Obavijesti

News

Komentari 76

U Saboru bili 37 sati: Bavili se samim sobom, a ne građanima

U Saboru bili 37 sati: Bavili se samim sobom, a ne građanima
1

ZA IZBORE Na maratonskoj sjednici stranke su odlučile da će umjesto 1,5 mil. moći trošiti 4 milijuna kuna za EU izbore, a Vlada će povećati iznose koje dobivaju iz proračuna kako bi im to nadoknadili

VIDEO

Najduža sjednica u povijesti Sabora od 37 sati trajala je zbog novca koji će stranke trošiti u kampanji, a ne zbog nekog problema koje more građane.

U konačnici su HDZ i partneri uspjeli progurati novi zakon o financiranju izborne promidžbe i stranaka iako je Most s 888 amandmana pokušao to spriječiti. Za izbore za europski parlament koji će se održati 26. svibnja, svaka lista će moći potrošiti četiri milijuna kuna umjesto dosadašnjih 1,5 milijuna.

Prvaci u markiranju: Ne dolaze na posao, pa izmišljaju isprike
Prvaci u markiranju: Ne dolaze na posao, pa izmišljaju isprike

- Nitko osim HDZ-a nema toliko novaca. Oni su i dosad trošili legalno 1,5 milijuna i još na crno, sada će trošiti četiri milijuna kuna i tko zna koliko na crno. To direktno pogoduje onima na vlasti. Ako Ustavni sud ne reagira na to da zakon odmah stupa na snagu, podnijet ćemo ustavnu tužbu - kaže Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

42.000 kuna po zastupniku 

No, taj novac koji će trošiti je stranački, bilo od donacija ili ono što su stranke dobile iz proračuna. Do sljedećeg utorka, Vlada bi trebala donijeti i odluku o iznosima koji će se isplatiti iz proračuna strankama kako bi im nadoknadila dio potrošenih milijuna u kampanji. Za EU izbore 2013. godine, dobili su 250.000 kuna za svakog zastupnika koji je otišao u EU. Ali na izborima 2014. godine je to srezano na samo 43.000 kuna. Kako se i tada smjelo potrošiti tek 1,5 milijuna kuna, a sada će se trošiti četiri milijuna, pojavile su se spekulacije da će Vlada znatno povećati iznos koji ćemo iz proračuna platiti svi mi strankama. Na čak 250.000 do 500.000 kuna po zastupniku. No, Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave kaže da još nisu o tome odlučivali.

- Nismo uopće raspravljali o prijedlogu koliko će se troška pokriti. Iznos od 43.000 kuna je nizak, on će možda i porasti, ali sigurno se neće ići na iznose od 500.000 kuna ili neka značajna povećanja - kaže Rimac.

Ona ističe i da je Most bezrazložno pokušao rušiti zakon jer stranke će na promidžbu trošiti svoj novac.

Rimac: 1,5 milijuna je malo 

- Na ovim izborima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Nemoguće je zemlju i dijasporu pokriti sa 1,5 milijuna kuna. Inače je na parlamentarnim izborima za svaku od 10 izbornih jedinica dozvoljeno potrošiti 1,5 milijuna - kaže Rimac.

Bivši ministar uprave Arsen Bauk (SDP) slaže se s iznosom od četiri milijuna kuna, a kaže da naknada troška ne bi smjela biti više od 250.000 kuna po zastupniku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.