Obavijesti

News

Komentari 3

Damir Mandić o poplavama: Valjda je jasno da bez pijeska i kombinirke nema zaštite

Damir Mandić o poplavama: Valjda je jasno da bez pijeska i kombinirke nema zaštite

Županija je najavila proglašenje prirodne nepogode, a Vlada obećala novčanu pomoć

Najvažniji događaji:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
12.41

Zbrajaju se štete nakon poplave u dolini Kupe u Gorskom kotaru

Štete nakon poplave u dolini Kupe u Gorskom kotaru još se zbrajaju, a Primorsko-goranska županija će pomoći, posebice gradovima i općinama kojima bude potrebna financijska potpora za oštećene lokalne ceste, rekao je u ponedjeljak zamjenik župana Petar Mamula.

Mamula je na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi rekao da je bujična poplava, odnosno bujični val nakon gornjeg toka Kupe prošao nizvodno, čineći probleme u Karlovcu, Sisku i Petrinji, a da se u Gorskom kotaru zbrajaju štete na objektima i nerazvrstanim cestama.

U nastavku je istaknuo da će županija lokalnim jedinicama, ponajprije u Gorskom kotaru, pomoći i sa subvencioniranjem javnog prijevoza, s 2,5 milijuna kuna.

Pojasnio je da županije, nakon zakonskih izmjena, nastoje iznaći način financiranja te usluge te da su se sada, dok još nisu raspisani natječaji za odabir pružatelja usluga, javile poteškoće, ponajprije u Gorskom kotaru gdje prijevoznici ne ostvaruju dovoljno prihoda od prijevoza.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić najavio je potom 12. sjednicu Županijske skupštine, koja će biti održana 22. rujna u Ravnoj Gori, prvi put na području Gorskog kotara.

Na sjednici će biti predstavljene aktivnosti Županije s ciljem poticanja razvoja Gorskog kotara te informacije o Master planu turističkog razvoja Gorskog kotara.

Vijećnici će razmatrati Program rada Savjeta mladih za 2023. te Prijedlog odluke o imenovanju županijskog Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru i druge teme.

11.20

Direktor Hrvatskih voda: 'Ljudi se protive nasipu, jer im kvari pogled pa se događaju poplave'

24sata

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković komentirao je situaciju s poplavama u emisiji Novi dan na N1. Box barijere su se postavljale kako bi se obranilo od poplava, rekao je, istaknuvši pritom da vreće nikada neće otići u povijest.

- Uvijek se govori kako to da još da radimo s vrećama. Vreće nikad neće otići u povijest, uvijek će trebati za područja izvan gradova, za neravne terene. Ove male vreće su najfleksibilnije i s njima možete što hoćete. Iznimno dobre su se pokazale i box-barijere koje koristimo u kombinaciji s tim malim vrećama – pojasnio je.

Više pročitajte OVDJE.

10.48

U sanacijama nevremena angažiran velik broj vatrogasaca, u Čazmi 80-tak intervencija

Zbog sanacije posljedica nevremena i povećanja vodostaja angažiran je veliki broj vatrogasaca u tri hrvatske županije, najviše u Bjelovarsko-bilogorskoj gdje je u Čazmi odrađeno 80-tak intervencija među kojima najviše sanacija krovišta, izvijestili su u ponedjeljak iz HVZ-a.

Na području Grubišnog polja u istoj županiji, odrađene su 42 tehničke intervencije sanacije krovišta i tri uklanjanja grana i stabla. Od dislokacija koje su upućene kao ispomoć domicilnim vatrogascima ostale su još vatrogasne snage iz Zagrebačke županije, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Vatrogasci Karlovačke županije odradili su intervencije ispumpavanja vode, uklanjanja stabala i granja, sanacije krovišta, čišćenje cesta, izvlačenje vozila i prijevoza osoba. Zabilježeno je 30 odrađenih tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 86 vatrogasca s 38 vatrogasnih vozila. Na području Ogulina zabilježen je veći broj ispumpavanja vode iz objekata. Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do prestanka oborina i postupnog pada vodostaja rijeke Kupe te je stoga otpuštena izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.

I na području Sisačko-moslavačke županije zabilježen veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca, uglavnom ispumpavanja vode iz objekata, podruma i bunara, a u kojima je ukupno sudjelovalo 13 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. 

Interveniralo se i zbog požara u priobalju

Tijekom jučerašnjeg dana i vatrogasci na priobalju zabilježili su intervencije zbog požara otvorenog prostora. Na području Ravnih kotara u gašenju požara sudjelovali su JVP Zadar i Benkovac te DVD Sv. Mihovil-Galovac s ukupno 11 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila. U gašenju požara na području otoka Hvara, Poljice, sudjelovale su vatrogasne snage iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Stari Grad, Jelsa, Sućuraj  i Hvar sa ukupno 23 vatrogasca i sedam vatrogasnih vozila te jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415. Požar je lokaliziran u 18 sati, a u tijeku je sanacija požarišta, izvijestila je HVZ.

9.47

Beskrajne kolone: Pogledajte kako je jutros izgledao kolaps u prometu zbog jakog nevremena

24sata

U Zagrebu je jutros kod autobusnog kolodvora bio prometni kaos. Snažno nevrijeme i grmljavina uznemirili su građane.

- Ovdje je krkljanac. Udario je grom negdje u susjedstvu - javljaju nam čitatelji koji žive u blizini križanja Vukovarske ulice i Avenije Marina Držića.

Policija nam je potvrdila da neko vrijeme nisu radili ni semafori. Zbog toga je nastao kolaps.

Fotografije pogledajte OVDJE.

9.24

Karlovački gradonačelnik: Box barijere nisu se pokazale dobre. Bude li još ovakve kiše, u problemima smo

24sata

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić u programu Radio Mrežnice komentirao je situaciju na području Karlovce nakon vremenskih nepogoda. 

– Bilo je teško, no vjerujem da je sad i stručnjacima i vatrogascima jasno da bez kombinirke, pijeska i zemlje se teško može zaštititi išta. Mislili su valjda da ove box barijere mogu zaštititi od vode, no to se nije pokazalo - kaže Mandić.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 3