Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
67 komentara

'U ratu smo izgubili 367 ljudi, šestoricu naših još tražimo...'

Ljuti me kad se o Oluji govori kao o igri, bežaniji neprijateljskih snaga. Ne, poštovana gospodo. Oluja je bila itekako zahtjevna operacija, rekao je Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik Udruge veterana Tigrova

67 komentara

Oluja je kruna svih naših pobjeda kojoj su prethodile mnogobrojne operacije, kao i obučavanje i pripremanje pripadnika za oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija. Uloga 1. gardijske brigade Tigrovi u Oluji nemjerljiva je, kao i ukupan doprinos drugim zadaćama koje su izvršavali. Odvijale su se na vrlo zahtjevnom i nepristupačnom terenu gdje je trebalo presjeći neprijateljske snage i tako im oslabiti mogućnost otpora, deblokirati bihaćku enklavu i spriječiti ponavljanje druge Srebrenice, govori nam Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik Udruge veterana Tigrova.

Svi pripadnici Tigrova u Oluji bili su borbeno angažirani. Postrojba je držala glavni pravac Glibodol - Lička Jasenica - Saborsko - Drežnik Grad.

Prvoga dana operacije Tigrovi su usklađenim djelovanjem s drugim postrojbama HV-a probili neprijateljsku crtu i izbili na liniju Podgradak - Glibodolski križ - Potkapela. Probili su neprijateljske crte, a posade tenka M 84 svojom su vatrom neutralizirale neprijateljske otporne točke.

- Malo je poznato da su Tigrovi u Oluji djelovali u dva zborna područja - Gospić i Karlovac te ukupno prevalili više od 400 kilometara, što je bilo iznimno zahtjevno, kako za ljudstvo, tako i za tehniku. Tu zahtjevnu zadaću mogli su izvršiti samo iznimno uvježbani i visoko motivirani vojnici, što su Tigrovi u nebrojenim bitkama i operacijama prije Oluje i pokazali - govori Vučemilović.

Drugog dana operacije, unatoč neprohodnom terenu i velikoj količini minsko-eksplozivnih sredstava, kao i jakom neprijateljskom otporu te pretrpljenim gubicima, oslobođena je Lička Jasenica, uporište neprijateljskih snaga na prvoj crti.

Treći dan postrojbe su nastavile izvršavanje borbene zadaće i podređene su zbornom području Karlovac. Kretale su se pravcem Veljun - Topusko - Vrginmost te dovele u okruženje neprijateljski korpus na području Petrove gore i tako olakšale napadna djelovanja snagama oko Petrinje.

- Danas, s odmakom od 24 godine, moram izraziti nezadovoljstvo odnosom i stanjem prema vrijednostima ne samo pobjedničkih operacija HV-a, u kojima je slomljen san o velikosrbijanskoj ideologiji, nego i prema Domovinskom ratu. Ljuti me kad se o operaciji Oluja govori kao o nekoj igri, bežaniji neprijateljskih snaga. Ne, poštovana gospodo. Oluja je bila itekako zahtjevna operacija u kojoj su mnogobrojni i najbolji sinovi ugradili svoje živote u ono što danas baštinimo, a to su slobodna i neovisna Hrvatska - istaknuo je Vučemilović.

Naglasio je da su uz nemjerljiv doprinos Tigrovi u Oluji, kao i u drugim operacijama, podnijeli golemu žrtvu. Prvog dana Oluje poginuli su Zvonko Štrok, Mijo Zijan i Darko Zrakić, drugog dana Ivica Kovačić, a trećeg Ivan Belečetić i Josip Jakša.

- Tijekom Domovinskog rata 367 naših najboljih dalo je svoje živote. Za šest nestalih suboraca još tragamo - govori Vučemilović.

Žalosti ga što se hrvatsko društvo nije na pravi način nastavilo izgrađivati na vrijednostima zajedništva koje ih je krasilo cijeli Domovinski rat.

- Uz politike koje su najodgovornije, ne isključujem ni svoju, našu, odgovornost hrvatskih branitelja i veterana što se nismo suprotstavili negativnim pojavama, nego pristali biti dekor takvoj politici - zaključio je Vučemilović Šimunović.

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message