News

Komentari 32

U Jeruzalemu su otkrili ulicu koju je sagradio Poncije Pilat

U Jeruzalemu su otkrili ulicu koju je sagradio Poncije Pilat

Istraživači smatraju da je ulica koju su otkrili sagrađena 31. godine nakon Krista, sudeći prema kovanicama koje su pronađene ispod njega...

Dvije tisuće godina stara jeruzalemska ulica po prvi je put otkrivena 1894. godine, kada su je iskopali britanski arheolozi, a smatra se da su njome hodali hodočasnici koji su išli na Brdo hrama. 

Istraživači su pak sada ispod nogostupa otkrili više od stotinu kovanica zbog čega smatraju da je nogostup sagrađen 31 godine nakon Krista. Zbog toga su uvjereni da je izgradnju ulice naložio Poncije Pilat, rimski namjesnik cara Tiberija u provinciji Judeji, najpoznatiji kao čovjek koji je predsjedavao suđenjem Isusu te naredio njegovo raspeće, piše Independent

Ovi su rezultati objavljeni nakon šest godina intenzivnih arheoloških iskapanja za vrijeme kojih su izraelski istraživači iskopali ukupno 220 metara ulice. Pronađene kovanice proizvedene su između 17. i 31 godine nakon Krista zbog čega su istraživači sigurni da je ulica sagrađena za vrijeme Pilatove vladavine Judejom. 

Cijela ulica bila je duga 600 metara, a široka oko osam. U njenoj je izgradnji korišteno oko 10 tisuća tona vapnenca. 

S obzirom na kvalitetu izgradnje, arheolozi su sigurni da je ulica imala veliku važnost, tim više što povezuje Brdo hrama i Siloamski bazen. 

- Da je to ulica koja je povezivala tek točke A i B, ne bi bilo potrebe da se napravi toliko kvalitetno, objasnio je jedan od istraživača. 

Inače, ulica je pronađena ispod ruševina srušenih kuća - naime, 70. godine nakon Krista Rimljani su zauzeli i uništili ga. Među ruševinama je pronađeno i brojno oružje te izgorjela stabla.