News

Komentari 0

U javnoj raspravi program razvoja sektora mljekarstva

U javnoj raspravi program razvoja sektora mljekarstva

Program je strukturiran kroz tri strateška cilja, koji uključuju povećanje broja krava u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka te osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu u javnu raspravu uputilo nacrt programa razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine, a procjenjuje da će njegovom realizacijom ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj biti na razini 700 milijuna litara 2030. godine.

Program sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju, a u skladu sa smjernicama Strategije poljoprivrede RH predviđa podizanje vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto do 2030. godine, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Program je strukturiran kroz tri strateška cilja, koji uključuju povećanje broja krava u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka te osiguravanje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta i trženja mlijeka.

Realizacijom programa, kako ističu iz Ministarstva, procjenjuje se da će se povećati populacija krava mliječnih i kombiniranih pasmina te da će ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj biti na razini 700 milijuna litara 2030. godine.

Naime, u svrhu očuvanja broja krava planirana su ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju staja, povećanje kapaciteta farmi te osiguravanje povoljnih kredita korištenjem financijskih instrumenata, a predviđena su sredstva i za izgradnju novih staja te pratećih gospodarskih objekata i njihovo opremanje.

U svrhu povećanja produktivnosti proizvodnje mlijeka predviđena su ulaganja u izgradnju i opremanje izmuzišta, automatizaciju procesa hranidbe, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva, razvoj uzgojnih programa u govedarstvu i uvođenje novih uzgojnih ciljeva te informatizacija i digitalizacija farmi.

Također, u Programu je prepoznata važnost plasmana proizvoda s dodanom vrijednošću iz sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode te nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta", kao i proizvodnje iz sustava dobrobiti životinja, ekološke proizvodnje te hrane koja je proizvedena bez GMO-a, dok je za nastup na tržištu istaknuta važnost boljeg organiziranja primarnih proizvođača, navodi se u priopćenju.

Najčitaniji članci