News

Komentari 4

U Myanmaru pronašli spaljena tijela više od 30 civila: Vojska ih je proglasila izdajicama...

U Myanmaru pronašli spaljena tijela više od 30 civila: Vojska ih je proglasila izdajicama...

Skupina za ljudska prava Karenni priopćila je da su u subotu u blizini sela Mo So u gradu Hpruso pronašli spaljena tijela interno raseljenih osoba, uključujući starce, žene i djecu, koje je ubila mjanmarska vojska

Više od 30 ljudi, među njima žena i djece, ubijeno je i tijela su im spaljena u ratom zahvaćenoj državi Kajahu u Mjanmaru u petak, rekli su lokalni stanovnici, a potvrdila medijska izvješća i lokalne skupine za ljudska prava.

Skupina za ljudska prava Karenni priopćila je da su u subotu u blizini sela Mo So u gradu Hpruso pronašli spaljena tijela interno raseljenih osoba, uključujući starce, žene i djecu, koje je ubila mjanmarska vojska.

"Oštro osuđujemo nehumano i brutalno ubijanje kojima se krše ljudska prava", napisala je skupina u objavi na Facebooku.

Mjanmarska vojska priopćila je da je u tom selu ubila neodređeni broj "naoružanih terorista" iz oporbenih oružanih snaga, javili su državni mediji. Bili su u sedam vozila i nisu se zaustavili zbog vojske, rekli su.

Fotografije koje je podijelila skupina za ljudska prava i lokalni mediji pokazuju pougljenjene ostatke tijela na spaljenim kamionima.

Snage nacionalne obrane Karenni, jedna od najvećih od nekoliko civilnih milicija koje se suprotstavljaju hunti koja je vodila državni udar 1. veljače, rekla je da žrtve nisu iz njihovih redova, nego civili koji su tražili utočište od sukoba.

"Bili smo šokirani vidjevši sva ta tijela različitih veličina, djece, žena i staraca", rekao je zapovjednik skupine Reutersu, tražeći da ostane neimenovan.

Jedan seljanin koji je iz sigurnosnih razloga tražio da mu se ne navede ime rekao je da je znao za požar u petak navečer, ali nije mogao otići na mjesto događaja zbog pucnjave.

"Jutros sam otišao vidjeti. Vidio sam spaljena tijela, odjeću djece i žena razbacanu okolo", rekao je Reutersu telefonom.

Mjanmar je u previranju otkako je prije gotovo 11 mjeseci vojska svrgnula izabranu vladu nobelovke Aung San Suu Kyi, tvrdeći da je na izborima u studenome pobijedila njezina stranka.

Međunarodni promatrači rekli su da je glasanje bilo pošteno.

Civili ogorčeni državnim udarom i kasnijim gušenjem prosvjeda uzeli su oružje. Širom zemlje pojavile su se mnoge lokalne snage otpora.

Vojska je mnoge protivnike proglasila izdajnicima ili teroristima, uključujući samoproglašenu vladu nacionalnog jedinstva koja nastoji lobirati kod međunarodne zajednice i spriječiti huntu da se učvrsti na vlasti.

Najčitaniji članci