Obavijesti

News

Komentari 0

U Istri pripremaju program revitalizacije istarske koze

U Istri pripremaju program revitalizacije istarske koze
1

Program revitalizacije od strane Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Istarskoj će županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira te autohtone pasmine

VIDEO

Putem Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, Istarska županija i u ovoj godini nastavlja s brojnim aktivnostima na području poljoprivrede. 

Zahvaljujući dosadašnjim projektima i brojnim ulaganjima, Istra je danas prepoznata po vrhunskim eno-gastronomskim proizvodima i delicijama, a buduće aktivnosti usmjerene su na daljnje poticanje ekološkog uzgoja i BIO poljoprivrede. Upravo su ekološki i BIO proizvodi danas sve više traženi i na cijeni, a ta vrsta poljoprivredne proizvodnje doprinosi održivom razvoju, te kvalitetnom odnosu čovjeka prema tlu, vodi, zraku, biljkama, životinjama i ljudima. Projekt BIO regija obuhvaća i valorizaciju autohtonih poljoprivrednih proizvoda, a tu oznaku trenutno nose Istarski pršut i Ekstra djevičansko maslinovo ulje koji su zaštićeni oznakom izvornosti na nivou Europske unije. 

S gradilišta Istarskog ipsilona mjesecima krao pocinčanu žicu
S gradilišta Istarskog ipsilona mjesecima krao pocinčanu  žicu

Ovogodišnja novina je izrada Programa revitalizacije istarske koze, od strane Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji će Istarskoj županiji omogućiti dugoročno povećanje broja istarske koze, proizvodnje jarećeg mesa i istarskog kozjeg sira. U Istri je trenutno vrlo mali broj preostalih istarskih koza, a jedan od prioriteta je upravo revitalizacija ove autohtone istarske pasmine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadalje, Županija, u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre, provodit će i program zaštite janjećeg istarskog mesa, za što već sada postoji veliki interes, dok će s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč izraditi Studiju zbrinjavanja komine masline i vinove loze s ciljem iskorištavanja ovih vrijednih nusproizvoda prerade za proizvodnju novih proizvoda.

    Jedan od većih i izrazito značajnih projekata je i gradnja Centra za jačanje tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća, odnosno županijskog centra za otkup, preradu, obradu, pakiranje i distribuciju voća i povrća. Projekt provodi Ministarstvo poljoprivrede, a financiranje se planira iz Programa ruralnog razvoja RH. Naime, zbog nepovoljnog tržišnog položaja proizvođača, proizvodnja voća i povrća ne uspijeva ostvariti svoje tržišne  potencijale, što bi se moglo promijeniti međusobnim povezivanjem proizvođača kroz navedene Centre. 

Istra traži regionalni pristup u odlučivanju o korona mjerama
Istra traži regionalni pristup u odlučivanju o korona mjerama

Podsjećamo, Povjerenstvo za poljoprivredu Istarske županije prepoznalo je potrebu daljnjeg rada na dobivanju zaštićenih oznaka izvornosti, revitalizaciji autohtonih pasmina i udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije (tzv. kooperative), kao i izgradnje županijskog skladišno-distributivnog centara za voće i povrće, sredstvima iz Programa ruralnog razvoj RH, te osnivanja Centra za razvoj ribarstva i marikulture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS