Obavijesti

News

Komentari 9

U ožujku sankcije za odgovorne za zatvaranje i osudu Navaljnog

U ožujku sankcije za odgovorne za zatvaranje i osudu Navaljnog

Zemlje članice nisu jedinstvene u pogledu Rusije. Istočne članice i baltičke zemlje traže vrlo oštar pristup prema Moskvi, s druge strane su Italija, Grčka i Cipar koje su vrlo popustljive prema Rusiji

VIDEO

Ministri vanjskih poslova država članica postigli su u ponedjeljak politički dogovor o uvođenju sankcija odgovornima za zatvaranje i osudu ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Sankcije bi trebale biti uvedene u ožujku protiv osoba odgovornih za zatvaranje i osudu Navaljnog. Po povratku iz Njemačke u Rusiju prošli mjesec Navaljni je uhićen i osuđen, što je izazvalo prosvjede diljem Rusije, a vlasti su reagirale uhićenjima prosvjednika.

Tužitelji zatražili novčanu kaznu za Navaljnog u slučaju klevete
Tužitelji zatražili novčanu kaznu za Navaljnog u slučaju klevete

- S puno toga nismo zadovoljni u vezi s onim što se događa u slučaju Navaljni, ali s druge strane važno je voditi strateški dijalog. To je tzv. dvotračni pristup koji znači s jedne strane sankcije, a s druge ostavljanje otvorenima komunikacijskih kanala s Rusijom - izjavio je nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Zemlje članice nisu jedinstvene u pogledu Rusije. Istočne članice i baltičke zemlje traže vrlo oštar pristup prema Moskvi, s druge strane su Italija, Grčka i Cipar koje su vrlo popustljive prema Rusiji, a ostale članice negdje su u sredini između ta dva pristupa.

Europski sud za ljudska prava traži oslobođenje Navaljnog
Europski sud za ljudska prava traži oslobođenje Navaljnog

Upitan kojem je stajalištu Hrvatska bliže, ministar Grlić Radman je rekao da nije riječ o tome kome smo bliži.

- Hrvatska pridonosi konstruktivnoj raspravi i daje svoj prilog kada govorimo o odnosima s Rusijom. U svakom slučaju provodimo europsku politiku i sve ono što zajednički zaključimo. Na Rusiju treba gledati kao na bitnog partnera u područjima od zajedničkog interesa poput borbe protiv klimatskih promjena, borbe protiv pandemije, terorizma itd. - rekao je Grlić Radman.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da će EU prvi put primijeniti novi okvir za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki. Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca