Obavijesti

News

Komentari 44

Reiner nije dao stanku: Neću ovaj dom pretvarati u sprdnju

Reiner nije dao stanku: Neću ovaj dom pretvarati u sprdnju
5

Ovo smatram gušenjem slobode govora u Saboru, zabranom iznošenja stavova SDP-u. Vi nas nećete ušutkati, ali vi sada eklatantno kršite poslovnik Sabora, kazao je Stazić Reineru

VIDEO

Zastupnik Miro Bulj (Most) upozorio je u Saboru da je teleoperaterima omogućeno da sudjeluju u izradi pravilnika Ministarstva zdravlja o zaštiti od elektromagnetsko zračenja te da ako štite svoje interese nauštrb javnih interesa. Naveo je da Ministarstvo zdravlja ne bi smjelo izdati nijednu novu dozvolu za baznu stanicu ako teleoperater nema suglasnost lokalne samouprave za njezinu lokaciju, a smatra da bi se takve odredbe našle u pravilniku da u pripremi ne sudjeluju teleoperateri. 

- Dok se građanima naplaćuju građevinske dozvole za šupe i zatvaranje balkona, teleoperaterima se pušta da postavljaju postrojenja kojima ostvaruju profit bez da trebaju ishodovati građevinsku dozvolu ili suglasnost lokalne, regionalne samouprave ili čak suglasnost susjeda. Takve pogodnosti nemaju nigdje u Europi - upozorio je Bulj. 

Naveo je da tu privilegiju nisu imali kad su ulazili na tržište, da bi im nakon par godina netko poklonio privilegiju da ne trebaju građevinsku dozvolu. 

- Trebalo bi preispitati motive kao u brojnim drugim slučajevima onima koji su to napravili i pokrenuti pitanje njihove odgovornosti koju su napravili na štetu Republike Hrvatske a u korist stranih teleoperatera - zaključio je Mostovac.

Stanka zbog poreza na nekretnine

Anka Mrak Taritaš (HNS) stanku je tražila kako bi progovorila o porezu na nekretnine. 

- Ovim najavama zakona mi plašimo građane. Oni nisu štedjeli u dionicama, zlatu, dijamantima, oni su štedjeli u nekretninama. Nema niti jedne obitelji, a vjerujem i među vama koji ovdje sjedimo, da osim vlastitog stana u kojem živi nema još neku vikendicu - izjavila je. 

Upozorila je na manjkavosti najave zamjene komunalnih naknada porezom na nekretnine. Kaže da 550 općina uopće ne naplaćuju komunalne naknade. Dodaje da je za uvođenje poreza potrebno utvrditi nulto stanje s nekretninama. Mrak Taritaš upozorila je da mi nemamo nulto stanje niti sređeni katastar i gruntovnicu.

- Ova odluka da se komunalna naknada s 1.1.2018. bez dobre analize i bez dobrog nultog stanja pretvori u porez sigurno nije dobra odluka, je l' će se desiti da oni koji su pristojni, koji imaju evidentirane svoje nekretnine, koji o njima vode računa će plaćati porez, a oni koji ne i nadalje neće - upozorila je HNS-ova zastupnica.

Reiner dao opomenu Staziću

Tijekom saborske rasprave Nenad Stazić (SDP) zatražio je stanku i to zbog izlaganja Ružice Vukovac (Most) koja je napala bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu zbog stradanja životinja tijekom katastrofalnih poplava u Slavoniji tijekom 2014. godine. Stanku je potom tražio i Most, no predsjednik Sabora Željko Reiner to nije dozvolio jer tvrdi "time bi pretvorio ovaj dom doslovno u sprdačinu". Zbog prepirke s predsjednikom Sabora SDP-ovac je zaradio opomenu. 

Naime, Vukovac je u svom saborskom izlaganju upitala bivšeg ministra tko je odgovoran za ugibanje životinja koje su tri dana stajale u vodi do vrata čekale smrt. 

- Nitko ih nije 48 sati došao spašavati. Smatram da je to bilo nedopustivo. Ja sam toliko bila užasnuta da sam čak očekivala da će o odgovornosti odlučivati i kazneni sudovi. Međutim, do toga nije došlo. Ono što me još više užasava je zapravo pristup bivšeg ministra jer on na ovaj način zapravo nama ponovno daje do znanja koliko je stoka u ruralnom prostoru njemu nebitna - izjavila je Vukovac.

Stazić je tražeći stanku ustvrdio da joj bivši ministar nije mogao odgovoriti te je ustvrdio da "neće dopustiti ovakve zloupotrebu poslovnika" te da stranku traže kako bi mogli objasniti svoje stavove. 

- Svaki put kad netko bude ovako zloupotrebljavao poslovnik neka zna što ga čeka - rekao je Stazić. 

Predsjedavajući Reiner ustvrdio je kako je zahtjev potpuno neprihvatljiv te da stanku neće dopustiti iako klubovi po poslovnika mogu tražiti stanku kada žele. 

- Ovo je tipičan primjer zlouporabe parlamentarizma. U diskusijama se iznose različiti stavovi koji se nekome sviđaju nekome ne. Mogu biti točni ili ne, ponekad su nažalost bili i uvredljivi. No nikada nismo to zlorabili na taj način ako nam se ne sviđa što je netko drugi rekao da tražimo stanku. Kada bih to dozvolio pretvorili bi ovaj dom doslovno u sprdačinu. o neću napraviti tako dugo dok ovdje sjedim - poručio je Reiner. 

Stazić mu uzvratio da prema poslovniku mora odobriti stanku. 

- Ovo smatram gušenjem slobode govora u Saboru, zabranom iznošenja stavova SDP-u. Vi nas nećete ušutkati, ali vi sada eklatantno kršite poslovnik Sabora - uzvratio mu je SDP-ovac. 

Reiner mu je poručio da se može žaliti Odboru za Ustav. S obzirom da je Stazić nastavio polemizirati i dobacivati iz klupa predsjednik Sabora mu je udijelio opomenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu