Obavijesti

News

Komentari 33

Maras: Uvodite tzv. Macanovu stanku, Reiner: To su fantazije

Maras: Uvodite tzv. Macanovu stanku, Reiner: To su fantazije
10

Reiner (HDZ) je zahtijevao od Marasa da ne minira sjednicu, jer će ga udaljiti. Prepucavanje se nastavilo, a Reiner je u zatražio od Marasa da napusti Odbor. Nakon kraćeg vremena tenzije su se smirile

VIDEO

Hrvatski sabor u utorak nastavlja zasjedanje raspravom o Izvješću o suzbijanju zlouporabe droga u 2016. godini, dok će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljati o 522 amandmana koji su stigli na prijedlog izmjena saborskog Poslovnika.

Odbor treba odlučiti o svakom od preko 500 amandmana pristiglih na prijedlog novog saborskog Poslovnika, od kojih su gotovo svi iz oporbe, nakon čega će se ti amandmani razmotriti i na plenarnoj sjednici.

Na izmjene saborskog Poslovnika već je u sabornici potrošeno na desetke sati, kada je zbog primjedbi oporbe rasprava o toj temi potrajala cijelu noć .

 Iz SDP-a najavljuju kako su spremni odustati od većine amandmana ako vladajući prihvate dva ključna - da stanke po zahtjevima zastupničkih klubova, umjesto između 13 i 14 sati, ostanu kao i dosada, ujutro, te da oporba može utjecati na dnevni red kako bi neki oporbeni prijedlozi brže dolazili pred zastupnike.

Primjedbe Mosta na prijedlog Poslovnika idu pak u smjeru sazivanja tematskih sjednica odbora, pomicanja termina stanki i ograničavanja broja replika.

Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner kazao je kako je većina oporbenih amandmana besmislena i služi tome da se sjednica Odbora, kao i glasovanje, rastegne, ali je i najavio mogućnost prihvaćanja nekih.

Maras: Žele ugušiti raspravu u Saboru

Na sjednici Odbora prvo su se članovi pokušali dogovoriti koji redoslijedom će se raspravljati o podnesenim amandmanima.

Predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ) predložio je da se prvo glasa o tehničkim amandmanima, a potom o sadržajnim amandmanima. Arsen Bauk (SDP) zatražio je obrnuti redoslijed glasovanja, što je prihvaćeno od većine. Za riječ se potom javio Robert Podolnjak (Most) koji je tražio da mu netko objasni gdje u poslovniku postoji razlika između tehničkog i supstancijalnog amandmana. Kako bi cijela stvar bila jasnija Bauk je predložio da se prvo glasa o amandmanima koji je SDP podnio dan nakon rasprave, a riječ je uglavnom o tehničkim amandmanima. Reiner je izvijestio da je na izmjene poslovnika podneseno 200 takvih amandmana. Nakon što su utvrdili redoslijed glasanja krenuli su na rad, no zapelo je ponovno na tehnikaliji. Reiner je želio da se samo glasa o podnesenim amandmanima, dok je SDP tražio da obrazloži svoje amandmane za što je na sjednicu ispred Kluba zastupnika SDP-a došao i Gordan Maras. 

Na opasku Reinera da se na Odboru glasa i ne raspravlja o amandmanima te da nema smisla raspravljati o onima tehničke naravi kojim se primjerice predlaže brisanje "U", Bauk mu je dometnuo:

- O tome je vijeće raspravljalo godinu dana - kazao je uz smijeh Bauk.

Gordan Maras izvijestio je da je na sjednicu Odbora došao obrazlagati amandmane na poslovnik kojim se želi ugušiti raspravu u Saboru. Nakon kraće rasprave Reiner je poručio:   

- Možemo inaugurirati i ovu praksu, ali radit ćemo nekoliko dana - rekao je predsjednik Odbora.

Na traženje Bauka da mu odgovori do koliko će danas raditi, Reiner je uzvratio da će sjednica trajati do 12:30. 

Vladajući su odbili amandman oporbe koji bi spriječio plan vladajućih da se o dijelu izvješća koja se podnose Saboru ne raspravlja na plenarnoj sjednici nego na odborima. Vladajući se pravdaju da se ovime žele dati veći naglasak na rad odbora jer su se i ranije predsjednici stranaka žalili da se njihov rad sveo na puku formalnost, a kao argument navode i raspravu o izboru ministara. Poslovnikom vladajući predlažu da predsjednik obora ubuduće može sazvati tematsku sjednicu odbora ako se suglasi većina. Oporba je predložila da to može učiniti i predsjednik Sabora te trećina članova odbora. Vladajući su prihvatili da to može učiniti predsjednik Sabora, ali su odbili prijedlog oporbe da se sjednica može sazvati i na zahtjev trećine članova odbora. 

Za Nikolu Grmoju (Most) jasna je namjera vladajućih da se ovime žele smanjiti prava i ugušiti opoziciju, a ustvrdio je i da je ovo izravan udar na parlamentarizam. 

- Ona noćna akcija dogodila se kao spontani odgovor na samovolju da se o poslovniku raspravlja u pomoć, koji ima za cilj smanjiti prava oporbe. Mi se ne borimo sami za sebe nego da se bitna pitanja za građane mogu otvoriti u Saboru - kazao je Grmoja. 

Oštra kritika stigla je i od Gordana Marasa (SDP), koji se ne slaže s namjerom da se važna izvješća guraju s plenarne sjednice na odbore. Kada je riječ o sazivanju tematskih sjednica poručio je:

- Ovime dajete faraonske ovlasti predsjedniku Sabora. Zašto ne dopuštate da se poslovniku desi demokratsko sazrijevanje? - upitao je Maras.

Napeta atmosfera: Na kratko ostali bez kvoruma

Tijekom rasprave o amandmanima na Odboru za Ustav je izgubljen kvorum, a podigle su se i tenzije. To je primijetio Gordan Maras i pozvao predsjednika Odbora Reinera da ne prilagođava raspravu tome nego da se glasa o amandmanima, nakon rasprave. Reiner je pojasnio da je njihova članica Marija Jelkovac deponirala svoj glas, na što mu je Maras dobacio da ta mogućnost po poslovniku ne postoji pa je pozvao predsjednika Odbora da zbog nedostatka kvoruma prekine sjednicu.

- Nećete mi određivati kako ću voditi sjednicu - uzvratio mu je Reiner. 

- Pokažite mi gdje deponiranje potpisa postoji u poslovniku - tražio je Maras. 

- Pokažite mi gdje ne piše - uzvratio je Reiner. 

Milorad Batinić (HNS) pripremio je da će tražiti stanku, na što mu je Nikola Grmoja (Most), koji nije član odbora nego je kao i Maras došao u ime predlagača, uzvratio da je to očito način da nađe kvorum. Uzvratio je kako Odbor nema uvjeta za nastavak rada, a Branko Bačić (HDZ) dobacio mu je da onda izađe van. 

- Koliko je oporbi važna rasprava o njihovim amandmanima govori i činjenica da niti jedan oporbeni član Odbora nije ovdje - rekao je Bačić. 

Maras mu je uzvratio da su na Odboru predlagači amandmana, a da su oporbeni članovi Odbora ispred dvorane jer ne žele sudjelovati u ovoj farsi. 

- Ili ga udaljite ili ga ušutkajte - tražio je Bačić od predsjednika Odbora. 

Željko Reiner (HDZ) zahtijevao od Marasa da ne minira sjednicu, jer će ga udaljiti. Prepucavanje se nastavilo, a Reiner je u zatražio od Marasa da napusti Odbor. Nakon kraćeg vremena tenzije su se smirile, a na sjednicu su se vratili i oporbeni članovi Odbora te je sjednica nastavljena. 

O amandmanima za replike na drugoj sjednici

Članovi Odbora nisu se izjasnili oko amandmana vezanim za replike već su si ostavili vrijeme da o svim prijedlozima dobro razmisle do iduće sjednice. Vladajući predlaže da se po svakoj temi broj replika ograniči na tri, što je neprihvatljivo oporbi koja ima svoja rješenja. 

Nikola Grmoja (Most) upozorava da i prema prijedlogu vladajućih oporba ubuduće morala tempirati kada će replicirati. Neprihvatljivo mu je da Vlada može neograničeno tražiti riječ za obrazloženja, a zastupnik neće imati mogućnost repliciranja, što ih kaže dovodi u nepovoljniji položaj. 

- To ograničenje prava oporbe je neprihvatljivo i demokratskim parlamentima - kazao je Grmoja koji je naveo kako zastupnici vladajuće većine ne propituju rad Vlade, ali i da im se pitanja za aktualno prijepodne naručuju. 

- To je potpuno netočno. Ne nastoje se smanjiti prava opozicije. Na ovaj način pokušava se potaknuti zastupnike da umjesto replika svoje mišljenje, prijedloge i kritike iznesu kroz pojedinačne rasprave za koje je potrebna priprema. Replika je instinktivna i za nju se ne treba pripremati niti ozbiljno raditi - pojasnio je Rainer. 

Grmoja mu je uzvratio da će o kvaliteti rasprava odlučivati građani.

Goran Aleksić (Snaga) predložio je da se vrijeme za replike skrati na minutu i pol, a odgovor na minutu. To je prihvatljivo SDP-u, HNS-u, ali i HDZ-u. 

Bulj vladajućima: Ne oduzimajte dostignute slobode govora

Nisu prošli amandmani Mosta da stanka ostane u jutarnjem terminu kao što je to i sada. Vladajući predlažu da zastupnici ubuduće mogu o aktualnim temama i problemima progovoriti između 13 i 14:15 sati. Oporba pak želi da stanke ostanu kao i do sada ujutro odnosno da se legalizira termin za stanke od 9:30.

- Znam da vam mi iz oporbe idemo na živce. Išli smo vam na živce i dok smo bili dio većine. Pozivam vas da zastupnicima omogućite da otvaraju značaje teme od nacionalnog i lokalnog značaja koje se tiču građana koji nas skupo plaćaju. Molim vas ne oduzimajte alate zastupnicima i dostignute slobode govora - pozvao je Miro Bulj (Most) vladajuće.  

- U Saboru će se govoriti samo o onome što želi Andrej Plenković, a time je pokazao da se boji oporbe. Vi se borite za Plenkovića dok ga ne odlučite promijeniti - ustvrdio je Nikola Grmoja (Most)

Željko Reiner (HDZ) odbacio je tvrdnje Mostovaca te je napomenuo da će zastupnici imati mogućnost govoriti o nacionalnim i lokalnim temama, ali u drugom terminu, a time se ne remeti normalan rad Sabora. 

- Ako uzimate riječ zastupnicima onda ne trebamo ni dolaziti. Uvedite mogućnost da glasamo Messengerom, mailom ili SMS-om - poručio je Bulj. 

Branko Bačić (HDZ) uključio se u raspravu i poručio da se oporbi ne ukida niti jedno stečeno pravo. 

- Dobio sam informaciju da je ovaj zahtjev vladajućih oko stanke došao od Krešimira Macana PR-a premijera Andreja Plenkovića. To je tzv. Macanova stanka, od PR-a koji je plaćen javnim novcem i pokušava ušutkati zastupnike. Nemojte slušati Macana. Zastupnici ne mogu biti podređeni Macanu i on ovdje ne bi smio donositi odluke. Ako nije problem da stanka bude u 13 sati zato je problem da ona bude u 9:30 sati - rekao je Maras. 

- Vaše fantazije su vrlo zanimljive - uzvratio mu je Reiner. 

Sjednica Odbora je za danas prekinuta. Nastavit će se u četvrtak u 10 sati. 

Izjave nakon sjednice

Nakon sjednice Odbora za poslovnik Nikola Grmoja (Most) kazao je kako je očito da vladajući nemaju sluha za njihove amandmane na izmjene poslovnika.

- Očita je namjera većine i Andreja Plenkovića onemogućiti oporbu, posebno Most, u otvaranju tema koje su bitne za naše građane - rekao je. 

Ustvrdio je i kako postoji mogućnost da se HDZ i SDP dogovore, jer glavnoj oporbenoj stranci nisu toliko bitni amandmani koje su predložili Most i Živi zid. U slučaju da prođe ovako predloženi poslovnik Grmoja je najavio da će oni progovarati o problemima na tiskovnim konferencijama te radom na terenu. 

- S obzirom na to da ionako nećemo imati mogućnost da govorimo u Saboru, ako ne možemo raspravljati o zakonima koji smo dali, onda bolje da njima prepustimo da sami rade i glasaju. Rekao je kolega Bulj da možemo SMS-om glasati petkom, jer smo samo trošak poreznim obveznicima, ako ne možemo progovarati o temama zbog kojih su nas ljudi birali u Sabor - poručio je Grmoja uz poruku da je predloženi poslovnik loš za opoziciju. 
Branko Bačić (HDZ) zamjerke oporbe da ih se želi ušutkati nazvao je "najobičnijim floskulama". 

- Ne radi se o nikakvom gušenju prava oporbe. Naš je cilj, temeljem iskustva, da raspravu učinimo dinamičnijom - kazao je.
Naveo je da je stankama i brojim replikama izgubi sama rasprava o zakonima, što je zastupnička zadaća. 

-  Replike su često dosjetke i ne doprinose samoj raspravi. Dovode do sukoba i stanku i rasprave često više nemaju smisla - izjavio je Bačić. 
Napomenuo je da će i dalje zastupnici imati vrijeme za stanku između 13 i 14:15 sati kako bi progovorili o aktualnim temama. Na pitanje što su spremni prihvatiti od oporbenih amandmana i jesu li se spremni dogovoriti sa SDP-om oko njihova dva ključna amandmana, odgovorio je:
- Veliki broj amandmana je tehničke naravi i nisu ni smisleni, koji jednu rečenicu koja ima šest riječi cijepaju na šest amandmana. Dojam je da je puno amandmana, a nije. U supstanci oporba traži to je zadržavanje postojećeg stanja u poslovniku odnosno ne žele da se on promjeni nego da sve ostane kao i sada - kazao je Bačić. 
Kazao je da je su od prvog dana u razgovorima sa SDP-om oko ovih izmjena poslovnika. 

- Vjerojatno niti jedan zastupnik SDP-a neće potvrditi u javnosti da se slaže s brojnim promjenama koje vladajući predlažu, ali i oni drže da je potrebno onemogućiti izigravanje određenih stavaka poslovnika te tako samu raspravu onemogućiti i obezvrijediti - zaključio je predsjednik Kluba HDZ-a. 

Arsen Bauk (SDP) kazao je da su spremni o svemu razgovarati s HDZ-om. Podsjetio je da je pet amandmana o kojima će se još raspravljati, a njima se traže da oporba ima mogućnost manji broj zakona staviti na saborsku raspravu, termin slobodnog izlaganja klubova te duljina trajanja replike. 

- Mi smo iznijeli neke principe i to će biti naša pozicija. Mislim da možemo završiti poslovnik vrlo brzo, a možemo raspravljati o njemu idućih nekoliko dana i tjedana - kazao je. 

Koliko će od 522 amandmana vladajući prihvatiti znat će se nakon četvrtaka, za kada je zakazan nastavak sjednice Odbora za Ustav, a porom i na plenarnoj sjednici gdje će se ova rasprava ponoviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"