Obavijesti

News

Komentari 90

U najhladnijem selu na svijetu naočale se smrzavaju na glavi

U najhladnijem selu na svijetu naočale se smrzavaju na glavi
24

Dok se mnogi žale na temperature koje se za tek nekoliko stupnjeva spuste ispod nule, stanovnici Ojmjakona moraju živjeti na temperatura koje mogu pasti i do -71

VIDEO

Dok se mnogi žale na temperature koje se za tek nekoliko stupnjeva spuste ispod nule, stanovnici mjesta Ojmjakon na sjeveroistoku Rusije moraju živjeti na temperaturama koje mogu pasti i do -71 stupnjeva Celzijevih, a zbog kojih ni zrakoplovi ne mogu slijetati na to područje, piše Daily Mail.

Prosječna temperatura u dolini je minus 50 stupnjeva pa ne čudi da je selo najhladnije naseljeno mjesto na svijetu. Dom je za oko 500 ljudi, a problemi s kojima se svakodnevno bore su, između ostalog, smrzavanje tinte u kemijskim olovkama, smrzavanja naočala na licima i baterije koje gube snagu. 

Aute ne gase iz straha da ih neće moći upaliti

Mještani svoje automobile ostavljaju upaljenima po cijeli dan iz straha da ih sutradan neće moći upaliti. I da postoji neka mobilna mreža na tom području, mobitele ne bi mogli koristiti jer ne bi radili u tako hladnim uvjetima. 

Sprovodi su posebna priča: Zemlju kopaju danima

Hladnoća im stvara probleme i kada pokapaju mrtve. Sve nekad traje i po tri dana jer prvo moraju dovoljno odmrznuti zemlju kako bi ju mogli iskopati. Kraj mjesta gdje će pokopati pokojnika zapale vatru koja gori nekoliko sati. Žeravicu onda maknu sa strane i iskopaju nekoliko centimetara duboku rupu. Proces se ponavlja nekoliko dana dok se ne iskopa dovoljno duboka rupa za lijes. 

Hrane se mesom soba i konjetinom

Većina domova grije se na ugljen i drva, te uživaju u rijetkim pogodnostima modernog svijeta. Na tom području ništa ne raste, pa se hrane uglavnom mesom soba i konjetinom. Jedina trgovina koju imaju mještanima nudi tek osnovne namirnice, a većina su po zanimanju uzgajivači sobova, lovci i ribari.

Škole zatvaraju tek na minus 52 stupnja Celzijeva

Ne iznenađuje da su mještani naviknuti na vrijeme, pa za razliku od drugih zemalja u kojima su dovoljni manji naleti snijega da dođe do kolapsa, oni svoje škole zatvaraju samo ako temperature padnu ispod minus 52 stupnja.

Selo se nalazi na oko 750 metara nadmorske visine, a duljina dana varira od tri sata u prosincu do 21 sata u ljetnim mjesecima. Unatoč užasno hladnim zimama, za lipanj, srpanj i kolovoz nisu rijetke temperature iznad 30 stupnjeva Celzijevih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C