Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

U prvih sedam mjeseci u ovoj godini poginulo je dvoje djece

U prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 463 nesreće u kojima su sudjelovala djeca. Nažalost, dvoje ih je poginulo, 67 ih je teško ozlijeđeno, a 394 lakše

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1 komentara

Statistike pokazuju da djeca u prometu najčešće stradaju kao putnici u autima svojih roditelja. Policija im stoga im poručuje da uspore, vežu ih u sjedalicama te ne puše i ne telefoniraju u vožnji.

U ponedjeljak u školu kreće 40.000 mališana diljem Hrvatske. Policija i ove godine, 24. put zaredom, provodi akciju Poštujte naše znakove, a sve kako bi educirali djecu i odrasle o opasnostima u prometu i na kraju doveli do smanjenja broja nesreća u kojima stradaju djeca.

Josip Mataija, voditelj službe za sigurnost u prometu, u petak je istaknuo da su ključ sigurnosti djece u prometu upravo odrasli.

- U prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 463 nesreće u kojima su sudjelovala djeca. Nažalost, dvoje ih je poginulo, 67 ih je teško ozlijeđeno, a 394 lakše. Čak 60 posto djece stradava u vozilima svojih roditelja. Velik broj djece nije vezan u automobilima niti su na bilo koji drugi način osigurani od mogućeg stradavanja. Zbog toga apeliram na roditelje da prilagode brzinu, stave djeci pojas, ne telefoniraju i ne puše u vožnji, te da se kraj škola propisno parkiraju - rekao je Mataija.

Dodao je da će policija tijekom rujna održati predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Podijelit će im i reflektirajuće kišne kabanice. Mataija se na kraju osvrnuo i na, kako ga je sam nazvao, crni val, odnosno iznimno velik broj nesreća u zadnjih nekoliko tjedana. 

- Od početka godine u Hrvatskoj je s četvrtkom na cestama poginulo ukupno 217 ljudi. Isto toliko bilo ih je i prošle godine na jučerašnji dan. Nismo zadovoljni. Provodimo vrlo stroge kontrole i propisno kažnjavamo vozače, ali to nije dovoljno sve dok se ne poštuju ograničenja brzine i izbjegavanje alkohola jer to su ključni elementi za nesreću. Možda ćemo mijenjati i neke zakone - rekao je Mataija. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message