Obavijesti

News

Komentari 101

U Sabor i sa 163 glasa: Novi saziv okupio šaroliko društvo

U Sabor i sa 163 glasa:  Novi saziv okupio šaroliko društvo
1

Šaroliko društvo opet će popunjavati saborske fotelje, ali nećemo gledati političke iskusne mamute. Gdje su mogli, birači su se opredijelili za mlađe ili široj javnosti manje poznate.

VIDEO

Šaroliko društvo opet će popunjavati saborske fotelje, ali nećemo gledati političke iskusne mamute. Gdje su mogli, birači su se opredijelili za mlađe ili široj javnosti manje poznate.

Jedan od njih je Riječanin Marin Škibola (24), predstavnik Živog zida. Magistar je ekonomije te je pet godina aktivist Živog zida. No umjesto na deložacijama, vrijeme je radije provodio na nogometnom terenu. Ideološki se nije htio jasno opredijeliti jer je rekao kako je s jedne strane domoljub, a ljevičar zato što želi socijalno pravedno društvo. Vidjet ćemo hoće li i sad kad je ušao u Sabor biti za smanjenje plaća zastupnicima.

Rekorder po pitanju “osvajanja” mandata u odnosu na broj glasova je svakako friško oženjeni Igor Dragovan (SDP). On će u Saboru sjediti sa svega 163 glasa potpore birača. Jedno je sigurno, ne bi se trebao okušavati u utrci za preferencijalni mandat jer tada nikad ne bi koračao Markovim trgom zbog posla. Za razliku od njega, njegov šef na odlasku Zoran Milanović osvojio je najveći broj glasova od svih kandidata. Podržalo ga je 42.265 ljudi, no to mu nije bilo dovoljno da se domogne prilike za formiranje vlade, a time i da ponovi premijersko iskustvo. Odmah iza njega po broju glasova je Boris Lalovac. Ovaj najpopularniji ministar iz Milanovićeve vlade, kojega će birači pamtiti kao onoga koji ih je izbavio iz “ropstva švicarskog franka”, osvojio je 33.265 glasova.

Na listi HDZ-a svakako treba spomenuti povratnika Milana Kujundžića koji je u Sabor ušao s posljednjeg, 14. mjesta na listi. Za mandat se izborio i tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji bi se radije vidio u vladi nego u Saboru, a to je i sam potvrdio u debati na 24sata. Umalo smo svjedočili prvom ulasku friškog roditeljskog para u Saboru. Riječ je o članovima Živog zida Ivanu Viliboru Sinčiću i Vladimiri Palfi. Oboje su osvojili mandat, no svoje mjesto Palfi će prepustiti Branimiru Bunjacu. Vladimira se želi posvetiti njezinoj i Ivanovoj prinovi. Na listi Za premijera gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izgurao je Bandićeva uzdanika Miodraga Demu. Na toj listi debakl je doživio i legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević.     

 

Ulazi sa 163 glasa

Igor Dragovan: Poduprlo ga je ljudi koliko ima manja slavonska svadba. Sjedit će u Saboru s najmanjom potporom građana.

Patrik Macek/Pixsell

Preferencijalno

Bojan Glavašević: Izgubio je u debati s Hasanbegovićem, ali je zato uspio pridobiti dovoljno simpatija glasača - 11,42 posto - i ući u Sabor.

P.Glebov/Pixsell

 

Sve popularniji

Zlatko Hasanbegović: Tehnički ministar kulture domogao se više glasova od prvoplasirane na listi Ivane Maletić. Ulazi u Sabor s 11.898 glasova.

Rekorder

Zoran Milanović: Od svih kandidata na izborima, osvojio je najviše glasova birača. Povjerenje mu je dalo njih 42.265. Ipak, neće biti premijer.

Zadnji na listi

Milorad Batinić: Na listi HNS-a bio je zadnji, no dobio je toliko preferencijalnih glasova da je sa zadnjeg mjesta dogurao do Sabora bez problema.

Povratnik

Milan Kujundžić: Daleko od HDZ-a bio je i daleko od visoke politike. Čim se vratio ušao je u Sabor, i to s 14. mjesta na izbornoj listi.

Nespes

Ušla s 11. mjesta

Bruna Esih: U prvoj izbornoj jedinici bila je na 11. mjestu, a u Sabor ulazi s gotovo 10.500 glasova, odnosno sa 17 posto potpore.

Bruna Esih

Ušla sa suprugom

Vladimira Palfi: Osvojila je mandat, ali će ga prepustiti. Želi biti s bebom, no to je bolje i za suživot s nevjenčanim mužem.

sincic

Izgurao Demu

Darinko Dumbović: Bandićev uzdanik Miodrag Demo ostao je bez fotelje jer ga je pretekao gradonačelnik Petrinje.

Drži se nogometa

Miroslav Ćiro Blažević: Trenerskoj legendi birači su dali tek 260 glasova. Nije uspio pomoći Bandiću da osvoji više mandata.

Bivši pravaš

Ivan Kirin: Napustio je HSP AS i na listi HDZ-a u Istri uspio je proći prag pomoću preferencijalnih glasova za Sabor.

Krenulo mu

Ivan Pernar: Nekad su se smijali njegovu zabijanju u kućice na trgu dok je bježao od policije, a sad je u Saboru.

Najmlađi

Marin Škibola: Sa svega 24 godine sjedit će u saborskim klupama zahvaljujući rastućoj popularnosti Živog zida.

Šefu s desna

Boris Lalovac: Bio je najpopularniji ministar u Milanovićevoj vladi, a sad je drugi na listi najpoželjnijih kod građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...