Obavijesti

News

Komentari 2

U nedjelju referendum u Srbiji

U nedjelju referendum u Srbiji

Srbijanski građani izlaze u nedjelju na referendum o promjeni Ustava čiji je cilj ojačati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, što je preduvjet reformi u eurointegracijskom procesu, no ozračje uoči glasanja puno je kontroverzija, nejasnoća i podjela unutar političke i stručne javnosti.

VIDEO

Venecijanska komisija pozdravila je u studenome novi prijedlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i priopćila da 'u potpunosti ili djelomice slijedi većinu ključnih preporuka' Komisije, uz žaljenje što je izmjena Zakona počela tek kada je referendum o Ustavu 'postao neizbježan'. Taj je zakon važan dio pripremnih zakonskih akata o kojima će se odlučivati na referendumu. Referendum o ustavnim promjenama zemlje Kvinte i EU vide kao 'ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa'.

'Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promjenama u Srbiji 16. siječnja kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unaprjeđenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji'  ističe se u današnjem zajedničkom priopćenju u kojem se izražava uvjerenost da će reforme biti 'korak naprijed k usklađivanju Srbije sa standardima EU koji će podržati proces pristupanja Srbije' Uniji. Bruxelles je u više izvješća dosad ukazivao da su vladavina prava i pravosuđe jedna od najslabijih točaka srbijanske vlasti, a u praksi brojni primjeri pokazuju da su suci i tužitelji pod pritiskom ili utjecajem politike. Suočena s neophodnim reformama pravosuđa, vlada je predložila izmjenu načina izbora sudaca i tužitelja, što prethodno podrazumijeva promjenu Ustava, ali je referendumsko pitanje postavljeno prilično široko i višeznačno. Građani 16. siječnja s 'da' ili 'ne' trebaju odgovoriti na pitanje:

- Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije.

 Pripremnim zakonskim aktima ukinut je, međutim, izlazni prag od 50 posto + 1, što u biti znači da čak i iznimno mali broj izašlih na glasanje može odlučiti u ime većine od polovice građana. Izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi bile su jedan od zahtjeva masovnih prosvjeda koncem prošle godine, no taj propis je pretrpio samo kozmetičke promjene vezano uz cijenu ovjere potpisa u peticijama tzv. narodne inicijative. Upravo dvotrećinska većina koju ima vladajuća Srpska napredna stranka izvor je zabrinutosti predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava - Jukom (Yucom) i Centra za pravosudna istraživanja (Cepris). Oni strahuju da će ukidanje izlaznog praga pridonijeti daljem urušavanju demokracije u Srbiji, na što je ranije upozoravao i Freedom House, ukazujući na hibridnost režima u Srbiji. Amandmani sadržani u Aktu o promjeni ustava, o kojem se građani izjašnjavaju na referendumu, predlažu rješenja koja bi trebala poboljšati nezavisnost i učinkovitost sudske vlasti, s obzirom da suce u prvi probni mandat od tri godine do sada bira Skupština Srbije, a sada bi tu nadležnost preuzelo Visoko sudsko vijeće (VSV). Svrha tog tijela bila bi da osigura nezavisnost i samostalnost sudaca i sudova. Jedna od točaka prijepora jest da bi, uz šest sudaca i predsjednika Vrhovnog kasacijskog suda, najvišeg sudskog tijela u Srbiji, članovi VSV-a bili i 'četvoro istaknutih pravnika-stručnjaka koji imaju više od deset godina iskustva u pravnim poslovima', koje će birati Narodna skupština. Po rješenjima ustava iz 2006. ministar pravosuđa i predsjednik odbora za pravosuđe Narodne skupštine su članovi VSV. Upravo novu kadrovsku proceduru mnogi pravnici vide kao novu 'produljenu ruku' utjecaja politike u pravosuđu, jer njihov izbor ovisi o odluci parlamentarne većine, a ne dominatno struke, što bi sudsku vlast u zemlji trebalo učiniti neovisnom o političkoj premoći u parlamentu.

Prijepori oko svrhe i cilja referenduma

Sve se odvija uz brojne prijepore u kojima koplja lome političari i pravnici u pokušaju da javnosti pošalju jasnu oporuku o čemu se zapravo odlučuje. Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivaju građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, inzistirajući da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU, kao uvjet za daljnju reformu pravnog sustava i 'bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija'. Međutim, različita viđenja u pogledu svrhe i cilja referenduma ima stručna i politička javnost. Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i u konačnici ili bojkotira referendum ili sugerira i poziva građane da odbiju prijedlog koji bi, po njihovoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe. Pravnici, pak, ukazuju da je problem dijelom i u 'političkom procesu koji vodi promjeni Ustava', te da je 'pokušaj da se parlament udalji od izbora sudaca i tužitelja neuspješan pokušaj'.

- Vlast to radi zato što tu promjenu smatraju popuno nebitnom za obnašanje njihove vlasti, a sudstvo od toga neće postati treća grana vlasti- uvjerena je umirovljena profesorica prava dr Vesna Rakić Vodinelić.

Na referendumu se, po važećem Ustavu, izjašnjavaju i građani Kosova, ali vlasti u Prištini ne žele osigurati uvjete za glasanje. Iz međunarodne zajednice upućen je poziv da se Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) omogući 'prikupljanje glasačkih listića glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu'.

Srbijanska premijerka: Vlada je "blizu odluke" o povlačenju dozvola za rudarenje litija
Srbijanska premijerka: Vlada je "blizu odluke" o povlačenju dozvola za rudarenje litija

- Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu s ustaljenom praksom- poručile su danas u priopćenju zemlje Kvinte i EU.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Deno u svojoj kućici 'udomio' svjedokinju u Uskokovoj aferi
NADINE FRITULE

Deno u svojoj kućici 'udomio' svjedokinju u Uskokovoj aferi

U sklopu kućice Šmek Haus koju vodi Denis Mohenski prodaju se i Nadine fritule, proizvod kojeg su patentirale svjedokinje u aferi s namještanjem poslova na Trgu

'Kralj Adventa' je sagradio vilu vrijednu 10 milijuna kn u Istri
EKSKLUZIVNI VIDEO: TAJNO BOGATSTVO

'Kralj Adventa' je sagradio vilu vrijednu 10 milijuna kn u Istri

U oglasu na Bookingu vidi se kako vila Denisa Mohenskog ima četiri sobe raspoređene u gotovo 300 kvadrata, hidromasažnu kadu, saunu, privatni bazen, veliku terasu za sunčanje...
Pajde i država pojedu im više od pola hambija na Adventu
AFERA KUĆICE

Pajde i država pojedu im više od pola hambija na Adventu

Bandić je ugostiteljima tek nakon lavine kritika obećao da će sljedeće godine ipak biti natječaja za Advent. Službeni podaci kažu da će Zagreb od 228 kućica uprihoditi 100.000 kn manje nego Split na 19 kućica