News

Komentari 7

Europski sud za ljudska prava traži oslobođenje Navaljnog

Europski sud za ljudska prava traži oslobođenje Navaljnog

Sud je uzeo u obzir narav i razmjere opasnosti za život podnositelja zahtjeva (...), u svjetlu općih uvjeta pritvora u kojemu trenutačno boravi, dodaje ECHR u priopćenju

Europski sud za ljudska prava (ECHR) zatražio je od ruske vlade da "odmah" pusti na slobodu oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, istaknuvši da mu je u pritvoru ugroženo zdravlje, navodi se u odluci objavljenoj u srijedu, koju je Moskva nazvala upletanjem bez presedana u rad ruskih sudova.

- Sud je uzeo u obzir narav i razmjere opasnosti za život podnositelja zahtjeva (...), u svjetlu općih uvjeta pritvora u kojemu trenutačno boravi - dodaje ECHR u priopćenju i ovu odluku Rusija, potpisnica Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, "dužna je poštovati".

Odluka je objavljena i na blogu Alekseja Navaljnog.

Ova "privremena mjera" donesena je nakon zahtjeva koji je ruski oporbeni prvak predao 20. siječnja i u kojemu traži da ga se pusti na slobodu. Ocijenio je da odluke koje su ruske vlasti donijele kako bi ga mogle smjestiti u pritvor, "ne mogu pružiti dovoljna jamstva za njegov život i zdravlje".

Ruski ministar pravosuđa Konstantin Čujčenko nazvao je odluku ECHR-a miješanjem u rad ruskog pravosuđa bez presedana.

Također je rekao da je tu odluku nemoguće provesti jer za to nema osnova u ruskom zakonu, prenijele su ruske novinske agencije.

Aleksej Navaljni je uhićen 17. siječnja nakon povratka s liječenja u Njemačkoj. Njegovo je pritvaranje potaknulo prosvjede diljem Rusije na kojima je uhićeno oko 11.000 ljudi.

ECHR podsjeća da zemlje članice Konvencije o ljudskim pravima "imaju obvezu da poštuju" privremene mjere koje sud donosi.

No nepoštovanja takvih mjera već je bilo više puta: primjerice, 2005. Turska je izručila dva uzbekistanska državljanina unatoč privremenoj mjeri ECHR-a.

Nakon toga je ECHR osudio neke zemlje, među kojima Moldaviju 2009. i Rusiju 2016., zbog "nepoštovanja" takve mjere. 

Privremene mjere su rezultat izvanrednog postupka. To su "žurne mjere" koje se donose kad postoji "neposredna opasnost nepopravljive štete" i kako bi se omogućila "valjana provedba procedure".

Najčitaniji članci