News

Komentari 0

U Istri pripremaju program revitalizacije istarske koze

U Istri pripremaju program revitalizacije istarske koze

Program revitalizacije od strane Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Istarskoj će županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira te autohtone pasmine

Putem Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, Istarska županija i u ovoj godini nastavlja s brojnim aktivnostima na području poljoprivrede. 

Zahvaljujući dosadašnjim projektima i brojnim ulaganjima, Istra je danas prepoznata po vrhunskim eno-gastronomskim proizvodima i delicijama, a buduće aktivnosti usmjerene su na daljnje poticanje ekološkog uzgoja i BIO poljoprivrede. Upravo su ekološki i BIO proizvodi danas sve više traženi i na cijeni, a ta vrsta poljoprivredne proizvodnje doprinosi održivom razvoju, te kvalitetnom odnosu čovjeka prema tlu, vodi, zraku, biljkama, životinjama i ljudima. Projekt BIO regija obuhvaća i valorizaciju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a tu oznaku trenutno nose Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje koji su zaštićeni oznakom izvornosti na nivou Europske unije. 

Ovogodišnja novina je izrada Programa revitalizacije istarske koze, od strane Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji će Istarskoj županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira. U Istri je trenutno vrlo mali broj preostalih istarskih koza, a jedan od prioriteta je upravo revitalizacija ove autohtone istarske pasmine.

Nadalje, Županija, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, provodit će i program zaštite janjećeg istarskog mesa, za što već sada postoji veliki interes, dok će s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč izraditi Studiju zbrinjavanja komine masline i vinove loze s ciljem iskorištavanja ovih vrijednih nusproizvoda prerade za proizvodnju novih proizvoda.

    Jedan od većih i izrazito značajnih projekata je i gradnja Centra za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća, odnosno županijskog centra za otkup, preradu, obradu, pakiranje i distribuciju voća i povrća. Projekt provodi Ministarstvo poljoprivrede, a financiranje se planira iz Programa ruralnog razvoja RH. Naime, zbog nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača, proizvodnja voća i povrća ne uspijeva ostvariti svoje tržišne  potencijale, što bi se moglo promijeniti međusobnim povezivanjem proizvođača kroz navedene Centre. 

Podsjećamo, Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije prepoznalo je potrebu daljnjeg rada na dobivanju zaštićenih oznaka izvornosti, revitalizaciji autohtonih pasmina i udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije (tzv. kooperative), kao i izgradnje županijskog skladišno-distributivnog centara za voće i povrće, sredstvima iz Programa ruralnog razvoj RH, te osnivanja Centra za razvoj ribarstva i marikulture.

Najčitaniji članci