News

Komentari 0

U Japanu tragaju za nestalima u blatnim bujicama, potragu otežava neprestana kiša

U Japanu tragaju za nestalima u blatnim bujicama, potragu otežava neprestana kiša

Prema službenim podacima, u posljednjih 10 godina bilo je oko 1500 odrona godišnje u planinskoj otočnoj zemlji - gotovo dvostruko više nego u prethodnom desetljeću

Potraga za 20 nestalih nakon smrtonosne blatne bujice u Japanu nastavila se u nedjelju nakon što su neprestane kiše zakomplicirale napore stotine spasilaca. 

Dosad je 10 osoba spašeno iz domova zarobljenih u blatu, objavila je javna televizija NHK. Procjenjuje se da je na mjestu događaja oko 1000 spasilaca, uključujući pripadnike vojske. 

No morali su privremeno obustaviti potragu zbog kiše.

Obilne kiše uzrokovale su u subotu masivni blatni odron u prefekturi Shizuoki jugozapadno od Tokija.

Najmanje dvije žene poginule su u nesreći u obalnom gradu Atamiju, poznatom po vrućim kupkama, izvijestili su lokalni mediji.

Deset kuća je uništeno, a do 300 je oštećeno. Operacije raščišćavanja s teškom opremom također su se nastavile u nedjelju. 

Obzirom na omekšalo tlo, vlasti upozoravaju na nove odrone tla i poplave u drugim područjima, a idućih dana očekuje se još kiše. 

Stručnjaci navode da se blatna bujica u Atamiju kretala brzinom od oko 40 kilometara na sat. 

Prema službenim podacima, u posljednjih 10 godina bilo je oko 1500 odrona godišnje u planinskoj otočnoj zemlji - gotovo dvostruko više nego u prethodnom desetljeću.

Stručnjaci porast oborina pripisuju klimatskim promjenama. 

Najčitaniji članci