Obavijesti

News

Komentari 22

U jednom danu je donijela odluku i za 4 mjeseca skinula 20 kg

U jednom danu je donijela odluku i za 4 mjeseca skinula 20 kg
1

VIšak kilograma nosi niz zdravstvenih problema, a ujedno utječe na kvalitetu života. U to se uvjerila i Mirna Šoštak, koja je sa samo 20 godina došla do 94 kilograma i odlučila iz temelja promijeniti svoje životne navike

VIDEO

S viškom kilograma se borila otkad zna za sebe, što je na nju imalo snažan psihički utjecaj. Iako je probala različite dijete, ubrzo je shvatila da sve to nema smisla jer mora promijeniti način života, a ne samo prehranu. Donijela je odluku i u samo četiri mjeseca uspjela skinuti 20 kilograma.

'Kad, ako ne sad?'

'Početkom prosinca prošle godine shvatila sam da ako se sada ne pokrenem, neću nikada. Znala sam da moja tjelesna težina negativno utječe na zdravlje, ali i da ću lakše uspjeti ako smršavim. Možemo se zavaravati, no fizički izgled je važan', kaže Mirna.

Glavna i osnovna zadaća svake životne promjene, pa i one fizičke kao što je u Mirninom slučaju bilo skidanje kilograma, treba biti povećanje vlastitog zadovoljstva kroz promjenu slike o sebi. U ostvarivanju svog cilja Mirna je bila iznimno odlučna, a odluku o vlastitoj promjeni donijela je jednog zimskog jutra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Znala sam da neću uspjeti sama i da je promjena prehrane tek dio željene promjene. Kako ne bih posustala, isto jutro sam otišla u centar za osobne treninge Skidajkile. Promjena prehrane mi je bila najmanji problem jer sam već bila toliko ljuta na sebe. Puno teže mi je bilo pokrenuti se, a uspjela sam zahvaljujući posebno osmišljenim treninzima koji su mi pomogli da se riješim masnog tkiva i vježbanjem učvrstim tijelo', kaže Mirna.

Kako je izgledao Mirnin proces mršavljenja?

Smatra se kako je vježbanje tri puta tjedno optimalno, ali se s vremenom može povisiti na četiri do pet puta tjedno. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija prije pet godina u preporukama za opću populaciju navela da se preporučuje fizička aktivnost tri puta tjedno po 60 minuta. Navedene preporuke se mijenjaju, a uz učestalost treninga je bitno i da je dobro osmišljen. 

'U centar Skidajkile sam odlazila tri puta tjedno i prije samog vježbanja sam pola sata bila na lipolizi. Nakon toga sam odradila sat vremena treninga. Prvih pola sata vježbanja odnosilo se na kardio trening na traci ili biciklu. Nakon toga pola sata treninga sam vježbala sa spravama kako bi ojačala mišiće', kaže Mirna.

Naglašava kako joj je glavni problem bilo masno tkivo na leđima, a u skidanju tih masnih naslaga jako joj je pomogla lipoliza. Riječ je o niskofrekventnim stimulacijama koje potiču metabolizam masti te olakšavaju njihovu razgradnju. Uz to je jednom tjedno odlazila u centar na bodywrapping. Kaže kako joj je umotavanje tijela i grijanje termo dekom potaknulo limfnu i krvnu cirkulaciju, a najviše joj je pomoglo kod razbijanja celulita. Bez obzira na navedene tretmane, vježbanje je ključno.

Prije nego što se krene s kardio vježbama i vježbama snage u centru provode analizu svakog polaznika. Stoga je Mirna prije programa vježbanja trebala proći test izdržljivosti i snage, a sve kako bi se utvrdilo u kakvoj je kondiciji. Usto su se u obzir uzeli faktori kao što su godine i tjelesna težina te je prema tome za nju osmišljen poseban program vježbanja

Velika prednost cijelog procesa Mirninog skidanja kilograma bila je mogućnost da sukladno svojim obvezama iz tjedna u tjedan dogovara jutarnje ili popodnevne termine treninga. U vremenu kada smo svi zauzeti obvezama na poslu i van njega prilagođeni termini povećavaju šanse ustrajanja u vježbanju. Jasmina Kelava, inače idejna začetnica i voditeljica centra Skidajkile, kaže kako je termin u 7 sati postao popularan jer polaznici žele trening odraditi rano ujutro kako kasnije ne bi našli isprike zbog kojih će preskočiti vježbanje.

'Bilo mi je najlakše skinuti prvih 10 kilograma'

Jasmina naglašava kako je za Mirnin uspjeh, kao i kod većine drugih polaznika, zaslužna jaka motivacija i ustrajnost. Mirna je na početku imala snažnu želju skinuti kilograme, ali joj je postalo teže kad je skinula prvih 10 kilograma.

'Tek kad sam došla na 84 kilograma, pomislila sam kako sam debela i kroz glavu mi je prolazilo kako sam tek izgledala prije. Iako sam skinula 10 kilograma, nisam bila fit. Gledala sam druge i pitala se hoću li uspjeti dalje skidati kilograme. Na početku je bila važna moja volja, a za skidanje sljedećih 10 kilograma postala je važna ustrajnost', naglašava Mirna. 

S njom se slaže i Jasmina te naglašava da svi koji dođu u centar Skidajkile uspiju skinuti kilograme ako se drže uputa i spremni su redovito dolaziti. 

'Svi oni koji donesu odluku da će smršaviti i poduzmu nešto po tom pitanju su veliki pobjednici jer sama odluka nije lagana i jednostavna. Osim prebacivanja na zdravu prehranu i redovito vježbanje potrebno je promijeniti životne navike. Cilj nikada ne treba biti samo skinuti kilograme i riješiti se masnog tkiva, već biti izdržljiviji i zdraviji, drugim riječima zadovoljniji', dodaje Jasmina.

Važna je samokontrola

Nije joj bio problem promijeniti prehranu, ali se vrlo teško odrekla slatkog. Sada pojede dvije kockice čokolade tjedno. Mirna tvrdi kako je samokontrola iznimno važna jer je sklona debljanju i ako prestane s kontrolom, ubrzo će se udebljati. Osim što pazi na prehranu, ide u teretanu i često rolama odvozi krug oko Jaruna. 

Osim individualnog treninga, Mirna je u centru Skidajkile dobila i plan prehrane, koji između ostalog uključuje i kuharicu s jednostavnim jelima za koja se namirnice mogu kupiti u svakoj trgovini. Jasmina otkriva kako je individualan pristup svakom polazniku vidljiv i kroz savjete koji im se daju.

Tako mnogima predlažu da pola ručka koji ponesu na posao pojedu oko 13 sati, a drugu polovicu prije nego završe s poslom. Time se želi spriječiti da pojedu sve što se nađe pred njima kada gladni dođu s posla. Isto tako, poželjno je uvijek imati kuhana jaja i opranu salatu u hladnjaku kako bi se što brže pripremio zdravi obrok kada nastane praznina u želucu. Jasmina kaže kako pokušavaju uočiti nečije slabosti i nešto što ih motivira te tako svakoga individualno savjetovati. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje