Obavijesti

News

Komentari 9

'U prividu smo normalnog koji će nas na jesen odvesti u kaos'

'U prividu smo normalnog koji će nas na jesen odvesti u kaos'

Mutacija virusa, kaže Jonjić, može se pogoršati do te mjere da se dogodi da nastane nova, potpuno rezistentna na cijepivo, stoga, kaže, moramo tražiti druge opcije, odnosno nove vrste cjepiva. Do tad - oprez.

VIDEO

Imunolog Stjepan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci u četvrtak je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog upozorio da smo u prividu normalnog koji nas može na jesen dovesti do katastrofalne situacije s koronavirusom.

- Ništa se bitnoga nama nije promijenilo osim famoznog cijepljenja koje je za sada, izgleda, jedini uspješan način borbe, rekao je Jonjić.

Mutacija virusa, kaže Jonjić, može se pogoršati do te mjere da se dogodi da nastane nova, potpuno rezistentna na cijepivo, stoga, kaže, moramo tražiti druge opcije, odnosno nove vrste cjepiva. Dok do toga ne dođe, kaže, ostaje nam držati se konzervativnih mjera - opreza kako bi se spriječilo širenje virusa. Kaže i kako nije optimističan te zbog jeseni te da ga je strah.

Evo koje mjere vrijede od danas
Evo koje mjere vrijede od danas

Kritizirao je i izjave dekana Medicinskog fakulteta u Puli Krešimira Pavelića, koji je u međuvremenu podnio ostavku, o cijepljenju.

- Te izjave su besmislene, one su netočne, one su zapravo nedopustive, pogotovo od nekoga tko bi trebao biti znanstvenik, tko bi trebao vjerovati brojkama, istraživanjima, rezultatima, rekao je Jonjić.

Pulmolog Saša Srića za net.hr je komentirao po čemu se delta soj razlikuje od drugih sojeva koronavirusa i kako spriječiti četvrti val zaraze kojeg najavljuju za jesen.

Objasnio je da će se četvrti val će se svakako dogoditi, ali je pitanje u kojoj mjeri. Ovisit će, kaže, o procijepljenosti populacije te epidemiološkim mjerama.

- Nadam se da drugi i treći val neće uspjeti dosegnuti, jer je tada bilo vrlo teško, radili smo u teškim uvjetima, ogroman posao - poručio je Srića.

Kaić: 'Delta soj je 50-60 posto zarazniji od britanskoj soja!'
Kaić: 'Delta soj je 50-60 posto zarazniji od britanskoj soja!'

Dodao je da cjepiva, posebno Pfizer i AstraZeneca, štite u velikoj mjeri od težih oblika koronavirusa te istaknuo da bi zbog neprocijepljenosti, najesen najviše mogli stradati mladi. Odbacio je teze da su nova cjepiva razvijena prebrzo i pozdravio uvođenje covid potvrda.

- Vrijeme je da se počnemo lagano otvarati, ali osoba mora biti cijepljena s dvije doze cjepiva ili imati negativan test. Koliko je to rizično, najbolje pokazuje primjer Portugala. Moramo biti oprezni. Naravno da je turizam bitan, ali zdravlje je broj jedan i mora biti najbitnije - objasnio je.

Molekularni biolog Oliver Vugrek za net.hr je upozorio da virus intenzivno mutira.

- Vidimo šest varijacija u genomu koji još u svijetu nisu zabilježeni i 13 koje nisu zabilježeni u Europi - rekao je.

Mutacije znače da će se virus prilagoditi novim okolnostima, odnosno procijepljenosti, jačem imunitetu...  Pulmolog Srića kaže da je nemoguće utvrditi koliko će različitih sojeva koronavirusa nastati.

Glas: 'Cijepljenje je još jedan fijasko Plenkovićeve Vlade'
Glas: 'Cijepljenje je još jedan fijasko Plenkovićeve Vlade'

- Smatrali smo da će virus mutirati i da će ići prema blažem obliku. U nekim segmentima je otišao prema blažem, a u nekima i prema težem obliku. Virusu je cilj i način da se zadrži u populaciji – da preživi. Nama je cilj da se virusa riješimo - dodao je Srića uz apel građanima da se cijepe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece