Obavijesti

News

Komentari 3

U Lici presušili bunari, pitku vodu dopremaju cisternama

U Lici presušili bunari, pitku vodu dopremaju cisternama

Načelnik Općine Ivan Miletić rekao je Hini da svakom domaćinstvu općina financira dopremu jedne cisterne od oko 8000 litara, što pohranjuju u svoje 'šterne', kako svoje bunare zovu Ličani

Sedam naselja u lovinačkom kraju Like nema pitke vode jer su zbog dugog razdoblja bez kiše potpuno presušili bunari, pa se za sela Polje, Piplica, Parčići, Sekulići, Račići, Kik i Zir voda za piće doprema vatrogasnim cisternama, doznaje se u Općini Lovinac.

Načelnik Općine Ivan Miletić rekao je Hini da svakom domaćinstvu općina financira dopremu jedne cisterne od oko 8000 litara, što pohranjuju u svoje 'šterne', kako svoje bunare zovu Ličani.

To nekima od njih, uz pažljivo korištenje, može potrajati sve dok ne završi sušno razdoblje.

Ne pijete dovoljno vode? Evo kako promijeniti tu lošu naviku
Ne pijete dovoljno vode? Evo kako promijeniti tu lošu naviku

“Ali treba reći da neće biti dosta kiša ili dvije da se problem riješi, nakon ovako dugotrajnih suša problem nestašice vode potraje sve do onih pravih jesenskih obilnih kiša”, rekao je Miletić.

Kako bi se problem za stalno riješio, Miletić naglašava da bi idućeg tjedna općina trebala dobiti građevinsku dozvolu za vodovod Lovinac-Gornja Ploča.

U drugoj bi se fazi taj vodovod granao do svih tih sela i za financiranje radova javit će se na poziv Ministarstva gospodarstva za sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Bez vodovoda se jednostavno ne može očekivati ni da će postojeće stanovništvo ostati živjeti u svojim selima, niti povratak iseljenika, a još manje gradnja turističkih sadržaja u kraju jedinstvenom po očuvanim prirodnim ljepotama, dobroj klimi i čistom zraku.

Aquaman dijelio vodu putnicima u avionu, video je ubrzo postao viralan: 'Da sam bar bila tamo'
Aquaman dijelio vodu putnicima u avionu, video je ubrzo postao viralan: 'Da sam bar bila tamo'

To se najbolje vidi po naselju Vranik s oko 20 kućanstava, koje je prošle godine dobilo vodovod i već su se ove godine unuci i unuke davno odseljenih Lovinčana odlučili za obnovu pojedinih kuća, a neki već izrađuju projekte za gradnju novih kuća.

“Znači pojavio se i interes za povratak i za izgradnju vikendica i za turističke sadržaje i sve je to važno za lakši opstanak kraja koji je kao i cijela Lika jako slabo naseljen”, rekao je Miletić.

Iznio je podatak da po posljednjem popisu stanovništva u svih deset naselja Općine Lovinac ima samo 957 stanovnika te da je kroz zimu naseljeno jedva oko 50 kuća.