Obavijesti

News

Komentari 0

U Šibeniku otvorili prvi Veteranski centar u Hrvatskoj

Na otvorenju Veteranskog centra bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić i mnogi veterani Domovinskog rata

VIDEO

Otvorenjem izložbe fotografija „Dani ponosa i slave“ u srijedu je u Šibeniku obilježen završetak građevinskih radova na prvome Veteranskom centru u Hrvatskoj, što je dio središnje svečanosti u povodu 30. obljetnice Rujanskog rata.

Na otvorenju Veteranskog centra bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić i mnogi veterani Domovinskog rata.

Ministar Medved je tom je prigodom rekao da ga posebno veseli što su završili radove na prvom takvom centru u Hrvatskoj gotovo šest mjeseci prije roka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Veteranski centar u Šibeniku imat će smještajni kapacitet od 142 ležaja te moći primiti oko 2500 korisnika godišnje. Ukupan iznos za izgradnju Veteranskog centra u Šibeniku iznosi 68.393.380 kuna - rekao je ministar. Istaknuo je da se, osim tog Veteranskog centra, grade i centri u Sinju, Petrinji i Daruvaru, koji će biti završeni do kraja 2022. godine.

Prošlo je točno 30 godina od legendarne Bitke za Šibenik, prekretnice Domovinskog rata
Prošlo je točno 30 godina od legendarne Bitke za Šibenik, prekretnice Domovinskog rata

Ministar branitelja rekao je kako će se u veteranskim centrima provoditi aktivnosti usmjerene na poboljšanje zdravstvenoga i psihosocijalnog statusa korisnika te promicati njihovo aktivno sudjelovanje na tržištu rada i uključivanje u zadružno poduzetništvo i aktivnosti udruga. Osnovat će se multidisciplinarni timovi psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga, poput savjetodavne pomoći.

- Nakon građevinskih radova odmah počinjemo s opremanjem, a usporedno s tim izrađujemo i akte koji su preduvjet za funkcioniranje ove ustanove. Centar će biti spreman primiti prve korisnike u prvom kvartalu 2022. godine - rekao je ministar Medved.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić istaknuo je kako je riječ o impozantnom zdanju, ali važnije od toga je ono što će se u centru raditi.

- Kad sam vidio sustav koji je osmišljen kako bi ovo funkcioniralo, ne samo kod nas, već i u ostala tri centra, mogu reći - napokon. Može se reći da nitko od vas koji ste se devedesetih uključili u ratna zbivanja ne ide mlađi. Trebat će nova znanja i iskustva, a zasigurno i pomoć jer da nije bilo Rujanskog rata, mi danas ne bismo bili tu - rekao je Jelić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić zahvalio je još jedanput svim braniteljima koji su slobodu platili svojim životom.

- Sustav može biti efikasan kad je cilj zajednički. Na ovom području, uz ovaj centar koji će se baviti skrbi i rehabilitacijom priželjkujem i nastavak ovog projekta prema Zablaću. Zahvaljujem i županu Jeliću, koji je podržao plan izgradnje nove bolnice na ovoj lokaciji. Možete zamisliti kakva bi to skrb bila, ne samo za branitelje već i za stanovništvo -rekao je gradonačelnik Burić.

Predsjednik HVIDRA-e Šibensko-kninske županije Mladen Erak rekao je kako je Šibenik prvi hrvatski samorodni grad, prvi su pružili otpor JNA i prvi su dobili centar.

- Tu ne staje naša borba, tu ne staju naše potrebe, ovo je samo početak. Ja sam invalid od 1994. godine. U veljači prošle godine sam u sklopu projekta brige o braniteljima spoznao pravo stanje i situaciju na terenu, koliko ima potrebitih. Puno ih je koji su u zapećku i treba im pomoć, a to će učiniti ovaj centar - rekao je Erak. 

Rujanski rat, tj. bitka za obranu Šibenika trajala je od 16. do 23. rujna 1991. Obranom grada spriječeno je da se srednja i južne Dalmacija odsijeku od preostalog dijela Hrvatske, a zarobljen je i znatan broj brodova na vezu u Šibeniku, čime je omogućen osnutak Hrvatske ratne mornarice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a