Obavijesti

News

Komentari 1

U Osijeku skup potpore Ukrajini

U Osijeku skup potpore Ukrajini
3

Mirni skup potpore Ukrajini održan je u Osijeku, a ukrajinski veleposlanik u RH Vasilj Kirilič istaknuo je kako se protiv Ukrajine ne vodi samo rat, nego i genocid protiv Ukrajinaca, ali da će se, Ukrajina obraniti

Na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića Kirilič je u nedjelju kazao kako je skup organiziran da bi se "još jednom dala podrška Ukrajini u brutalnom ratu kojeg je pokrenula Ruska Federacija".

Smatra kako u pitanju nije samo rat, nego i genocid protiv ukrajinskog naroda, navodeći kako se u ruskim napadima uništavaju stambene četvrti, škole, bolnice i dječji vrtići, a do sada je, rekao je, u Ukrajini poginulo 138 djece.

U ovom brutalnom ratu, s jedne strane nalazi se kult grube sile, kult diktatora i tiranina, a s druge strane je istina i obrana svoje zemlje. Mi smo na svojoj zemlji i branimo je. Hrvatska je bila obranjena hrabrošću, a na taj način i mi branimo svoju zemlju, poručio je Kirilič. Zahvalio je hrvatskoj Vladi, Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku na snažnoj podršci Ukrajini i zbrinjavaju ukrajinskih izbjeglica, a govor zaključio pozdravom: "Slava Ukrajini! Živjela Hrvatska!".

Ljubljana: Velik skup potpore Ukrajini, govorio i Janša
Ljubljana: Velik skup potpore Ukrajini, govorio i Janša

Na potpori Ukrajini koja je u teškoj situaciji zahvalio je i predsjednik Zajednice Ukrajinaca u Hrvatskoj Vlado Karešin, a predsjednica osječkog Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka" Oksana Martinjuk kazala je kako građani Osijeka i Osječko-baranjske županije dobro razumiju Ukrajince koji su silom protjerani iz svojih domova te im pružaju veliku pomoć.

Skupu potpore nazočili su predstavnici osječke gradske vlasti te saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković. Nakon skupa u osječkoj grkokatoličkoj crkvi bit će održana sveta misa za mir u Ukrajini.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<