Obavijesti

News

Komentari 7

U Klinici za tumore zaraženo je 15 djelatnika i 11 pacijenata

U Klinici za tumore zaraženo je 15 djelatnika i 11 pacijenata

U zagrebačkoj Klinici zarazilo se sedam kirurga, sedam medicinskih sestara, fizioterapeutkinja i 11 pacijenata, Još istražuju tko je od svih njih unio virus u Kliniku

VIDEO

Nekorektno je u bilo koga upirati prstom, naravno. Virus su mogli donijeti liječnici, sestre, studenti koji su bili na odjelu i u operacijskim salama te bolesnici koji su dolazili na kontrole, rekao je Ivan Milas, predstojnik zagrebačke Klinike za tumore.

Kao i u brojne druge zagrebačke zdravstvene ustanove, i kod njih je došlo do proboja korona virusa. Prvo su, kaže docent Milas, ustanovili da je nekoliko kirurga i sestara zaraženo. Oni su, tvrdi, normalno dolazili na posao i operirali, a tek kad su dobili temperaturu su se testirali i tako je otkriven COVID. Potom su i pacijenti koji su se oporavljali nakon operacija razvili temperaturu. Iako bi to inače bio normalan postoperacijski tijek, ovoga su puta odlučili odmah napraviti testove pacijentima. I bili su pozitivni.

- Dvoje bolesnika s korona virusom prebacili smo u Dubravu te ih trenutačno imamo još devet. Svi su zasad dobro, kao i naši djelatnici koji su se zarazili. Imaju blage simptome - rekao je docent.

Dodao je da trenutačno intenzivno surađuju s epidemiolozima kako bi definirali točan ulaz i put virusa u Kliniku. Osim su se pacijenti zarazili, virus je “dohvatio”  sedam kirurga, sedam medicinskih sestara i jednu fizioterapeutkinju. Međutim, Milas tvrdi kako još nema mjesta panici jer imaju još dva kirurška odjela na kojima su svi zdravi te zakazane operacije ne bi trebale doći u pitanje.

Pozitivno 5 sestara i 5 kirurga Klinike za tumore. Zaraženo je i deset pacijenata, svi su dobro
Pozitivno 5 sestara i 5 kirurga  Klinike za tumore. Zaraženo je i deset pacijenata, svi su dobro

- Ipak, malo ćemo usporiti u idućih nekoliko dana s operacijama dok ne otkrijemo kako se virus probio kod nas. Ako bude potrebe, pacijente možemo premjestiti na druge odjele unutar KBC-a ili u druge bolnice. No trenutačno je sve pod kontrolom - potvrdio je predstojnik Klinike koji se, nasreću, nije zarazio. Dodao je da je u petak u njegovoj klinici testirano čak 60 ljudi.

U Hrvatskoj se već nekoliko dana zaredom nižu rekordi u broju novozaraženih u jednom danu. U petak ih je bilo čak 1131, a danas 1096 novih na 6980 testova. Samo u Zagrebu bilo ih je 387, što je zagrebački rekord. Jučer je bilo 530 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminulo ih je čak 10.

U samoizolaciji je 20.389 ljudi. Najviše novooboljelih jučer je bilo u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji. S područja Splitsko-dalmatinske županije oboljelo je 104 ljudi, a 66 su kontakti prethodno oboljelih. Na području Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na korona virus za 95 ljudi. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a jučer su odredili samoizolaciju za čak 437 novih kontakata oboljelih osoba, najviše dosad u jednom danu.

Još je najpovoljnija epidemiološka situacija u Istarskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.