Obavijesti

News

Komentari 0

U Istarskoj županiji je učinjen ogroman posao po pitanju gospodarenja otpadom

U Istarskoj županiji je učinjen ogroman posao po pitanju gospodarenja otpadom
4

Prema ocjeni ministra današnji su razgovori bili vrlo konkretni i korektni. Smatra kako je Istarska županija u proteklih deset godina definitivno iskoračila po pitanju gospodarenja otpadom i to u smjeru koji je potreban

VIDEO

Sustav integriranog upravljanja otpadom je bila glavna tema današnjeg radnog sastanka, održanog u Puli, a na kojem su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sa suradnicima, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, Istarski župan Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i članica Uprave ŽCGO Kaštijun Vesna Dukić te njihovi suradnici.

Župan Radin je izrazio zadovoljstvo sastankom na kojem se, kako je izjavio, razgovaralo o problemu koji tišti Istru, a to je integrirano, koherentno i logično gospodarenje otpadom. Problem s otpadom, smatra župan, danas ima Istra, a sutra će ih imati Republika Hrvatska kada se slični centri budu gradili u ostatku države. 

- Imali smo prilike razgovarati i o problemima koje tište naša komunalna poduzeća i o problemima Kaštijuna. Dobili smo odgovore koji nas zadovoljavaju, a razgovore ćemo nastaviti i intenzivirati, sve do pronalaska konačnog rješenja, kazao je istarski župan uputivši zahvale ministru Ćoriću na dolasku. 

Gradonačelnik Miletić je, pak, kazao da smo ulaskom u EU odlučili prihvatiti određene ekološke direktive, a Istarska i Primorsko-goranska županija su jedine koje su napravile iskorak po pitanju očuvanja okoliša i održivog gospodarenja otpadom. Radi se o velikim promjenama i znamo svi skupa što je to značilo za naš Grad i za naše građane. Govorimo o novom načinu prikupljanja otpada i njegovom odvajanju već na kućnom pragu. Grad Pula je s time započeo još 2008. godine s našim najmlađima u dječjim vrtićima i u suradnji s udrugama civilnog društva. Želimo ne samo postići one postotke koji su zacrtani na nivou Europe, već i zaštiti naš okoliš, a da bi to ostvarili neophodna je suradnja državne, regionalne i lokalne razine, pa sve do najmanjeg mjesnog odbora, smatra pulski gradonačelnik koje se zahvalio ministru Ćoriću i ravnatelju Kukiću, ali i svim građanima koji odgovorno razvrstavaju otpad u svojim kućanstvima. 

Prema ocjeni ministra današnji su razgovori bili vrlo konkretni i korektni. Smatra kako je Istarska županija u proteklih deset godina definitivno iskoračila po pitanju gospodarenja otpadom i to u smjeru koji je potreban cijeloj Hrvatskoj, odnosno gradnjom centara za gospodarenje otpadom. 

- Iz naše perspektive ogroman je posao učinjen na razini Istarske županije. Proteklih godina posvetili smo se izgradnji ovih donjih dijelova infrastrukture, što podrazumijeva izgradnju reciklažnih dvorišta, financiranje sortirnica, spremnika i kamiona za odvoz posebnih kategorija otpada, dakle čitavom nizu infrastrukture koji pomaže da se sustav u konačnici učini uspješnim. Taj put je izazovan i trajat će sigurno još neko vrijeme, naglasio je ministar i nastavio:

- Danas sam imao priliku čuti i o izazovima s kojima se jedinice lokalne samouprave na području Istarske županije susreću pri realizaciji Plana za gospodarenje otpadom, koji je zamišljen prije 3-4 godine. Imao sam prilike čuti vrlo dobre prijedloge g. Miletića i ostalih sugovornika po pitanju funkcioniranja i financiranja Kaštijuna, naknada koje JLS-i plaćaju i metodologije obračuna poticajne naknade. Iz Pule odlazim vrlo zadovoljan s obzirom da postoji razumijevanje što je vrlo bitno jer su Pula i Istarska županija, po potanju Kaštijuna, ogledan primjer kako to može izgledati, uz sve izazove s kojima se u gospodarenju otpadom na svome području susreću. 

Na pitanje što je sa Strategijom Vlade o zbrinjavanju goriva iz otpada (SRF), koja je dogovorena na sjednici Vlade, u Puli 2018. godine ministar Ćorić je odgovorio da se o tome i danas razgovaralo.

- Mi smo već u proteklom razdoblju odlučili sufinancirati zbrinjavanje SRF-a s područja Kaštijuna, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bi olakšali prije svega financijsku poziciju Kaštijuna kao pravne osobe. S druge strane, dugoročni  plan RH je da se na razini države kreiraju mjesta u kojima će doći do zbrinjavanja SRF-a, što se i danas događa na području nekoliko cementara u RH. Međutim, ovaj problem je potrebno rješavati na razini RH jer ovdje u slučaju cementara govorimo o tržišnoj utakmici  koja za naše centre za gospodarenje otpadom, Kaštijun i Marišćinu u ovome trenutku može biti vrlo skupa, istaknuo je ministar. 

Direktor FZOEU-a Siniša Kukić je kazao da Fond financijski, ali i stručno prati projekte koje se provode u Istarskoj županiji te je izrazio zadovoljstvo suradnjom kako s Istarskom županijom, tako i s istarskim jedinicama lokalne samouprave.

- Zadnji u nizu projekata koje ćemo sufinancirati je energetska obnova Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju , za što smo odobrili oko 700 tisuća kuna, poručio je Kukić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi