Obavijesti

News

Komentari 145

Fabek i Jukić: Sanader nam je otvoreno zaprijetio smjenama

Fabek i Jukić: Sanader nam je otvoreno zaprijetio smjenama
8

Suđenje Sanaderu nastavljeno je nakon dva mjeseca pauze. Svjedočili su Anton Fabek, koji je bio direktor u Gredelju i Robert Jukić, bivši predsjednik Uprave HP-a

VIDEO

Nakon ljetne stanke nastavljeno je suđenje HDZ-u i bivšem predsjedniku stranke Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media.

Prvi je na klupu za svjedoke sjeo Anton Fabek koji je od 2006. do 2009. godine bio direktor u Gredelju. Rekao je da ga je pred izbore 2008. godine Mladen Barišić tražio da za potrebe izborne kampanje HDZ-u donira milijun kuna. Nakon što mu je objasnio da ne može iz državne firme dati toliko novac, Barišić mu je rekao da će, s obzirom da ne želi slušati, to sve objasniti tadašnjem premijeru. Nakon par dana došao je na sastanak u Sanaderov ured gdje su ga dočekali Ratko Maček, Mladen Barišić , Božidar Kalmeta, Damir Polančec i bivši premijer. 

-  Kako to vodiš firmu, kao da ti ju je otac ostavio u oporuci, pitao ga je Sanader, na što mu je Fabek odgovorio pitanjem 'Što je tu loše'. 

- Ne može to tako, to ti je posljednja opomena pred  smjenu. Tu ti je Barišić i s njim se sve dogovori, rekao mu je Sanader, nakon čega je Fabek za kampanju dao 500 tisuća kuna. 

Novac je predao Barišiću u njegovom uredu, a kako je Barišiću 500 tisuća kuna koje je posudio od Vlade Domenkuša i Željka Jurline bilo malo posudio je dodatnih 10 tisuća eura od Ivana Lasića. 

Fabek je objasnio da je bio u stisci s vremenom i da je novac posudio od ljudi koji su mu bili na dispoziciji. Objasnio im je da novac treba dostaviti HDZ-u za sponzoriranje izbora, a vjeruje da su novac podigli s vlastitih računa jer toliki iznos nije moguće podignuti bez pokrića. 

Sanader je prigovorio istintosti iskaza i tvrdi da je sastanak održan 2009. godine te da je tema bila kupnja stana Ivanu Toliću na račun Gredelja. Prigovorio je i Mačekov odvjetnik koji tvrdi da je Maček svjedoka danas vidio prvi put. 

Sanader Jukiću: Moraš znati da način rada u državnoj firmi ima svoja pravila

Nakon pauze ročište je nastavljeno svjedočenjem Roberta Jukića koji je od lipnja 2008. do travnja 2012. godine bio predsjednik Uprave Hrvatske pošte. Jukić je rekao da je u više navrata s Barišićem razgovarao o pomoći stranci. Barišić mu je prigovarao da se malo previše razigrao i da sve radi po svojoj volji. Isto tako, prigovorio mu je da zapošljava ljude koji nisu prošli stranačku provjeru.

Za Barišića je Jukić rekao  kako je volio isticati da je visokopozicioniran i da je blizak s premijerom. Pristao je primiti Nevenku Jurak iz Fimi Medije jer je u par navrata odbio Barišića pa ga nije htio previše iziritirati. 

Poput Fabeka, i Jukić je završio na sastanku kod Sanadera na kojem su bili i Kalmeta, Polančec.

- Nisi dovoljno senzibiliran za potrebe stranke, radiš promjene kako hoćeš, moraš znati da način rada u državnoj firmi ima svoja pravila. Zna se tko se tu stavlja. Što imaš reći u svoju obranu, izrešetao ga je Sanader  dodavši kako sve to radi bez znanja resornog ministra Božidara Kalmete. 

Jukić je rekao da je, dok je on tražio način kako će odgovoriti na napad, Polančec rekao da je sve radio u dogovoru s njim dok je bio šef Nadzornog odbora. Nakon toga Sanader je otvorio vrata i nastavio vikati na drugu osobu.

Dan iza sastao se s Barišićem u Carini, a nakon sastanka dao je naputak  stručnim službama HP-a da kada prikupljaju ponude vode računa o tome da šansu daju i Fimi Mediji.

Suđenje se nastavlja u srijedu kada će svjedočiti Stjepko Boban, bivši predsjednik uprave HAC-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Susjedi atentatora u šoku: 'On je tako pristojan'; Slovačkog premijera operirali su pet sati

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.
Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica