Obavijesti

News

Komentari 25

Do nedjelje sva četiri reaktora u Fukushimi dobivaju struju?

Do nedjelje sva četiri reaktora u Fukushimi dobivaju struju?
25

U tjedan dana su Japan pogodila čak 262 potresa magnitude 5 i više po Richteru. Prema posljednjim podacima poginulo je 6.911 ljudi, a 17.227 ih je nestalo

VIDEO

Prijenos japanske NHK i Al Jazeere

Posljednja informacija

23.35 - Japanski automobilski div Nissan dodatno provjerava sva vozila koja izlaze iz zemlje zbog radijacije. 

22.51 - Uređaji koji prate radioaktivnost u američkom Sacramentu zabilježili su malu razinu zračenja koja navodno potječe iz nuklearke iz japanske Fukushime.

22.36 - AP javlja kako teška situacija nakon razornog potresa i tsunamija japansku automobilsku industriju košta 150 milijuna dolara svaki dan.

21.33 - Radnici i dalje hlade reaktor broj 3. Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je kako se nuklearna kriza u Japanu ne pogoršava.

20:55 - Jake Adalstein, japanski stručnjak za organizirani kriminal, rekao je za lokalne novine da čak i yakuze, japanska mafija, donira pomoć stradalima. Jedan njen član zamolio je da se ne piše previše o tome kako najpotrebitiji ne bi odbili pomoć mafije s kojom većina ne želi imati posla

20:50 - Inžinjeri su uspješno povezali kablove za struju te su iz tokijske Kompanije za električnu energiju rekli da će uskoro moći dostaviti struju u nuklearku

18:36 - U petak navečer prekinuta je akcija hlađenja pregrijanih gorivih šipaka, javlja AFP. Pet vatrogasnih vozila polijevalo je reaktore 20 minuta. Ne zna se o kojim se reaktorima radi

18:29 - Japanski meteorološki ured priopćio je da su zemlju u tjedan dana pogodila 262 potresa magnitude 5 po Richteru ili više

17:57 - Švedski stručnjak Klas Idehaag rekao je da očekuje da i u Švedskoj u roku sedam dana očitaju povišeni nivo radijacije no nedovoljno visok da naudi ljudima i okolištu, prenosi Reuters

17:09 - Japanska nukelarna agencija javlja da bi do subote trebali postaviti kablove za struju za reaktore 1 i 2 u Fukushima nuklearki, a za reaktore 3 i 4 do nedjelje. Struja je nužno potrebna kako bi pokrenuli sustave za rashlađivanje reaktora koji su se pregrijali

17:00 - I ruski stručnjak za nuklearnu energiju Leonid Bolshov se, kao i šef Međunarodnog nuklearnog udruženja, požalio da Japan ne daje dovoljno informacija o stanju u nuklearki

16:40 - Međunarodna agencija za atomsku agenciju priopćila je da je situacija u nuklearki Fukushima vrlo ozbiljna, no da se od utorka nije pogoršala, javlja Reuters

15:55 - Steven McDonald iz organizacije Spasimo djecu rekao je da djeci u Japanu fale osnovni predmeti poput deka zbog čega se smrzavaju na hladnoći. najavio je da će u subotu poslati deke i provjeriti što im još treba

14:50 - Katar šalje tanker prirodnog plina koji bi trebao stići 5. travnja u Japan. 

13:50 - Dužnosnici kažu da je tsunami potopio najmanje 400 četvornih kilometara te da je proizveo valove visoke do 23 metra

14.50 - Gradonačelnik Milan Bandić izdvojit će 200.000 kuna iz iz gradskog proračuna kao simboličnu gestu za pomoć stradalima u Japanu. Pozvao je i sugrađane da se uključe u humanitarne akcije.

14:16 - Neimenovani diplomat rekao je za AP da je zračenje iz Japana došlo do južne Kalifornije no da su količine znatno ispod nivoa opasnog za ljude, dok Daily Mail prenosi riječi stručnjaka koji kaže da će zračenje u roku dva tjedna doći i do Velike Britanije

14.12 - Prema zadnjim informacijama u Japanu je poginulo 6911 ljudi, a 17.227 ih je nestalo, javlja Kyodo. 

13.40 - Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegova supruga Sonja upisali su se u Knjigu žalosti u japanskom Veleposlanstvu u Zagrebu. 

Pavle Kalnić: Treba napraviti sve da se ne izgradi elektrana Krško 2. 

13.32 - Direktor agencije za atomsku energiju Hideohiko Nishiyama ne zna da li je stanje u Fukushimi pod kontrolom ili nije. Kaže kako su vodenim topovima ugasili požar koji nisu mogli vidjeti. 

- Požar se nije proširio, no ne možemo tvrditi da je sve pod kontrolom - rekao je Nishiyama. Osim helikoptera i vodenih topova za hlađenje reaktora radnici bi trebali početi koristiti i dizel generator.

13.30 - Južna Koreja šalje vojne zrakoplove i brodove kako bi evakuirala svoje državljane iz Japana. 

13.25 - Počast žrtvama potresa i tsunamija u Japanu odao je i britanski princ William. On je na Novom Zelandu posjetio grad Christchurch koji je nedavno razorio jak potres. Rekao je kako stanovnici toga grada najbolje mogu shvatiti strahotu koja je pogodila Japan.  

13.22 - U 40 minuta su oko 50 tona vode ubacili u Reaktor 3, javlja BBC. 

13.20 -  Oko 30 km od Fukushime I izmjerili su relativno visoku razinu radijacije. U četvrtak ona je bila 170 milisieverta, a u petak 150. 

12.38 - Japanske vlasti kažu kako radnici Fukushime u petak ipak neće uspjeti Reaktore 1 i 2 opskrbiti strujom. Struja bi, nadaju se, sustave za hlađenje Reaktora 1 i 2 trebala pokrenuti u subotu. 

12.20 - Premijer Naoto Kan se obratio naciji i pozvao je Japance na jedinstvo. Rekao je i kako će u vrlo kratkom vremenu opet sve imati pod kontrolom.  Kaže kako je ovo najveća kriza od II. svjetskog rata. Naglasio je kako Japan nema vremena za pesimizam. Na pitanje novinara koliko se može vjerovati vladi, Kan je odgovorio:

- Javnosti nismo ništa prešutjeli. Sve što smo znali podijelili smo s međunarodnim organizacijama - rekao je.

12.15 - Švicarski Blick, je pozivajući se na NHK, objavio kako se na području zahvaćenom potresom i tsunamijem pojavilo nekoliko slučajeva gripe. 

11.53 - Početkom sljedećeg tjedna vjetar bi trebao promijeniti smjer i puhati prema Tokiju. Stručnjaci nisu sigurni koliko daleko vjetar može nositi radioaktivne čestice no kažu kako postoji mogućnost da ih donese i do glavnoj grada Japana.

11.40 - Europska komisija je pozvala članice EU-a da počnu kontrolirati prehrambene proizvode koje uvoze iz Japana radi pojačanih razina radijacije. 

11.30 - Japanska vlada je nakon kritika obećala kako će davati detaljne informacije o stanju reaktora. U međuvremenu su radnicima nuklearke u pomoć stigli vatrogasci. 

11.20 - Postoji opasnost da eksplodira i Reaktor 4. Primijetili su da curi vodik. Zbog njega su, podsjetimo, eksplodirali Reaktori 1, 2 i 3. U nuklearnoj centrali još nema struje iako se radnici trude da bi Fukushimu  Ijedan što prije opskrbili električnom energijom. 

10.57 - U Reaktoru 1 je razina vode jako niska. Iako su objavili kako su uspjeli ohladiti Reaktor 3, prema zadnjim informacijama stanje u njemu i Reaktoru 2 nije se poboljšalo. Zbog toga bi se još uvijek u sva tri reaktora jezgre mogle rastaliti.  

10.45 - Japanske vlasti povisile su stupanj opasnosti u elektrani Fukushima sa 4 na 5. To je dva stupnja niže od katastrofe koja je 1986. pogodila Černobil. Japan i dalje pogađa niz potresa jačine oko 5 po Richteru. Najjači je bio 5,4 Richtera oko 170 kilometara istočno od Tokija.

10.40 - Gužve su u autobusima i vlakovima, koji voze prema zračnim lukama. Na aerodromima je kaos. Puno ljudi stoji u redovima. U panici su, ali nikad nema nasilja, rekao je Edouard Tripković Katayama (35) za 24sataTV. Sin Hrvata i Japanke radi u Tokiju u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Na dan razornog potresa bio je u južnokorejskom Seulu.

- Supruga je bila u Tokiju. Potres je trajao pet minuta. Istrčala je na ulicu. Ubrzo se tlo prestalo tresti pa se vratila u stan - prepričava Katayama. Dodaje kako zemlju većinom napuštaju stranci. Japanci ostaju u svojim domovima. Jedino supruge i djecu šalju u južnije krajeve, gdje je sigurnije.

- Japanci su jako disciplinirani. Iako u dućanima nema ni hrane ni pića, oni čekaju u redu da kupe neki proizvod. Djeca odlaze u školu i odrasli na posao. ne paničare. Daju si moralnu potporu - kaže Katayama. Potpora stiže iz inozemstva. Tako je Edouard Tripković Katayama primio e-mailove od brojnih prijatelja iz svih krajeva svijeta. Katayama vjeruje da će se Japan vrlo brzo oporaviti.

Hrvatska turistička zajednica u Japanu, u kojoj radi, postoji već tri godine. Zahvaljujući tome Hrvatsku godišnje posjeti 150.000 Japanaca.

10.20 - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor se upisala u Knjigu žalosti u japanskom Veleposlanstvu u Zagrebu. Veleposlaniku  Tamuriju Yoshiou je izrazila sućut zbog tragedije. 

10.10 -  Prema zadnjim podacima nestalo je 10.354 ljudi. Tsunami je bio tri puta viši nego što su stručnjaci predviđali nakon potresa, rekao je znanstvenik Fumihiko Imamura sa Sveučilišta u Tokiju. Valovi su bili visoki i do deset metara, a nasipi koje su podigli samo pet metara. 

10.00 - U pomoć radnicima u Fukushimi I krenulo je 140 vatrogasaca. Japanski premijer Naoto Kan trebao u ponedjeljak posjetiti istok zemlje koji su opustošili potres i tsunami. 

9.45 - AFP, pozivajući se na novine Mainichi Shimbun javlja kako je Tvrtka za distribuciju električne energije Tokyo Electric Power (Tepco) zabranila radnicima da napuste nuklearnu centralu Fukushima I. Navodno je japanski premijer Naoto Kan rekao kako je povlačenje radnika nemoguće jer ne mogu dozvoliti da se uništi cijela zemlja. 

Hrvatski Crveni križ prikuplja pomoć za Japan. Novac se može uplatiti na broj žiro računa 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, a novac će proslijediti japanskom Crvenom križu. Donirati se može i pozivom na donatorski broj telefona 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) ili on-line donacijom na www.hck.hr. 

9.40 - Japanske vlasti su objavile kako je hlađenje Reaktora 3 uspjelo. Glasnogovornik vlade Yukio Edano i glasnogovornik vojske su rekli kako su 'pogodili cilj'. Vodenim topovima već neko vrijeme bacaju vodu na reaktore kako bi spriječili taljenje jezgre. 

8.00 - Spasioci su u petak održali minutu šutnje za žrtve stravičnog potresa u Japanu. Potres je, podsjetimo, bio 9 po Richteru, a Japan je zatresao prije tjedan dana. To je četvrti najsnažniji potres na planeti od 1900. godine.  

7.15 - Betoniranje reaktora je opcija, ali za sada ćemo ih nastaviti hladiti, objavila je tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushima I.  

7.10 -  Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila kako vjeruje da je širenje radijacije iz nuklearke Fukushima lokalizirano i nije opasno za zdravlje ljudi.  

>>> Poruke radnika elektrane: Budućnost ovisi o tome što učinimo

7.00 - Radnici su i u petak oko 14 sati po lokalnom vremenu reaktore hladili vodom. NHK je prenosio akciju. Istovremeno agencija za atomsku energiju IAEA je rekla kako ju japanska vlada ne informira dovoljno o događajima u zemlji. Od Japana traže detaljnije informacije o stanju reaktora. 

Japanska je vlada objavila najnovije podatke o stradalima. Kyodo javlja kako je poginulo 6539 ljudi što je više i od potresa koji je 1995. pogodio područje oko grada Kobea kada je poginulo 6434 ljudi. Nakon potresa i tsunamija prošli petak je nestalo 10.259 ljudi. Ozlijeđeno ih je 2409. Unesrećenima pomaže oko 90.000 ljudi, uglavnom policajaca i vatrogasaca. Prema podacima vlade potres i tsunami su uništili više od 12.000 domova, a nakon njih je izbilo 270 požara. 

Iz Reaktora 2, 3 i 4 japanske nuklearne centrale Fukushima I noćas je sukljao bijeli dim ili para. Japanska vlada nije objasnila zašto. No usprkos tomu stanje se pomalo normalizira pa bi Reaktore 1 i 2 već u petak trebali ponovo opskrbiti strujom dok bi pumpe Reaktora 3, 4, 5 i 6 struja trebali pokrenuti najkasnije do nedjelje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline