Obavijesti

News

Komentari 1

U Kataloniju poslani dodatni broj policajaca uoči izbora

U Kataloniju poslani dodatni broj policajaca uoči izbora
1

Zagovornici nezavisnosti Katalonije, okupljeni oko platforme “Demokratski tsunami”, najavili su prosvjede u subotu na dan predizborne šutnje. Žele prisiliti vlasti “da promisle o nepravednim osuđujućim presudama”

VIDEO

Španjolske vlasti poslale su “znatan broj” policajaca u Kataloniju kako bi se parlamentarni izbori u nedjelju održali neometano, rekao je u srijedu španjolski premijer Pedro Sánchez.

Nasilni prosvjedi izbili su u toj autonomnoj regiji na sjeveroistoku Španjolske nakon što je Vrhovni sud 14. listopada izrekao osuđujuće presude za dvanaestero katalonskih dužnosnika jer su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti.

Španjolska se, pak, priprema za četvrte parlamentarne izbore u posljednje četiri godine.

“Logično, rasporedili smo znatan broj policajaca kako bi smo jamčili da taj dan, u kojem će protagonisti biti stanovnici i njihovi glasovi, protekne normalno”, izjavio je Sánchez za španjolski javni radio RNE.

Sanchez: Katalonija neće biti samostalna offline ni online
Sanchez: Katalonija neće biti samostalna offline ni online

Glasnogovornik španjolske nacionalne policije rekao je kako su se interventni policajci rasporedili u Kataloniji, pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika, kao “pojačanje u slučaju mogućih nereda, uključujući i pokušaj blokiranja biračkih mjesta”.

Dodao je, međutim, kako će autonomna katalonska policija Mossos de Escuadra imati zadaću održavanja javnog reda tijekom izbornog dana, te da će španjolska nacionalna policija intervenirati samo u slučaju da ju to zatraži.

Stanovnici Katalonije podijeljeni su po pitanju pune nezavisnosti.

Zagovornici nezavisnosti Katalonije, okupljeni oko platforme “Demokratski tsunami”, najavili su prosvjede u subotu na dan predizborne šutnje. Na taj dan, poznat u Španjolskoj kao “dan za promišljanje” žele prisiliti španjolske vlasti “da promisle o nepravednim osuđujućim presudama”.

Španjolska ministrica pravosuđa Dolores Delgado rekla je da bi prosvjedi s političkim obilježjima na taj dan mogli značiti kršenje zakona.

Katalonija: Devetorica su planirala bombaške napade?
Katalonija: Devetorica su planirala bombaške napade?

Glavne španjolske političke stranke koriste napetosti u Kataloniji tijekom predizborne kampanje u cilju pridobivanja birača. Desna stranka Vox, koja je u travnju prvi put ušla u parlament, mogla bi postati treća stranka u Španjolskoj.

Ankete pokazuju da oko trećina stanovnika Španjolske još uvijek nije sigurna kome dati svoj glas u nedjelju.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Sáncheza mogla bi osvojiti najviše glasova no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Ankete međutim pokazuju da niti blok lijevih stranaka, koji bi mogao formirati koalicijsku vladu, a niti blok desnih stranaka neće dobiti potrebnih 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta.

Kosovo i Katalonija sudjelovat će na Eurosongu iduće godine?
Kosovo i Katalonija sudjelovat će na Eurosongu iduće godine?

Ovi prijevremeni izbori održavaju se jer na prošlim izborima u travnju niti jedna stranka nije mogla formirati vladu. PSOE je dobio 123 zastupnika no nije dobio podršku ostalih stranaka za sastavljanje manjinske vlade, a propali su njegovi pregovori s manjom lijevom formacijom Unidas Podemos o koalicijskoj vladi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.