Obavijesti

News

Komentari 56

U malenoj jami je tisuću čuda: Našli izuzetno rijetke kristale

U malenoj jami je tisuću čuda: Našli izuzetno rijetke kristale
9

Dinara kao Utah: Speleolozi su otkrili jamu bogatu heliktitima, kojih u Hrvatskoj gotovo i nema. Najpoznatije nalazište heliktita je u američkoj saveznoj državi Utah

VIDEO

Splitski spelolozi pronašli su krajem travnja zadivljujuću jamu Komorovica 10-ak km u zaleđu Marine kod Trogira s izuzetno rijetkim kristalima i dvjema endemičnim životinjskim vrstama. Na području dinarskog krša dosad je istraženo oko 10 tisuća speleoloških objekata, a u ovoj kod sela Dograde pronađeni su heliktiti, formacije koje nastaju u vapnenačkim špiljama, a razlikuju se od stalaktita, osim po obliku, i jer se rastu u svim smjerovima neovisno o sili teže. 

- Na jamu nam je ukazao Nediljko Šalov, mještanin Dograde, a morali smo odmaknuti kamene blokove koje je netko nabacao na ulaz kako bi ušli. Po samom izgledu i dubini jama i nije nešto različitija od drugih. No, zamijetili smo da je osjetno toplija od drugih, da nam ne treba niti zaštitno odijelo kao drugdje. Dubina do sada istraženog dijela jame je oko 50 m, ali još na dva mjesta postoji mogućnost napredovanja u dubinu – kazao je voditelj istraživanja Tonći Rađa, speleološki instruktor i predsjednik Speleološkog društva "Špiljar".  

Speologe na 30-ak metra dubine iznenadili su grozdovi heliktita. Najvjerojatnije su izrasli u Komorovici zbog utjecaja toplijeg zraka. 

- Cijela jama obiluje sigastim saljevima i koraljima, stagmitima i stalaktitima, a najveća posebnost su kristalni heliktiti koji su izuzetno rijetki, posebice ovi veličine 20-ak cm. Razlikuju se i po obliku i rastu od nama poznatih. Heliktite smo do sada samo jednom pronašli, ali bitno različite od ovih, u jami koja je kilometar dalje - kazao je Rađa. 

Najpoznatije nakupine heliktita nalaze se u špilji Timpanogos Cave u američkoj državi Utah. Kod nas ih gotovo nema. Osim toga, brojne i špilje i jame u dinarskom kršu gotovo da nemaju nikakvu turističku i gospodarsku vrijednost, iako obiluju endemičnom faunom. 

- I u Komorovici pronašao sam sitnog člankonošca – lažištipavca od 2 mm, te jednog pužića. Siguran sam da se radi o endemskim vrstama koje su već sada u fazi znanstvene obrade i očekujem da će do kraja ove godine biti i objavljenje – najavio je Rađa koji je do sada pronašao 70-ak endemskih vrsta u dinarskom kršu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.