Obavijesti

News

Komentari 7

'U ponedjeljak sam doznao za snimku, prihvatit ću ostavku'

'U ponedjeljak sam doznao za snimku, prihvatit ću ostavku'

Nikola Grmoja (Most) čestitao je ministru što je iznošenjem hodograma "utopio premijera", a Ćorić je odgovorio: Zašto bi utopio premijera? Mislite li da je odgovor Grmoji, nešto što bi premijer skrivao od hrvatske javnosti?

Za snimku razgovora između Dubravka Ponoša i Mislava Kotarca doznao sam u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, rekao je  ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić u Saboru i potvrdio da ju je Ponoš  dobio iz kabineta ministra.

- Moji suradnici su mu je proslijedili onog trenutka kad smo shvatili da ona postoji - rekao je. 

Odbacio je tvrdnje Ponoša da on za tu snimku zna već godinu dana. Potvrdio je da je Nikola Grmoja (Most) postavio zastupničko pitanje 1. travnja ove godine, a dva dana nakon ono je zaprimljeno u ministarstvo. Poručio je da su promptno reagirati i zatražili očitovanje Ponoša, koji ga je dostavio 10. travnja i ono je proslijeđeno Vladi početkom svibnja. 

Smatra da time što je rekao da je odgovor poslan Vladi na verifikaciju, iako ga Grmoja nikad nije dobio odgovor, nije prebacio odgovornost na premijera. Nikola Grmoja (Most) čestitao je ministru što je iznošenjem hodograma "utopio premijera", a Ćorić je odgovorio: 

Fond za zaštitu okoliša: Ponoš dao mandat na raspolaganje
Fond za zaštitu okoliša: Ponoš dao mandat na raspolaganje

- Zašto bi utopio premijera? Mislite li da je odgovor gospodinu Grmoju, u kojem se Ponoš referira na stanje u Fondu, koji je kratak, nešto što bi premijer skrivao od hrvatske javnosti? Govorim o jednoj i pol rečenici - rekao je Ćorić.

Podsjetio da je da je u siječnju Ministarstvo provelo nadzor u Fondu i to zbog medijskih napisa o zapošljavanju stranačkih kadrova. 

- Što se tiče konkretnog razgovora Kotarca i Ponoša, njegovog tona i sadržaja za njega sam doznao u ponedjeljak 23. rujna -  dodao je.

Na pitanje hoće li prihvatiti ostavku Ponoša, uzvratio je:

- Da, prihvatit ću  - rekao je Ćorić.

Na pitanje kad će se birati nasljednik odgovorio je "Otom potom". Na pitanje je li to jedini problem u Fondu, jer dojam je da mnoge stvari ne štimaju, ministar je uzvratio da je to nečija perspektiva.

Plenković i Ćorić od travnja su znali za prijetnje, nisu reagirali
Plenković i Ćorić od travnja su znali za prijetnje, nisu reagirali

- Ono što se dogodilo u Fondu u posljednjih nekoliko godina je financijska stabilizacija fonda, niz natječaja kojim smo poduprli čitav niz područja i u tom je kontekstu moja suradnja s gospodinom Ponošem bila korektna - rekao je. 

Na pitanje tko mu je dostavio snimku rekao je da je ona bila u mailu ,koji je dostavljen na niz ureda, adresa u RH.

- Moji suradnici su je zapravo detektirali, s obzirom na to da je taj mail izuzetno velik, u tisuću i nekom retku nakon 7-8 dana - kazao je Ćorić.

Podsjetimo, u Saboru zastupnici Mosta zatražili da uz najavljenu ostavku direktora Fonda za zaštitu okoliša Ponoša ostavku dati i resorni ministar Ćorić zbog nečinjenja.