Obavijesti

News

Komentari 165

Francuzi oborili rekord novih slučajeva zaraze Covidom-19

Francuzi oborili rekord novih slučajeva zaraze Covidom-19
4

U Bjelovarsko bilogorskoj županiji zabilježeno je 17 novozaraženih, u Požeško slavonskoj 14, a u Splitsko dalmatinskoj županiji 61 novi slučaj zaraze. U zadarskoj bolnici umrla su dva muškarca( 72 i 87 godina)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.35

WHO upozorio na nedostatak solidarnosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se u četvrtak na "nedostatak solidarnosti" i pozvala velesile da preuzmu "vodstvo" u suzbijanju pandemije covida-19 dok je broj umrlih u svijetu premašio 900.000.

"Najviše me zabrinjava ... nedostatak solidarnosti", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji.

"Treba nam solidarnost i svjetsko vodstvo, napose velesila. Samo tako ćemo moći pobijediti taj virus", upozorio je.

I direktor za hitne zdravstvene krize WHO-a Michael Ryan upozorio je da se još ne nazire kraj pandemije.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u sljedeća tri mjeseca, za program "ACT Accelerator" WHO-a kojim se podržava razvoj cjepiva, liječenje i dijagnostika covida-19.

Dosad su prikupljene tri milijarde dolara, rekao je Guterres, a to je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator.

Novčana potpora je dosad zaostajala za ciljevima, a države i vlade uključujući Europsku uniju, Veliku Britaniju, Japan i Sjedinjene Države sklapaju bilateralne dogovore za cjepiva, što je ponukalo Guterresa i glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhana Ghebreyesusa da pozovu države na veći doprinos.

U srijedu navečer broj umrlih od covida-19 u svijetu premašio je 900.000, pokazuje izračun koji je AFP objavio u srijedu u 23.30 sati po srednjoeuropskom vremenu na temelju službenih podataka.

U petak 11. rujna točno je šest mjeseci otkad je WHO proglasio pandemiju covida-19, nakon čega se uvodila karantena i stalo svjetsko gospodarstvo.

U vrijeme pandemije počela je utrka za cjepivom, napose u dvjema najteže stradalim zemljama, Sjedinjenim Državama i Brazilu.

WHO je u svom najnovijem izvješću objavljenom u srijedu iznio podatak o 35 "kandidata za cjepivo" koji se klinički ispituju na ljudima diljem svijeta.

Devet ih je u završnoj fazi ili pred njom. To je "treća faza"  u kojoj se djelotvornost mjeri na tisućama dragovoljaca.

WHO ipak ne očekuje masovno cijepljenje prije sredine 2021.

SAD je najgore prošao i po broju umrlih i po broju zaraženih, sa 191.168 umrlih, nakon čega dolazi Brazil sa 128.539 umrlih, Indija sa 75.062, Meksiko sa 69.095 te Ujedinjeno Kraljevstvo s 41.608.

22.01

Francuska oborila rekord novozaraženih

Francuska je oborila rekord novozaraženih korona virusom s čak 9.843 novozaražena u četvrtak, što je gotovo za 900 više u odnosu na prošli rekord.

Te brojke objavljene su u istu večer kada se vrhovni francuski zdravstveni stručnjaci nalaze kako bi razgovarali o postavljanju težih mjera zbog sprječavanja širenja zaraze korona virusom.

 

20.12

Jedna učiteljica zaražena u splitskoj školi

Jedna učiteljica zaražena je u splitskoj školi, otkrila je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu. Više pročitajte OVDJE.

20:09

Đikić: Svi su blizu cjepivu

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić otkrio je kako su svi blizu cjepivu te napreduju u kliničkim istraživanjima, a također smatra i kako se što veći dio populacije treba cijepiti protiv gripe. Više pročitajte OVDJE.

20.07

Finska premijerka u izolaciji

Finska premijerka će se testirati na covid-19 pošto je možda bila u doticaju s virusom koji je identificirala vladina aplikacija za praćenje bolesti, priopćio je u srijedu njezin ured.

Sanna Marin (34) je "asimptomatična i dobro se osjeća", dodaje njezin ured u priopćenju.

Finska je 1. rujna uvela svoju aplikaciju za praćenje koronavirusa i tako korisnicima pametnih telefona omogućila da prime upozorenje ako su bili u bliskom kontaktu s osobom koja se na testiranju pokazala pozitivna na virus.

Aplikacija se masovno koristi u toj nordijskoj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika i preuzeta je nekih 1,8 milijuna puta.

Sanna Marin je u četvrtak putem videokonferencije razgovarala s europskim kolegama, a zatim i s članovima svoje vlade o mogućem popuštanju ograničenja putovanja u zemlju.

Vlasti trenutačno dopuštaju samo ulazak putnicima iz zemalja koje imaju manje od deset novih slučajeva covida-19 na 100.000 stanovnika u protekla dva tjedna.

Popuštanjem mjera taj bi se broj povećao na 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, što odgovara mjerama uvedenim u drugim zemljama EU-a.

Vlada je bila izložena pritisku kako bi popustila ograničenja putovanja i tako pomogla tvrtkama u Laponiji koja zimi uglavnom živi od turizma.

 

Komentari 165