčani vijci za stiskanje palčeva

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
9 komentara

Vješala, giljotine, električne stolice, plinske komore i sustavi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija od idućeg se tjedna neće moći izvoziti i uvoziti u Hrvatsku. Proizlazi to iz prošlotjedne Vladine Uredbe o izvozu i uvozu robe koja se može uporabiti za izvršenje smrtne kazne, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje. Uredbom, koja je u ponedjeljak objavljena u Narodnim novinama, zabranjen je uvoz i izvoz robe koja je praktično neuporabljiva, osim za izvršenje smrtne kazne i mučenje.
Tako je zabranjen uvoz i izvoz vješala, giljotina, električnih stolica, hermetičnih komora od čelika i stakla za usmrćivanje smrtonosnim plinom, sustavi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija te pojasevi za električne šokove, čiji napon na izvoru ne prelazi 10.000 volti. Istodobno je zabranjeno i pružanje tehničke pomoći, odnosno uputa, savjeta, obuke i savjetovanja u vezi s popravcima, razvojem, proizvodnjom, ispitivanjem, održavanjem i sastavljanjem takve robe bilo kojoj osobi, subjektu ili tijelu u drugoj državi. Iznimno, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva može odobriti izvoz i uvoz zabranjene robe te pružanje tehničke pomoći ako se dokaže da će se isključivo koristiti za javne izložbe u muzeju radi njezinog povijesnoga značenja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message