Obavijesti

News

Komentari 8

'U prijedlogu proračuna bitno povećana sredstva za knjige'

'U prijedlogu proračuna bitno povećana sredstva za knjige'
1

Plan Ministarstva je bio, a to smo stavili u proračun, da se kroz tri godine osiguravaju novi udžbenici za nove kurikulume, rekla je ministrica Blaženka Divjak

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u petak ispred Banskih dvora kako su u prijedlogu proračuna koji je Vlada prihvatila bitno povećana sredstva za udžbenike na razini Hrvatske.

Na pitanje ima li Vlada 'mjesta' za besplatne udžbenike, ministrica je odgovorila kako "Vlada prije svega o tome donijeti neki konačni dogovor", istaknuvši kako je u proračunu već sada rezervirano bitno povećanje sredstava za besplatne udžbenike na razini Hrvatske.

Dodala je da se plan već počeo dogovarati s osnivačima škola te da je već održala preliminarne sastanke s predsjednikom Zajednice županija Goranom Paukom. "Znači to nije plan kojeg se netko sjetio u ovom trenutku, nego to je bio plan i prije, jedino što svaki razuman plan mora biti održiv. Nije dobar plan koji osigurava jednu godinu besplatne udžbenike, a nakon toga ništa", objasnila je ministrica.

"Plan Ministarstva je bio, a to smo stavili u proračun, da se kroz tri godine osiguravaju novi udžbenici za nove kurikulume", istaknula je Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje je li to doživjela kao svojevrstan pritisak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ministrica je odgovorila kako je teško govoriti o tome je li riječ o pritisku, no, dodala je, "to je sigurno pritisak, ali očito sve pripada u nekakvu političku arenu".

Novinare je zanimalo ima li Vlada uopće mogućnost pristati na takav uvjet. "To ćemo još dogovoriti, ovisi o više faktora, ali u ovom trenutku ono što mi već imamo osigurano, već i u ovom prijedlogu proračuna koji je upućen, dakle koji je Vlada prihvatila, također su bitno povećana sredstva za udžbenike", napomenula je Divjak. 

'Apsolutna laž je da je odlazak matematičara na Olimpijadu upitan'

Ministica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak kako je "apsolutna laž da se u bilo kojemu trenutku odlazak naših mladih matematičara na Olimpijadu vezao uz bilo što, osim uz državni proračun", odnosno da je njihov odlazak upitan, te istaknula da se sustavno povećava proračun za natjecanja i darovite. 

U prigodi obilježavanja Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama ministrica Divjak bila je jedna od supotpisnika Sporazuma o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a pred Banskim dvorima odgovorila je i na novinarsko pitanje da komentira medijske napise o tomu da mladi matematičari neće, zbog financijskih razloga, otputovati na Olimpijadu.

Povećava se proračun za natjecanja i darovite; udruge su 'drugi par rukava'

"Apsolutna je laž da se u bilo kojem trenutku odlazak naših mladih matematičara na Olimpijadu vezao uz bilo što, osim uz državni proračun", rekla je ministrica.

Ustvrdila je kako se proračun za natjecanja i darovite povećava iz godine u godinu.

 "Morate znati da je prošle godine u proračunu za natjecanja i darovite bilo oko 600 tisuća kuna, ove godine dva milijuna kuna, a iduće godine će biti dva i pol milijuna kuna", izjavila je ministrica Divjak. To pak znači, dodala je, da mi povećavamo proračun, te kako i ove godine plaćamo odlaske na natjecanja, a plaćat ćemo ih i iduće godine.

Ponovila je kako to znači da je apsolutna laž da mladi hrvatski matematičari neće ići na Olimpijadu, ali je i objasnila kako su udruge 'drugi par rukava'.

"Postoje sredstva za udruge u odgoju i obrazovanju koja onda dolaze iz lutrijskih sredstava i u tom je dijelu, između ostalih, i udruga Hrvatsko matematičko društvo (HMD) koja se isto javila na natječaj za novac iz lutrijskih sredstava", rekla je Divjak.

Ministrica je objasnila da "u prvom valu HMD nije dobio novac ali se, kako se puni proračun iz lutrijskih sredstava, tako spušta i crta. I evo već danas će biti prvo spuštanje crte i jedna ekskluziva - koliko sam vidjela prvim spuštanjem crte obuhvaćen je i HMD, a još će biti i nekoliko spuštanja crte do kraja godine".

MZO: Sustav natjecanja nikad nije bio ugrožen; prošireno financiranje na još osam projekata

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako bi, navedeno je, "pokušali ispraviti brojne netočne interpretacija u javnosti u vezi iznosa raspoloživih sredstava za poticanje udruga koje provode projekte vezane uz izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019".

Istaknuto je kako su "stvorene pretpostavke za dopunu odluke o financiranju te će se financirati dodatnih osam projekata koji su zadovoljili kriterije u ukupnom iznosu od nešto više od milijun i 20 tisuća kuna".

Ministarstvo je ponovilo ocjenu koju je iznijelo i u četvrtak kako "sustav natjecanja nije ni u jednom trenutku nije ugrožen te da Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. nema apsolutno nikakve veze s financiranjem odlaska učenika na međunarodna natjecanja".

U priopćenju je istaknuto da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2018. "čak 333 posto povećalo sredstva za poticanje programa rada s darovitim učenicima i to sa 600 tisuća kuna u 2017. na dva milijuna kuna ove godine, a u prijedlogom proračuna za 2019. ta se sredstva dodatno povećaju na iznos od 2,5 milijuna kuna te ćemo, kao i do sada, nastaviti poticati darovitost i izvrsnost".

Podsjeća se da su u trenutku donošenja prve odluke bila osigurana novčana sredstva za 60 projekata u ukupnome iznosu od nešto više od sedam milijuna i 685 tisuća kuna.

"Na današnji dan, priljevom dodatnih lutrijskih sredstava, za poticaje udrugama za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih iznos raspoloživih sredstava povećan je na gotovo osam milijuna i 780 tisuća kuna".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke