Obavijesti

News

Komentari 273

U manifestu mržnje hvalio se kako nikad nije bio sa ženom...

U manifestu mržnje hvalio se kako nikad nije bio sa ženom...
6

Jutro nakon napada šokirani muškarac ispričao je medijima da je vidio krvave ljude na cesti, a da je u kafiću Arena ubio 20-godišnjeg mladića iz Turske te 20-godišnjaka porijeklom iz BiH kao i konobaricu iz Poljske

VIDEO

Donald Trump i Jurgen Klopp pokrali su moje ideje. Nikad nisam imao vezu sa ženom, ni fizičku ni bilo kakvu emotivnu. I u posljednjih 18 godina, to je bio moj svjesni odabir. Njemačka ima problem sa strancima. Ali ne samo s njima nego i vlastitim narodom. Pola populacije treba riješiti.

To su samo neke od nebuloznih teza koje je u svom manifestu na 24 stranice iznio Tobias R. (43), čovjek koji je šokirao njemačku masakrom u gradu Hannau. Prije nego je sebi oduzeo život, ubio je deset ljudi: devet gostiju u nargila barovima i svoju majku. Petero ozlijeđenih još je u životnoj opasnosti.

Ubojica je ekstremni desničar, uz njega u kući i tijelo majke
Ubojica je ekstremni desničar, uz njega u kući i tijelo majke

Ubojica u svom manifestu govori o tomu kako vjeruje da ga netko uhodi te kako "pojedini narodi", pri čemu ih navodi čitav niz iz Azije, Afrike i Bliskog istoka, između ostalog i žitelje Izraela, trebaju "biti uništeni" ako ne pođe za rukom njihovo protjerivanje iz Njemačke.

Stručnjak za protuterorizam s King's Collegea u Londonu Peter Neumann napisao je da taj tekst sadrži "različita, ali uglavnom krajnje desna stajališta, uz 'uradi-sam-ideologiju' kombiniranu s dijelovima koje je pronašao na internetu. 

- Obrazac je jasan i uopće nije nov - rekao je.

Neumann je za osumnjičenog rekao da je vjerojatno  "incel", a što je kratica za osobu koja je "bez svoje volje u celibatu" i taj izraz često se koristi za skupine spolno frustriranih muškaraca okupljenih na internetu. 

Nekoliko "incela" povezano je sa silovitim napadima, uključivo muškarca u Torontu koji je optužen za ubojstvo deset osoba kada se kombijem zaletio u mnoštvo pješaka 2018. 

Počinitelj vlastima do sada nije upadao u oči zbog ekstremizma, a bio je član lokalnog streljačkog društva što mu je omogućilo legalno posjedovanje oružja.

Među žrtvama i mladić porijeklom iz BiH

- Ovo su naši dečki. Katastrofa, nevjerojatno - ispričao je Kemal Kocak, vlasnik zalogajnice u blizini kafića Arena koji je bio meta Tobiasa R. u Hanauu. Jutro nakon napada šokirani muškarac ispričao je za Frankfurter Rundschau da je sinoć stigao gotovo istovremeno s policijom na mjesto zločina. Kaže da je vidio krvave ljude na cesti, a da je u Areni ubio 20-godišnjeg mladića iz Turske te 20-godišnjaka porijeklom iz BiH kao i konobaricu iz Poljske. Ubijeni mladić je Hamza Kurtović, čiji su roditelji porijeklom iz Prijedora, potvrdili su za Dnevni avaz članovi obitelji.

Ovdje je ukupno ubijeno petero ljudi, a četvero je ranjenih. Tursko veleposlanstvo u Berlinu potvrdilo je da je među žrtvama petero njihovih državljana.

Napad radikalne desnice

Vlasti u Njemačkoj noćašnji pokolj u Hanauu tretiraju kao teroristički napad s radikalno desnom pozadinom zbog čega je istragu preuzelo glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, a njemački političari u prvim reakcijama izražavaju šok i ogorčenje.

- Rasizam je otrov. Mržnja je otrov. I taj otrov se proširio po našem društvu i nosi krivnju za mnoge zločine - rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel reagirajući na pokolj, dodajući kako je današnji dan "žalostan dan za Njemačku".

German Chancellor Angela Merkel gives a statement in Berlin

Merkel je izjavila da se, unatoč činjenici da istraga još nije okončana, može govoriti o napadu s radikalno desno pozadinom te je ukazala na slične napade posljednjih godina u Njemačkoj, od ubojstava NSU skupine pa preko ubojstva političara CDU-a  Waltera Luebckea pa do napada na sinagogu u Halleu prošle jeseni. Njemački mediji navode da je Tobias R. u jednom danu ubio više ljudi od NSU ( Nacionalsocijalističko podzemlje) u 14 godina.

Preblag odnos prema krajnjoj desnici?

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier svima je koji su meta rasizma u Njemačkoj pružio podršku.

- Podržavam sve one kojima prijeti rasistička mržnja. Vi niste sami. Velika većina Nijemaca u Njemačkoj osuđuje ovo djelo i svaki oblik rasizma, mržnje i nasilja -  rekao je Steinmeier.

Napad su osudile i islamske i židovske udruge u Njemačkoj te su vlasti upozorile na preblag odnos prema teroru s krajnje desnog političkog spektra.

- Opasnost rastućeg ekstremno desnog spektra predugo je bila shvaćana nedovoljno ozbiljno. Policija i pravosuđe su očito vrlo često slijepi na desno oko  - rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster u četvrtak.

Joachim Herrmann, bavarski ministar unutarnjih poslova, noćašnji pokolj u Hanauu je jasno okarakterizirao kao radikalno desničarski teroristički napad.

- Na temelju pronađenih materijala i činjenice da su žrtve uglavnom stranog porijekla moramo polaziti od toga da se radi o zločinu motiviranom radikalno desnim svjetonazorima i mržnjom prema strancima - rekao je Herrmann.

Za danas je zakazan i izvanredni sastanak unutarnjopolitičkog odbora Bundestagu.

Predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret kramp-Karrenbauer je rekla kako je pokolj u Hanauu još jedan dokaz da se treba ograditi od konzervativno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) koja "trpi naciste u svojim redovima".

'Ušao sam u kuću i čuo pucnjeve'

Ali Mengücek (49) već 40 godina živi u četvrti koja je noćas bila mjesto masovnog pokolja koji je uzdrmao cijelu Njemačku. Za Deutsche Welle ispričao je kako je sa dvoje djece hodao kući i prošao pored grupe od četiri muškaraca. Stajali su u razmaku od 30-ak metara i Ali je ispričao kako se sjeća da je rekao kćerima da požure.

- Živim 50 metara od mjesta gdje su stajali. Kad sam stigao kući i zatvorio vrata, čuo sam šest hitaca. Mislim da je prošlo samo šest ili sedam minuta otkad sam prošao onuda sa kćerima. Otvorio sam prozor i vidio ljude kako trče i vrište po cesti. Policija je stigla za manje od pet minuta - ispričao je Mengücek.

Kaže da je dva sata kasnije vidio i metke na cesti, o čemu je dojavio policiji.

Pokolj u Njemačkoj: Napadača našli mrtvog, ostavio je i pismo
Pokolj u Njemačkoj: Napadača našli mrtvog, ostavio je i pismo

Tobias R. (43)  prvo je ispred nargila bara "Midnight" ubio troje i ranio jednog čovjeka. Potom se odvezao u četvrt Kesselstadt gdje je upao u drugi bar istog tipa "Arena" i ubio još petero te ranio četvero ljudi. Jedan od ranjenih kasnije je preminuo u bolnici. Policija je kasnije u kući pronašla tijelo Tobiasa R. i njegove majke (72) s prostrijelnim ranama. 

Njemački mediji u četvrtak javljaju kako su žrtve većinom imigranti, a navodilo se da su u jednom baru većinom bili Kurdi. N-TV prenosi komentare turske zajednice kako su šokirani i da se ne osjećaju sigurno.

Gradonačelnik Hanaua Carl Kaminski pozvao je mještane na bdijenje za žrtve u 18 sati. Tradicionalna karnevalska povorka u Hanauu je otkazana. Za danas predvečer su u mnogim gradovima najavljene komemorativne povorke.

Predsjednica EK "krajnje zgrožena" 

Predsjednica Europske komisije i bivša njemačka ministrica Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak da je "krajnje zgrožena" krvavim pucnjavama u Hanauu za koje pravosuđe sumnja da imaju "ksenofobni motiv".

- Jutros s dubokom tugom mislim na obitelji i na prijatelje žrtava kojima želim izraziti iskrenu sućut. Danas suosjećamo s vama u boli -  napisala je na svom Twitteru bivša ministrica obrane Angele Merkel.

Predsjednik Europskog vijeća koje zastupa 27 čelnika zemalja EU-a, Belgijanac Charles Michel nazvao je ta dva napada "tragedijom" i izrazio žaljenje zbog "besmislenog gubitka ljudskih života".

- Nakon strašnog napada u mislima smo sa stanovnicima Hanaua - napisao je na Twitteru bivši belgijski premijer.

I predsjednik Europskog parlamenta, Talijan David Sassoli, rekao je da je "zgrožen i veoma ožalošćen".

- Ujedinjeni smo protiv bilo kakve mržnje - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 273
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa