News

Komentari 14

U Klaićevoj operirali, a u Sisku se rodila beba: Covid pacijenti iz Petrinje i Siska voze u Dubravu

U Klaićevoj operirali, a u Sisku se rodila beba: Covid pacijenti iz Petrinje i Siska voze u Dubravu

Što se tiče KB Dubrava, koja je postala covid bolnica, nije pretprjela nikakve štete te nisu imali problema sa strujom i respiratorima. Pacijenti iz Siska i Petrinje dolaze u Dubravu

Kada je potres zadrmao, u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj taman je trebala započeti operacija šestotjednog djeteta iz Zaboka, koje je uz to i COVID pozitivno. Pribrani liječnici prekinuli su postupak, i cijela bolnica je hitno evakuirana.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Govori nam to dr. Zoran Barčot, voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Klaićevoj, dodajući da je bolnicu treslo barem pet puta gore nego za vrijeme  zagrebačkog potresa u ožujku. No  dr. Barčot ističe da su u bolnici u svakom trenutku spremni na ovakve situacije, i dobro su ekipirani.

Nešto štete nastalo je u starom dijelu ustanove, a svi pacijenti, njih šezdesetak, sada su u novom
dijelu, koji je građen kvalitetno i siguran.

- Bilo je strašno, ljudi su se držali za štokove. Danas funkcionira samo hitni prijem, i spremni smo primiti ozlijeđenu djecu s područja Petrinje i Siska, koliko god da ih bude. Dobro smo organizirani, i već sutra ćemo raditi normalno, uobičajenim tijekom. Drugačije ni ne može biti, ne damo se - kaže nam dr. Barčot.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dramatično je bilo i u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, gdje je trajala operacija pacijentice kada je počeo potres. Predstojnik Klinike, prof.dr. Slavko Orešković, kaže da je ekipa u sali nastavila operirati i dok se treslo, jer zahvat nije bilo moguće prekinuti.

- Bili su psihički čvrsti i odradili to vrlo profesionalno. Većih oštećenja u Petrovoj nema, popucalo je nešto žbuke, a sve pacijentice i djeca sada su smješteni u novijem dijelu bolnice. U početku su svi izašli van iz zgrade, a čim se smirilo, provjerili smo oštećenja i sve smo smjestili u sigurni dio - govori nam prof.dr. Orešković, dodajući da čekaju statičare kako bi pregledali stari dio bolnice i dali procjenu.

Na KBC-u Zagreb također srećom nema velikih oštećenja, a pomoćnik ravnatelja prim.dr. Milivoj Novak nam kaže da se upravo organiziraju za prijem teških pacijenata iz Siska i Petrinje. Ne znaju još koliko i kakvih pacijenata će doći, a trenutačne informacije kažu da će biti oko 40 COVID pozitivnih te nešto onih sa dijalize.

- Dobro smo ekipirani i svima ćemo pomoći - kaže prim.dr. Novak.

Što se tiče KB Dubrava, koja je postala covid bolnica, nije pretrpjela nikakve štete te nisu imali problema sa strujom i respiratorima. U ovom crnilu, lijepa je vijest da je za vrijeme potresa u sisačkoj bolnici na svijet došao novi život. Sretno se porodila jedna beba. 

Najčitaniji članci