Obavijesti

News

Komentari 7

Sabor oznakama želi zaštititi hrvatske autohtone proizvode

Sabor oznakama želi zaštititi hrvatske autohtone proizvode
1

Četiri tjedna trebala bi trajati 4. sjednica Sabora koja je počela u srijedu. Od 24 točke dnevnog reda, osam ih je predložila Vlada. Potvrđen je novi ministar prometa

VIDEO

Zastupnici raspravljaju o prijedlogu Zakona o oznakama izvornosti, zemljopisnog porijekla i tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Laburist Dragutin Lesar rekao je kako će Laburisti podržati ovaj prijedlog.

- Količina tradicionalnih proizvoda, koju možemo ponuditi zasigurno je veća od postojeće - rekao je Lesar. I Klub zastupnika HDZ-a podržat će ovaj zakon.

- To je obveza koju Hrvatska mora ispuniti u poglavlju 11. Također, to je od interesa hrvatskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji - rekao je Petar Čobanković. Dodao je kako su oznake na proizvodima, što se zakonom predlaže, najbolji oblik štićenja.

- Držim da Hrvatska ima mnogo proizvoda, koji će moći koristiti ove oznake - zaključio je. Oznaku izvornosti već su dobili istarski pršut i varaždinsko zelje. Oznaku zemljopisnog podrijetla imaju poljički soparnik, meso zagorskog pauna, lički krumpir, krčki i drniški pršut. U postupku su još paški sir, dalmatinska maraska, vodnjansko ekstra djevičansko malinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje Valalta, ekstra djevičansko maslinovo ulje Tar-Poreč i virovitička paprika.

- Prijedlogom Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori osniva se poljoprivredna savjetovna služba, usklađuju se poslovi komore sa zakonodavstvom, određuje se dobrovoljno neobavezno članstvo te s ukida pomorski doprinos - rekao je ministar Tihomir Jakovina.

Vinković na sjednicu došao s vrećicom punom voća i povrća

Zoran Vinković (HDSSB) za sjednicu Sabora se pripremao u trgovini na Markovu trgu i to sve kako bi što kolegama što bolje vizualizirao loš izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda. Na govornicu je došao s vrećicom punom voća i povrća.

- Izvoz je za milijardu i pol kuna lošiji od uvoza. Uvozili smo sve i svašta, suho lišće i granje. Ova kruška dolazi iz Italije i neću je jesti, jer je tek izašla iz hladnjače i išpricana je razno raznim sredstvima. Jabuka stiže iz Austrije. Vidjet ćemo do kraja izlaganja kako će promijeniti boju. Krumpir s Cipra ili iz Egipta pakiran je u onim vrećicama pa mi ga se nije dalo nositi. Crveni luk je isto iz Austrije, češnjak iz Kine, a rajčica, još zelena, iz Španjolske. Vjerojatno ćee u trgovini sazrijeti kroz 15-ak dana. Suhe šljive su iz Srbije. Da ne spominjem mlijeko, kukuruz, pšenicu, svinjetinu, govedinu... - nabrajao je VInković. Dotakao se i konzervirane tune s Tajlanda te zaključio da bi u konzervama mogla biti i hrvatska tuna.

- Dolazimo iz Slavonije, koja je temelj, kuća i krov hrvatske poljoprivrede. Nekad je mogla prehraniti pola Europe, a danas ne može sama sebe - rekao je te dodao kako Klub zastupnika HDSSB-a neće podržati poljoprivredne zakone, jer ne bi trebali ići po hitnoj proceduri. Uz to, hrvatske komore usporedio je s mafijašima.

- Pojedine komore liče na onu obitelj Corleone - zaključio je HDSSB-ovac.

Osim o poljoprivrednoj komori, zastupnici raspravljaju i o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Vlada RH i bugarska vlada potpisale se ugovor o policijskoj suradnji te bi ga tijekom četvrtka Sabor trebao ratificirati. Prijedlog zakona obrazložio je ministar unutarnjih poslova.

U srijedu je počela 4.sjednica Sabora koja bi trebala trajati četiri tjedna, odnosno do 11. svibnja. Na dnevnom redu su 24 točke, od kojih je osam predložila Vlada. Zastupnici su u srijedu za novog ministra pomorstva, infrastruktura i veza potvrdili Sinišu Hajdaša Dončića.

Odbor za medije o HRT-u i Hini

Odmah na početku Odbora za medije članovi su predsjedniku Odbora Borisu Vukšiću zamjerili monopol nad dnevnim redom. Iako se on branio Poslovnikom, glasovanjem su sporne točke skinute s dnevnog reda. Među ostalim, Izvješće o HRT-u. Članovi Odbora zaključili su kako nema potrebe o tome raspravljati pošto je u pripremi Zakon o HRT-u. Sunčana Glavak prvo je rekla kako ne zna za to, a nakon toga da ne zna kad će do tih izmjena doći te da treba djelovati prema postojećem Zakonu.

U nastavku sjednice, članovi su raspravljali o razrješenju predsjednice Nadzornog odbora HRT-a, Silvije Luks.

- Protivim se smijeni, jer se ona slaže da bi svi trebali podnijeti ostavku. Nije pošteno izdvajati jednog krivca.Za neke krive postupke, koje Luks nije dozvolila, trebalo bi je nagraditi, a ne kazniti - zaključio je Vukšić. S osam suzdržanih i dva glasa protiv, Luks nije smijenjena.

Na Odboru za medije raspravljalo se i o Hini. Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je kako Upravno vijeće Hine nije postupilo sukladno ovlastima te nisu obavili svoju zadaću preustroja.

- Negativni procesi nastavljaju se i u 2012. godini - rekao je. Izvješće o Hini komentirao je i Goran Beus Richembergh (HNS).

- Hina ništa nije napravila u sjajnoj, za novinarstvo sjajnoj situaciji, a to su korupcijske afere - rekao je HNS-ovac te dodao da ništa ne znači što su Hinini fotoreporteri prvi fotografirali papu u zračnoj luci Pleso. Upravo je on predložio da članovi Odbora glasuju o tome da se izvješće ne prihvati te od Upravnog vijeća zatraži razrješenje ravnateljice Hine, Smiljanke Škugor Hrnčević. Odbor je na kraju to i izglasao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.