Obavijesti

News

Komentari 244

U Njemačkoj izgledne 'povlastice' za cijepljene

U Njemačkoj izgledne 'povlastice' za cijepljene
3

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslijepodne bi trebalo biti riječi i o ukidanju prioriteta pri cijepljenju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

U Njemačkoj izgledne 'povlastice' za cijepljene

Uoči sastanka u ponedjeljak predstavnika savezne i pokrajinskih vlada o daljnjem procesu cijepljenja protiv koronavirusa, predstavnici središnje vlasti u Berlinu traže izuzetke od mjera za cijepljene i one koji su preboljeli covid-19. 

Mediji citiraju dokument savezne vlade po kojem će se raspravljati o povlasticama za građane koji su primili cjepivo i preboljeli tu zaraznu bolest.

Te bi osobe bile izuzete od ograničenja privatnih kontakata, a one koje su primile obje doze cjepiva bile bi oslobođene od obveze testiranja i karantene nakon povratka iz inozemstva.

Vlada se poziva na procjenu državnog epidemiološkog instituta Robert Koch da su cijepljene osobe manje opasne za prijenos zaraze od onih koje su negativne na testu. 

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) objasnila je u razgovoru za dnevnik Handelsblatt kako se ne radi o povlasticama nego o "vraćanju temeljnih prava građana“ koje su privremeno ukinute zbog borbe protiv pandemije.

Ukidanje ograničenja za cijepljenje podržavaju i demokršćanski političari te predstavnici općina i gradova.

"Cijepljenim osobama bi u najkraćem mogućem roku trebalo omogućiti sva ona prava kao i onima koji su negativni na testu“, rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarki kandidat demokršćana Armin Laschet u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Pozitivno mišljenje o izuzecima od ograničenja za cijepljenje dalo je i vladino etičko povjerenstvo.

"Ravnopravni tretman cijepljenih, onih koji su preboljeli koronavirus i osoba s negativnim testom nije problematičan s etičkog stajališta“, rekla je predsjednica vijeća Alena Buyx.

Na sastanku kancelarke Angele Merkel i predstavnika saveznih pokrajina u ponedjeljak poslijepodne bi trebalo biti riječi i o ukidanju prioriteta pri cijepljenju.

Neke savezne pokrajine su već ukinule cijepljenje po prioritetnim grupama za one koji se žele cijepiti cjepivom AstraZeneca.

Na sastanku bi trebalo biti riječi i o tome kako liječnike opće prakse pojačano uključiti u cijepljenje građana.

Prvu dozu cjepiva u Njemačkoj je dosad primilo oko 19 milijuna građana (23 posto), a obje nešto manje od šest milijuna građana (sedam posto).

21.00

Međunarodna zajednica šalje hitnu pomoć covidom pogođenoj Indiji

U tijeku su međunarodni napori da se pomogne Indiji koja se suočava s kritičnom nestašicom kisika uslijed zastrašujućeg porasta zaraženih koronavirusom, prenose svjetski mediji.

Indiju koja ima 1,3 milijarde stanovnika, zahvatio je novi val epidemije covida-19. U nedjelju je prijavila gotovo 350.000 zaraženih i 2767 umrlih u zadnja 24 sata.

Njezin zdravstveni sustav puca zbog velikog priljeva bolesnika za koje u bolnicama nedostaje postelja, kisika i potrebnih lijekova.

Premijer Narendra Modi pozvao je sve građane na cijepljenje i veliki oprez, rekavši da je Indiju pogodila "oluja" zaraze nakon što je postavila globalni rekord u dnevnim slučajevima infekcije covidom-19. 

SAD će odmah poslati sirovine za cjepiva, medicinsku i zaštitnu opremu. Francuska, Velika Britanija i Njemačka također su obećale da će brzo pomoći.

Washington će osigurati sirovine za cjepivo protiv covida-19 te medicinsku i zaštitnu opremu kako bi pomogle Indiji da odgovori na ogroman porast slučajeva zaraze koronavirusom, rekla je u nedjelju glasnogovornica Bijele kuće.

"SAD danonoćno rade na raspoređivanju raspoloživih resursa i zdravstvenih zaliha", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne.

Dodala je i da će SAD poslati sirovine potrebne Indiji za proizvodnju cjepiva Covishield, kao i terapijske lijekove, komplete za brzu dijagnostiku, respiratore i zaštitnu opremu za radnike na prvoj crti obrane.

SAD također istražuju mogućnosti da Indiji omoguće proizvodnju kisika i srodne zalihe.

Britanska vlada je u nedjelju priopćila da će više od 600 komada opreme poslati kao hitnu medicinsku pomoć Indiji.

"Životno važna medicinska oprema, pa tako stotine koncentratora kisika i respiratora upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju", rekao je britanski premijer Boris Johnson kako bi "podupro napore za sprječavanje tragičnog gubitka ljudskih života zbog ovog strašnog virusa".

Nakon razgovora s indijskom vladom, "prva pošiljka opreme otišla je u nedjelju iz Velike Britanije i u New Delhi treba stići u utorak rano ujutro", ističe se u priopćenju.

Ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je svjetske vlade da "zajedničkim snagama pobijede ovu strašnu bolest".

Do kraja idućeg tjedna uslijedit će druge pošiljke, dodaje se u priopćenju. Bit će ukupno devet zrakoplovnih pošiljki sa 495 koncentratora kisika i 140 respiratora.

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona također je u nedjelju najavio da će u Indiju idućih dana poslati respiratore.

EU je nešto ranije u nedjelju obećao "pomoć" Indiji putem svog Europskog mehanizma civilne zaštite.

I njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da njezina vlada priprema žurnu pomoć, ne navodeći druge pojedinosti.

19.13

Radnica u njemačkom centru za cijepljenje punila injekcije fiziološkom otopinom

Djelatnica njemačkog centra za cijepljenje priznala je da je šest injekcija napunila fiziološkom otopinom umjesto cjepiva protiv koronavirusa tvrtki Pfizer/BioNtech.

"Fiziološka otopina je bezopasna tvar i ne postoji zdravstveni rizik za one kojima je ubrizgana", rekao je u nedjelju Matthias Pulz, predsjednik državnog ureda za zdravstvo Donje Saske.

Prema izvješćima, zaposlenica centra u Frieslandu ispustila je bočicu fiziološke otopine miješajući cjepivo, pa je to pokušala prikriti.

Lokalni dužnosnik Sven Ambrosy rekao je da je "slučaj jako šokantan" i da su "odmah uvedene dodatne provjere što se tiče pripreme cjepiva".

"Nitko više ne ostaje sam s cjepivom pa ovakvi slučajevi više nisu mogući", istaknuo je Ambrosy.

Iz njemačkog Crvenog križa izvijestili su o tome da je optužena medicinska sestra u dobi od oko 40 godina i da se priprema otkaz.

Policija je u dogovoru s lokalnim državnim odvjetništvom počela istragu je li u riječ o planiranom napadu.

Vlasti provjeravaju koga je djelatnica cijepila kako bi mogli primiti pravo cjepivo protiv koronavirusa.

18.50

London šalje Indiji hitnu medicinsku pomoć

 Britanska vlada je u nedjelju priopćila da će više od 600 komada opreme poslati kao hitnu medicinsku pomoć Indiji, gdje je broj zaraženih i umrlih od koronavirusa dosegao vrhunac.

"Životno važna medicinska oprema, pa tako stotine koncentratora kisika i respiratora upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju", rekao je britanski premijer Boris Johnson kako bi "podupro napore za sprječavanje tragičnog gubitka ljudskih života zbog ovog strašnog virusa".

Nakon razgovora s indijskom vladom, "prva pošiljka opreme otišla je u nedjelju iz Velike Britanije i u New Delhi treba stići u utorak rano ujutro", ističe se u priopćenju.

Ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je svjetske vlade da "zajedničkim snagama pobijede ovu strašnu bolest".

Do kraja idućeg tjedna uslijedit će druge pošiljke, dodaje se u priopćenju.

Bit će ukupno devet zrakoplovnih pošiljki sa 495 koncentratora kisika i 140 respiratora.

Boris Johnson je u nedjelju trebao otputovati u Indiju. No taj trodnevni posjet je odgođen zbog pogoršanja zdravstvene situacije.

EU je nešto ranije u nedjelju najavio "pomoć" Indiji putem svog Europskog mehanizma civilne zaštite. I njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da njezina vlada priprema žurnu pomoć, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Indiju koja ima 1,3 milijarde stanovnika, zahvatio je novi val epidemije covida-19. U nedjelju je prijavila gotovo 350.000 zaraženih i 2767 umrlih u zadnja 24 sata.

Njezin zdravstveni sustav puca zbog velikog priljeva bolesnika za koje u bolnicama nedostaje postelja, kisika i potrebnih lijekova.

18.00

Moskva poklanja poklon bonove za kupnju da bi privukla starije osobe na cijepljenje

Moskovski zdravstveni radnici pokušavaju uvjeriti skeptike da je korisno cijepiti se protiv koronavirusa, nudeći pritom poklon bonove za kupnju starijim osobama koje se odazovu, dođu na za to određeni punkt i ondje prime cjepivo. 

Nakon prve doze cjepiva, građani stariji od 60 godina dobit će poklon bon u iznosu od 1000 rubalja (protuvrijednost od oko 13 dolara) koji mogu potrošiti u odabranim trgovinama, ljekarnama i kafićima, rekao je u nedjelju moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Svi zainteresirani trebaju se registrirati putem internetskih stranica na kojima će zatražiti vaučere koji se financiraju iz donacija tvrtki.

Rusija je s masovnim cijepljenjem stanovništva počela u prosincu, no mnogi stariji ljudi još su prilično sumnjičavi u pogledu sigurnosti ruskoga cjepiva Sputnjika V.

Četiri mjeseca od početka kampanje cijepljenja, obje doze cjepiva je, po zadnjim podacima, dobilo nešto manje od pet posto stanovnika. 

Premda kruže informacije o nestašici cjepiva u nekim ruskim regijama, stanovnicima Moskve ono se nudi čak i u većim trgovačkim centrima.

Sobjanin kaže da je po podacima kojima raspolaže, u glavnome dvanaestmilijunskom gradu Rusije dosad cijepljeno oko 400.000 starijih osoba.

Cijeli je grad oblijepljen plakatima kojima se osobe starije od 60 godina poziva na cijepljenje. Tijekom nekoliko prošlogodišnjih zatvaranja zbog teške situacije s pandemijom Moskovljani iz ove dobne skupine su više mjeseci bili primorani provesti u svojim domovima. 

Komentari 244