Obavijesti

News

Komentari 22

Oporba: Izmjene Poslovnika priječe nam slobodu govora

Oporba: Izmjene Poslovnika priječe nam slobodu govora
5

Oporba se u Hrvatskom saboru žestoko usprotivila želji vladajuće koalicije da se izmjenama poslovnika, između ostalog, ukine ispravak netočnog navoda

VIDEO

Zastupnici Sabora  raspravljaju o Poslovniku. Promjenama Poslovnika se ukida ispravak netočnog navoda, a repliku će zastupnici, osim za ostale zastupnike, moći koristiti i za predstavnike Vlade.

Izmjenama zastupnici više neće odmah raspravljati o povredi Poslovnika već na nju samo upozoriti. O tome će naknadno raspravljati Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

"Uzima mi se glavni aparat s kojim se znam služiti"

Nakon što je Josip Leko obrazložio izmjene Poslovnika, javio se HDZ-ov Stjepan Milinković.

- Netočno je da će ovaj Poslovnik povećati demokratičnost rasprave. Uzima mi se glavni alat, s kojim se znam služiti. Nisam od onih koji znaju reći je li 25 posto PDV-a dobro, da je povećanje plina dobro. Imam svoj način i govorim jednostavnim domaćim rječnikom. Ili ori ili se pluga ostavi - poručio je Milinković.

Damir Kajin je govoreći u ime Kluba zastupnika IDS-a govorio o zastupničkom imunitetu te zaključio kako bi se i taj detalj trebao regulirati Poslovnikom. Prokomentirao je i odredbu prema kojoj će klubovi moći zaposliti službenike bez javnog natječaja.

- Što to govori? Govori da su gospoda zastupnici 'one man bend' - zaključio je Kajin. Ipak, smatra da je ova odredba korektna.

Lesar: Vlada će dominirati Saborom

Ovakve izmjene dovest će do toga da Vlada dominira nad Hrvatskim saborom - rekao je Laburist Dragutin Lesar te dodao kako se većina članova u Klubu protivi ukidanju ispravka netočnog navoda.

- Meni osobno, pokupite sve te pločice koje ste podijelili. Nijedna mi neće nedostajati - dodao je Lesar te predložio da izmjene Poslovnika obuhvate još neke odredbe.

- Ako se već usklađujemo s Europom, ajmo se uskladiti i s kažnjavanjem zastupnika, koji ne dolaze na sjednice. Idemo uvrstiti u Poslovnik da se zastupniku plaća umanjuje iks posto za svaki nedolazak na sjednicu, a posebno nedolazak na sjednicu kad je glasovanje - predložio je Lesar. Lesar je upozorio kako postoje situacije koje nisu puko nadmudrivanje već doista dođe do povrede Poslovnika.

- Kakva korist od toga da će Odbor za Ustav četrnaest dana nakon toga ustanoviti da način utvrđivanja dnevnog reda nije bio po Poslovniku ili da kvorum nije bio utvrđen - upozorio je Lesar.

Na Lesara se nešto kasnije nadovezao Silvano Hrelja.

- Građane nerviraju oni koji pločice dižu - rekao je Hrelja.

Pupovac: Naši odbori su uglavnom protočni bojleri

Milorad Pupovac (SDSS) zaključio je kako odnos Parlamenta prema Vladi slabi i to na razini odbora.

- Naši odbori su uglavnom protočni bojleri većeg ili manjeg kapaciteta u kojima se voda nešto prije ili nešto sporije grije. Odbori nemaju ulogu koju bi trebali imati - upozorio je Pupovac. Istaknuo je i kako su zastupnici u Saboru često slali poruke mržnje, ideološke i političke netolerancije.

- Ali ograničavanje mogućnosti saborskih zastupnika da sudjeluju u raspravi nije dobra mjera čak ni onda kada mnogi to zloupotrebljavaju - zaključio je. Predložio je da predsjedavajući stol bude čuvar Poslovnika.

- Da ne bude samo onaj koji daje i oduzima riječ - rekao je Pupovac te dodao kako bi se rok za podnošenje zahtjeva Odboru za Ustav trebalo produžiti na više od 24 sata.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a govorio je Davorin Mlakar.

- Izvršna vlast se postavlja iznad parlamenta, a to se krši s Ustavom RH - zaključio je.

"Molim vas da naučite moje ime"

Nedugo nakon što je počela pojedinačna rasprava došlo je do razmirica između Domagoja Hajdukovića (SDP) i Dujomira Marasovića (HDZ), jer je Marasović krivo izgovorio prezime saborskog kolege.

- Moje prezime nije Ajduković nego Hajduković, H kao Hrvatska. Ja sam vaš ime i prezime naučio pa vas molim d i vi naučite moje - rekao je Hajduković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao