Obavijesti

News

Komentari 172

'U Saboru nema dana da se ne pije, i Milanović pije svaki dan'

'U Saboru nema dana da se ne pije, i Milanović pije svaki dan'
3

Rasprava o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti na radu: SDP ostao usamljen po pitanju da se na radnom mjestu zabrani alkohol. To ne žele ni koalicijski partneri

VIDEO

Saborski zastupnici u petak raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti na radu

Iako su se zastupnici ranije podijelili oko pitanja zabrane alkoholnih pića na radnome mjestu, resorni ministar Mirando Mrsić jasno je kazao da Vlada ne odustaje od nula promila na radnom mjestu

Hrelja se bori za ljudska prava: Radnik s 0,2 promila nije pripit

Koalicijski partner HSU i dalje je stajališta da bi na radnom mjestu trebalo tolerirati 0,5 promila.

- Ne možemo prihvatiti da netko može nekoga s 0,2 promila proglasiti pripitim. Tu bi moglo biti puno problema i manipulacija kada je u pitanju izbjegavanje priznavanja ozljede na radu - kazao je Silvano Hrelja.

Ustvrdio je da se to kosi s ljudskim pravima napominjući da pouzdano zna kako sudska praksa smatra ljude pripitima nakon 0,8 promila.

- Mi možemo biti veći katolici od Pape, ali ćemo riskirati puno tužbi - poručio je Hrelja.

SDP: Apsolutna zabrana je doprinos u borbi protiv ovisnosti

Gordana Sobol (SDP) zalaže se za apsolutnu zabranu alkohola i smatra to doprinosom u borbi protiv ovisnosti. Podsjetila je da je krajem prošle godine na konferenciji posvećenoj borbi protiv ovisnosti na radnom mjestu iznesen podatak da je u Europskoj uniji 25% svih ozljeda na radu, izostanaka s posla i sukoba na radnom mjestu, uzrokovano upravo zlouporabom droga i alkohola.

- Prevencijom ovisnosti na radnom mjestu poštuje se sloboda pojedinca ali i prava, štite se prava poslodavca ali i ostvaruje sigurnost radnog procesa - kazala je.

Laburisti: Za 0,5 promila na poslu otkaz, a za volanom - ništa   

Neovisno o tome kakvo će biti rješenje u zakonu vezano za alkohol na radnom mjestu, Zlatko Tušak (Laburisti) smatra da nije dobro da se jednim zakonom dopuštaju određena prava, a sa drugim zakonom ta ista prava uskraćuju. Smatra da to stvara određenu nesigurnost, te da bi nam zakoni trebali biti usklađeni.

- Radnik može biti upućen na službeni put sa svojim privatnim automobilom. Kad se vraća s puta u međuvremenu je popio čašu vina. Zaustavi ga policajac i alkotestira. S obzirom da neće imati 0,5 promila i neće biti kažnjen u prometu, ali poslodavac ako sazna da je imao 0,2 promila i zbog toga mu može dati otkaz jer je napravio prekršaj sukladno zakonu. Zato mislimo da ovakva rješenja nisu dobra. Ili ih treba usuglasiti zbog pravne i zakonodavne sigurnosti pa u jednom i u drugom zakonu neka stoji 0 promila, ili 0,2, ili 0,3 ili, na kraju krajeva, neka bude 0,5 promila - kazao je Tušek.

SDSS: Smije se doći našmrkan na posao, ali se ne smije popiti čaša vina

Mile Horvat (SDSS) također se slaže da bi ovu zacementiranu nulu trebalo malo olabaviti te napominje da je u zemljama Zapada navika da se nakon ručka popije čaša vina.

- Netko može doći blago našmrkan na posao. Po čemu je njegova varijanta prihvatljivija od onoga tko će popiti čašu crnog vina poslije ručka - upitao je Horvat i predložio da se članak zakona u tom dijelu korigira.

Replicirala mu je Sobol koja je utjecaj alkohola na organizma individualna stvar te da netko zbog čaše vina može izgubiti život, dok drugome ni od pet čaša neće biti ništa.

- Znači po tome je svaki Talijan pod utjecajem alkohola jer je popio čašu vina nakon ručka - konstatirao je Horvat.

Mrsić: Nitko neće dobiti otkaz, već taj dan neće doći na posao

Ministar Mrsić kazao je da nitko neće dobiti otkaz jer mu je taj dan utvrđeno da ima nedozvoljenu količinu alkohola.

- Jednostavno taj dan neće raditi, doći će drugi dan i radit će normalno - kazao je.

Gorana Marića (HDZ) zanimalo je kako će se objasniti da netko tko radi u uredu ili na porti, i popije pivo po ovom zakonu bit će alkoholiziran, a potom će sjesti u auto i voziti se doma, usput popije još jedno pivo, zaustavi ga policajac ali ga neće kazniti jer ima 0,5 promila. 

Uzvratio mu je ministar Mrsić:

- A što je s čovjekom koji radi u nuklearnoj elektrani koji stoji pred ekranom i njegov prst može izazvati nuklearnu katastrofu. Hoćemo li njemu dopustiti 0,5 promila? - upitao je.

HNS: Treba biti fleksibilan i odgovoran

Petar Baranović (HNS) pitao je koje je vrijeme ministra i saborskih zastupnika te hoće li oni nakon što se usvoji ovaj zakon moći popiti čašu vina. Napomenuo je da je njihova odgovornost najveća s obzirom da donose zakone. Iako podržava Zakon, očekuje da se sagleda amandman HNS-a, HSU-a i SDSS-a vezan za zabranu alkohola na radnom mjestu, te poručuje da si trebaju pogledati u oči i biti fleksibilni i odgovorni.

Marić: Predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu

Gordan Marić (HDZ) dometnuo je da predsjednik Vlade pije svaki dan na radnom mjestu, te da u Saboru nema dana da se ne pije

Nadovezao se Branko Vukšić (Laburisti) koji je podsjetio da je gradonačelnik Splita 'slistio' sedam boca vina i nakon toga je donosio neke odluke. Ustvrdio je da je predloženi zakon u tom dijelu licemjeran i diskriminirajući

Don Ivan Grubišić: Neki u profesiji moraju popiti

U raspravi je don Ivan Grubišić kazao da neki u profesiji moraju popiti, a za primjer je naveo svećenike.

- Ako popije malo više, onda mu propovijed izgleda kao politički miting - kazao je.

Milan Jurković (HDZ) nema ništa protiv da primjerice kirurzi popiju blaži gemišt ili čašu ličke rakije te da će radije otići takvom krirugu nego onome koji pije potajice. Smatra da bi ovim zakonom zabranili rad svećenicima.

SDP popustio? Pravilnicima urediti promile

S obzirom da je SDP ostao usamljen u namjeri da se potpuno zabrani alkohol na radnom mjestu, jer se s tom odredbom ne slažu ni koalicijski partneri HNS, HSU i SDSS, izlaz iz ove situacije ponudio je potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP)

Stazić rješenje vidi u prijedlogu da se dopuštena količina alkohola na radnom mjestu uredi pravilnicima o radu s tim da se nikome ne smije dopustiti više od 0,5 promila alkohola u krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.