Obavijesti

News

Komentari 137

Stazić: Bivša Vlada je u prvih 100 dana bila daleko uspješnija

Stazić: Bivša Vlada je u prvih 100 dana bila daleko uspješnija
4

Klub SDP-a u saborsku je proceduru u petak uputio prijedloge zakona o referendumu te o financiranju političkih aktivnosti te izborne i referendumske promidžbe

VIDEO

U posljednja tri mjeseca ove tragikomične Vlade u Saboru je usvojeno deset zakonskih prijedloga koje je ta smušena ekipa poslala u parlament, ustvrdio je Nenad Stazić (SDP). Pobrojao je i o čemu je riječ.

Naime, usvojena su dva o slanju vojske na granice, dva u kojima se mijenja jedan članak vezan za člana upravnih vijeća, dva su potvrđivanje međunarodnih sporazuma, jedan kojim se smjenjuju sanacijski upravitelji u bolnicama i tri su obična zakona usklađivanja s EU.

SDP je pak u procesuru, podsjetio je Stazić, uputio prijedloge zakona o mirovinskom osiguranju, o kaznenom postupku, rodiljnim naknadama te interpelaciju o bankama i švicarcima. Još dva prijedloga uputit će u proceduru. Radi se o prijedlozima zakona o financiranju političkih aktivnosti te o referendumu. S obzirom da posljednih tjedana nisu vidjeli ozbiljan prijedlog vezan za financiranje političkih aktivnosti, SDP-ovci su sukladno najavama izradili svoj prijedlog. U navedenom zakonu proračunski novac namjenjen za financiranje političkih stranaka fiksiran je na maksimalno 50 milijuna kuna, a izmjenjena je i formula izračuna.

SDP-ovci predlažu da se u proračunu za financiranje stranaka osigura 0,08 posto ostvarenih poreznih prihoda umjesto dosadašnjih 0,05 posto ostvarenih rashoda. Zakonom se uređuje način objavljivanja financijskih izvješća, ali i sankcije za političke stranke koje koje krše te zakone na način da o tome više ne odlučuju politička tijela nego isključivo Državno izborno povjerenstvo kao neovisno tijelo. 

Prijedlogom Zakona o referendumu definira se krug pitanja koja mogu biti na referendumu, uređuje se način prikupljanja potpisa te način na koji se vodi referendumska promidžba.

Na pitanje očekuju li potporu Mosta za navedene zakonske prijedloge Peđa Grbin (SDP) kazao je kako zakoni nemaju veze s Mostom. 

- Ako će ih netko podržati mi ćemo na tome biti zahvalni. Ali ovo je prvenstveno poruka kako mi u SDP-u smatramo da bi se određena područja trebala urediti. Na Mostu je da procjeni je li to njima odgovarajuće, a ako je da onda te zakonske prijedloge i podrže - poručio je. 

Grbin je naveo da su određeni razgovori o tome bili. Njegov kolega Stazić usporedio je 100 dana aktualne i prvih 100 dana bivše Vlade. 

- Bivša Vlada je u prvih 100 dana bila daleko uspješnija i donosila je i predlagala zakone koji se tiču građana koji su odmah bili reformskog karaktera. Bivša Vlada je došla prilično spremnija na vlast nego ovi koji kao što vidite ne rade ništa drugo nego nego se svađaju oko fotelja i tko će što dograbiti od javnih poduzeća. Zbog toga je i tako jadna bilanca ove Vlade u prvih 100 dana - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.